La Paeria aprova la nova ordenança de l’aigua i el clavegueram en un ple extraordinari
La proposta ha rebut el suport dels grups d’ERC, PSC i Comú de Lleida, mentre que JxCat s’ha abstingut i Cs i PP han votat en contra. La factura s’incrementarà menys d’un euro al mes l’any vinent per al 96% de llars i el 70% d’empreses.
Data publicació: Divendres 09, octubre del 2020
Imatge: ©Ajuntament de Lleida
El ple extraordinari i urgent de l’Ajuntament de Lleida celebrat aquesta tarda ha aprovat la proposta de nova ordenança de prestació patrimonial de caràcter públic no tributari pel servei de subministrament d’aigua potable i clavegueram, que regularà els preus d’aquests serveis. El document ha tirat endavant amb el suport dels grups d’ERC, PSC i Comú de Lleida, mentre que JuntsxCat s’ha abstingut i els grups de Cs i PP han votat en contra.
L’aplicació d’aquesta nova ordenança comportarà un increment en la factura de l’aigua, que es concretarà durant els anys 2021, 2022 i 2023 i que s’aplicarà de forma progressiva, perquè es pagui més com major sigui el consum. Per a l’any vinent, aquesta pujada equivaldrà a menys d’un euro al mes per a un 96% de les factures domèstiques i un 70% de les industrials.
L’acord aprovat avui també preveu la rebaixa del 10% de la tarifa a les famílies vulnerables acollides a la tarifa especial d'aigua de bo social. A més, s’ha aprovat la firma d’un conveni amb la concessionària per a crear un Fons Municipal de Solidaritat, dotat amb 100.000 euros a l’any, per donar ajudes a fons perdut a persones o famílies en risc. Han votat a favor tots els grups municipals, a excepció del PP, que s’ha abstingut.
Durant el ple també s’ha rebutjat la petició de reequilibri econòmic de la concessió del servei d’aigua i clavegueres presentada per la concessionària Aqualia. En aquest cas, tots els grups municipals han votat contra la petició de la concessionària, menys Ciutadans, que s’ha abstingut.
Els grups que han donat suport a la proposta de la nova ordenança han destacat que la pujada de la tarifa s’aplicarà amb progressivitat per a promoure l’estalvi d’aigua i que permet garantir el reequilibri econòmic de la concessió i dur a terme les inversions necessàries per a un bon servei.
La segona tinent d’alcalde i portaveu del govern, Jordina Freixanet (ERC), ha defensat la proposta, assenyalant que l’equip de govern sempre ha desitjat arribar a un acord de ciutat en aquest tema. El contracte de concessió de l’explotació del servei d’abastament i sanejament té vigència fins a l’exercici 2037, pel que els grups municipals signants han pactat adoptar acords per garantir el reequilibri del contracte i incorporar compromisos socials sobre el preu i la gestió de l’aigua a la ciutat. Per això, ha dit, que “el que fem avui és un exercici de responsabilitat política” i que a més d’evitar l’embat judicial, de 12 M€, preveu resoldre la situació de pobresa energètica amb un Fons de Social de Solidaritat dotat amb 100.000 euros; rebaixar un 10% la tarifa a les famílies acollides al bo social; una campanya de conscienciació del consum responsable i resoldre les inversions actuals i pendents.
Per part del grup del PSC, el seu portaveu, Jaume Sellés, ha afirmat que l’acord que avui es posava a deliberació del plenari no era fruit d’una decisió política entre grups, sinó l’acatament d’un compromís al qual es va arribar en el seu dia i que obliga a ambdues parts (Paeria i Aqualia), ja que un incompliment obria la porta a una possible demanda judicial contra l’Ajuntament.
El tinent d’alcalde Sergi Talamonte, en nom del Comú de Lleida, ha volgut destacar la implantació de la tarifació progressiva, tota una novetat a la Paeria, fruit de la voluntat política de buscar un reequilibri. El cap del Comú ha assenyalat que l’acord ha estat fruit d’un treball intens, amb el qual s’ha pogut parar una pujada més gran.
En nom de JuntsxCat, el primer tinent d’alcalde, Toni Postius, ha justificat la seva abstenció, perquè considera que no és el millor moment per apujar els preus i que no s’ha d’atendre la reclamació. Segons ha dit, no hi ha recorregut en el desequilibri econòmic, donat que queden 5 milions pendents d’inversió. Malgrat no donar suport a l’expedient, Postius ha especificat que “això no ha de suposar una crisi de govern”.
La portaveu de Ciutadans, Ángeles Ribes, ha fet retrets als tres grups de l’equip de govern. A Esquerra, perquè en l’anterior mandat va qualificar d’inacceptable que s’apugessin els preus i demanava la remunicipalització. A Junts, perquè es va abstenir lamentant que no es fes una pujada de la tarifa. I als comuns, perquè es van manifestar al carrer en contra de la pujada del preu de l’aigua. Per això, ha conclòs “la seva gestió fa aigües. No ho facin pagar als veïns.”
Quant al PP, el seu portaveu, Xavi Palau, ha qüestionat l’acord, ja que no hi ha cap garantia que la companyia hi estigui d’acord, pel que ha preguntat: “Qui assumirà les responsabilitats si no acaba aquí?”. Palau ha expressat el seu rebuig a la pujada, considerant que no és el moment, i ha instat què es reguli el subministrament per taxa i no per tarifa. Alhora, ha exigit un bo social.
També ha intervingut el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Lleida, Toni Baró, qui ha mostrat disconformitat amb la pujada del rebut de l’aigua. Però, “posats a triar entre dos mals”, ha afegit, “millor que sigui ara progressiva, que una posterior pujada més elevada”. Alhora, ha valorat que d’aquí es puguin dur a terme les inversions pendents en el clavegueram.
De mitjana, l’increment per a l’any 2021 serà d’un 3% en la tarifa de l’aigua i d’un 30% en la del clavegueram, que fins ara tenia un cost únic d’1,98 euros al mes, i que passarà a incorporar una part variable en funció del consum. Per a l’any 2022, està previst el mateix increment mitjà que al 2021, mentre que pel 2023 serà de l’1,5% en el preu de l’aigua i del 15% en el del clavegueram.