La Paeria iniciarà un procés per informar els veïns afectats del canvi de noms vinculats a l’aixecament militar del 36 per noms de dones
Properament enviarà una carta als 938 veïns dels carrers que afecta aquesta substitució de noms. Els farà saber que s’homenatjarà quatre dones. L’escriptora i poetessa Joana Raspall serà un d’aquests noms.
Data publicació: Dimarts 20, novembre del 2018
Imatge: ©Ajuntament de Lleida
L’Ajuntament de Lleida impulsarà en breu un procés de comunicació en què es farà saber als veïns afectats pel canvi de nom de quatre carrers de persones vinculades a l’aixecament militar del 1936 que la via passarà a denominar-se amb un nom de dona. El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha explicat en declaracions al programa Aquí, amb Josep Cuní, de Ser Catalunya, que hi ha sobre la taula vàries propostes de dones a les quals es vol homenatjar i que aviat s’enviarà una carta informant els 938 veïns dels carrers afectats. Larrosa ha confirmat que un dels noms que formarà part del nomenclàtor dels carrers a Lleida serà el de l’escriptora i poetessa Joana Raspall.
Joana Raspall i Joanola (Barcelona 1913 – Sant Feliu de Llobregat 2013) va obtenir el títol de biblioteconomia, va exercir de bibliotecària i va fer classes de català. És coneguda per la seva obra poètica infantil, encara que també va escriure teatre, contes i novel·les per a adults. Entre altres reconeixements, va rebre la Creu de Sant Jordi el 2006 i la Medalla al treball President Macià el 2010. El 2013, Any de Joana Raspall, es va commemorar el seu centenari en vida.
Larrosa ha insistit en què les decisions s’han de prendre de manera documentada, recordant la reunió que va mantenir amb els responsables del Memorial Democràtic, i que el fet de canviar el nom a 4 dels 9 carrers qüestionats per aquest tema respon a uns criteris de documentació històrica i de participació ciutadana. Així, ha afegit que els carrers Alcalde Areny, Germans Recasens i Sangenís Bertran i l’avinguda Alcalde Recasens se substituiran en estar documentada una relació activa en l’aixecament del juliol del 36, ja sigui de forma militar o econòmica. En canvi, s’ha respectat les decisions que van prendre corporacions democràtiques, avalades pels diferents grups municipals i que han escollides legítimament per sobirania popular. En aquest sentit, Larrosa ha afirmat que no s’ha de caure en el revisionisme permanent i que “hem e ser generosos amb la història i les persones”.
Segons Larrosa, aquest tipus de revisions requereixen temps i que és una feina de tots, tant d’institucions com de col·lectius i de la ciutadania. A més, ha dit que la decisió suposa un “canvi en la forma d’entendre la vida, que es resol explicant bé la història i el que va suposar el règim a la societat, amb l’educació, etc.”.
Situació dels menors immigrants sense família
El paer en cap ha parlat també de la situació dels joves menors estrangers no acompanyats (MENA) que arriben a Catalunya i que han de ser tutelats per la Generalitat. Al territori de Lleida hi ha diversos equipaments que acullen joves immigrants sense família. Larrosa ha apuntat que la Generalitat està fent inversions a la ciutat per destinar-hi altres espais. Alhora, ha posat a disposició del govern autonòmic els serveis socials municipals per donar suport en l’atenció, la protecció i el seguiment d’aquestes joves, que a Lleida són uns 200.
Condolences per l’accident ferroviari a Vacarisses
L’alcalde Larrosa ha expressat també el condol a la família de la víctima que avui ha mort en l’accident de tren de Rodalies, que ha descarrilat a Vacarisses, així com la ràpida recuperació de les persones que hi ha resultat ferides.
Imatge: ©Ajuntament de Lleida