Dues peces de l’Arxiu Arqueològic de Lleida s’exposen a Costa Rica
Participen en una exhibició sobre l’esplendor dels castells medievals catalans que es pot visitar al Museu del Jade de San José fins al 20 de maig.
Data publicació: Dijous 05, abril del 2018
Imatge: ©Ajuntament de Lleida
L’Arxiu Arqueològic de Lleida participa en una exhibició a Costa Rica sobre “L’esplendor dels castells medievals catalans” amb l’aportació de dues peces que formen part de l’exposició permanent de l’Arxiu. Són dues safes, elements de parament de taula, amb acabat vidrat, trobades a les excavacions urbanes de la ciutat i que pertanyen al període de trànsit entre l’etapa andalusina i la feudal.
Les peces van viatjar al febrer cap a Barcelona i d’allí van traslladar-se al Museu del Jade i de la cultura precolombina de San José. La mostra vol donar a conèixer el món medieval català partint dels castells, la vida quotidiana, la defensa, etc. “L’esplendor dels castells medievals” s’ha inaugurat aquest març i es podrà visitar fins al 20 de maig. La iniciativa sorgeix conjuntament del Museu d’Arqueologia de Catalunya i del Museo de Jade de San José de Costa Rica.
Les safes de l’Arxiu Arqueològic de Lleida s’integren a la cinquantena de peces que contextualitzen la vida medieval en aquest exposició, que es complementa amb conferències, tallers i la possibilitat de visitar l'interior del castell de Motsoriu amb realitat virtual de 360 graus.
Aquest tipus de col·laboracions són esdeveniments interessants des del punt de vista d'intercanvi científic i també per a la difusió i la promoció del patrimoni històric lleidatà. No és la primera vegada que materials dipositats a l’Arxiu Arqueològic són reclamats per formar part d'exposicions temporals o permanents. Entre altres, s’ha de destacar que una sèrie de peces s'exhibeixen al Museu de Lleida en la seva exposició permanent (sobretot d'època andalusina) o l’any passat un fragment de pintura mural que recobria una de les capelles de l'església de Santa Maria de Gardeny va formar part de l'exposició “Templers. Guerra i Religió a l'Europa de les Croades” organitzada pel Museu d'Història de Catalunya.
L’exhibició compta amb una cinquantena d’objectes originals i dues rèpliques. Hi ha espases, plats, atuells, etc. d’un període que va del segle X fins al XVI. A través d’aquests objectes el visitant pot conèixer la importància del patrimoni arquitectònic, material i immaterial de Catalunya i entendre les formes de vida que s’hi van desenvolupar en aquests segles.
Imatge: ©Ajuntament de Lleida