La Paeria inverteix 100.000 euros en reparar la muralla del Turó de la Seu Vella i reobre el seu camí de ronda
Les actuacions han permés consolidar un tram entre la Llengua de Serp i la Punta del Diamant, un altre sota el baluard de Louvigny i el pont llevadís Ja es treballa per definir un nou pla global de restauració de les muralles, que inclourà també les de Gardeny
Data publicació: Dimarts 07, novembre del 2017
L’Ajuntament de Lleida ha acabat recentment els treballs de millora i consolidació de diversos trams del conjunt emmurallat del Turó de la Seu Vella, que han suposat una inversió d'uns 100.000 euros aproximadament, ha explicat avui l'alcalde, Àngel Ros, en una visita al monument. S’ha actuat per reparar amb urgència trams que estaven malmesos, en concret un situat entre la Llengua de Serp i la Punta del Diamant, així com part del mur del Camí Cobert sota el Baluard de Louvigny.
Aquesta millora ha permès reobrir "amb total seguretat" el pas en aquest camí de ronda del Turó que havia estat tancat per perill de despreniments. S'han refet i consolidat els paraments verticals que estaven afectats per degradacions superficials, garantint així l'estabilitat d'aquest punt singular del recinte murallat. Aquestes dues actuacions s’uneixen a les que es van fer fa uns mesos a la zona del Pont Llevadís per garantir la seva estabilitat. Aquestes obres d'urgència es complementaran ben aviat amb la definició d'un nou pla de muralles de la ciutat, com es va acordar en la sessió constitutiva del Consell Municipal de Patrimoni, que preveurà actuacions a mitjà i llarg termini no només a les del Turó de la Seu, sinó també a les del Castell dels Templers. Tall de veu d'Àngel Ros
El tinent d’alcalde i regidor d’Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, ha explicat que “la millora de les muralles de la ciutat és una actuació prioritària per a la Paeria”, però ha afegit que serà necessària la complicitat d'altres administracions, com l'Estat i la Generalitat, per poder dur a terme la important inversió necessària. Al respecte, l'alcalde ha afegit que l'Ajuntament ha consultat tant amb l'Estat com amb la Generalitat la millor manera de fer aquest projecte i que té previst concórrer a línies específiques d'ajudes del ministeri de Cultura per la millora d'aquest tipus de patrimoni.
L'alcalde també ha assenyalat que confia en què la intervenció de les finances de la Generalitat que està afectant les inversions pendents a la Seu Vella pugui resoldre's aviat. La inversió prevista és d'1,5 milions (1,1 milions corresponen a la Generalitat i 400.000 euros a l'Estat) i han de permetre restaurar la Porta dels Apòstols, la coberta del claustre i l'interior del campanar.
A la visita també hi ha participat l'alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, que es troba avui en visita institucional a Lleida. Cerdà ha comentat que "precisament, Xàtiva compta amb un dels conjunts de castell i muralles més importants del nostre territori" i que en aquests moments, està redactant el nou Pla Especial del Centre Històric. "Tenim en marxa un pla per actuacions de rehabilitació d'immobles en el centre històric, amb una línia de subvencions de la Generalitat Valenciana que arriba fins als 4 milions d'euros", ha afirmat.