MOBILITAT, SERVEIS URBANS I HORTA

Et trobes a:Inici/MOBILITAT, SERVEIS URBANS I HORTA/Notícies/Quatre-centes persones vetllen cada dia pel manteniment de la ciutat

Quatre-centes persones vetllen cada dia pel manteniment de la ciutat

La Paeria ha presentat avui al món veïnal el pla que s’ha dissenyat per garantir el bon estat dels carrers i de l’Horta, i l’alcalde Larrosa ha destacat que s’hi destina un pressupost anual de 44 milions d’euros. Aquest any s’incrementarà en 1,6 milions d’euros el pressupost per a inversions a la via pública i es posarà en marxa un pla per controlar les plagues vinculades a ocells com els tudons, ha explicat la tinenta d’alcalde Begoña Iglesias.

Data publicació: Dijous 10, d’abril del 2025


Imatge de la notícia Quatre-centes persones vetllen cada dia pel manteniment de la ciutat

L’Ajuntament de Lleida ha presentat avui als i les representants del món veïnal de la ciutat el Pla de Manteniment de la ciutat i l’Horta de Lleida, que incorpora totes les accions que es duen a terme en els diferents serveis municipals per vetllar pel bon estat dels carrers i la resta d’espais públics.

L’alcalde, Fèlix Larrosa, ha destacat que “tenim 400 persones que cada dia surten al carrer a treballar pel manteniment d'aquesta ciutat i la inversió prevista per aquest 2025 en matèria de manteniment de l'espai públic és de 44 milions d'euros”.

Aquest pla abasta les actuacions quotidianes de manteniment, el reforç intensiu del Barri a Barri, que aquest any s’ha potenciat a l’Horta i amb nous serveis, i les inversions que s’han incorporat al pressupost d’aquest any, amb importants projectes de millora, com la renovació de l’enllumenat, inversions en via pública i els nous contractes de Jardineria, ha explicat Larrosa. L'alcalde ha participat en la presentació juntament amb la tinenta d’alcalde i regidora d’Agenda Urbana, Espai Agrari i Sostenibilitat, Begoña Iglesias, i tècnics municipals.

El pla de manteniment de la ciutat i l’Horta de Lleida abasta, doncs, la conservació i millora de les voreres i calçades, el mobiliari urbà, els semàfors, la senyalització, els parcs i jardins, l’enllumenat i els camins de l’Horta, així com la prestació de serveis com la recollida de la brossa, la neteja dels carrers, el control de plagues i el servei d’aigua i sanejament.

Pel que fa a l’Horta, la inversió en actuacions de manteniment està xifrada en 511.485 euros, que inclouen tasques de manteniment de camins, l’esbrossada de marges i cunetes, la millora de la seguretat i la senyalització, l’arranjament d’espais singulars, les àrees de recollida de brossa i la xarxa d’aigua potable.

L’alcalde s’ha mostrat satisfet pel nivell de resolució de les 10.160 incidències que va atendre la Paeria l’any passat, que es va situar en el 71% i va arribar al 99% en serveis com el de neteja dels carrers. A més, ha destacat l’increment de l’ús per part de la ciutadania de l’aplicació Appunta, que permet alertar d’incidències a l’espai públic des del mòbil. Des de la seva posada en marxa l’any 2017 ha passat d’unes 500 incidències anuals a un total de 6.258 l’any 2024. “Això demostra que és una bona eina per poder treballar amb aquesta aproximació entre els veïns i veïnes i la Paeria”, ha dir el paer en cap.

La tinenta d’alcalde Begoña Iglesias ha anunciat que la Paeria ha previst per aquest 2025 un increment d’1,6 milions d’euros en actuacions a la via pública, dels quals 850.000 euros es destinaran a millorar voreres; 500.000 euros a paviments asfàltics; 150.000 euros a espais de jocs infantils; i 150.000 euros a mesures d’accessibilitat.

La millora de l’accessibilitat i l’eliminació de barreres arquitectòniques a la ciutat és un dels punts de l’acord pressupostari del govern amb el grup municipal de Junts per Lleida , que també posa èmfasi en el nou model de neteja i recollida de residus i altres aspectes vinculats al manteniment com són el pla de camins de l’Horta, la reposició del mobiliari urbà i els parcs infantils inclusius.

“Hem volgut fer participis els representants veïnals de com fem possibles totes aquestes actuacions de manteniment de via pública. També volem transmetre que per part de l'equip de govern estem molt pendents de la via pública. Sabem que queda molta feina per fer, hem notat que hi ha un ús molt més intensiu de l'espai públic després de la pandèmia, a més del propi envelliment ordinari de la ciutat que ens exigeix estar més alerta i treballar molt més”, ha indicat la regidora. Iglesias també ha afegit que ben aviat s'incorporaran 40 persones més procedents de l'Institut Municipal d'Ocupació a les tasques del Barri a Barri.

Pla de control dels ocells urbans

La tinenta d'alcalde també ha explicat que es posarà en marxa un pla de xoc amb mesures per millorar el control dels ocells urbans, en especial els tudons, que provoquen problemes en la neteja d’alguns espais pels seus excrements.

La voluntat és implantar nous mètodes de control als punts on hi  ha més incidència, com són l’actuació als nius en el moment de la cria i la presència de falcons per foragitar-los, ja que els tudons tenen por d’aquestes aus rapinyaires. S’està estudiant el seu alliberament en tres punts de la ciutat, dins d’aquest prova pilot, ha afegit Iglesias.

L’acte de presentació del pla de manteniment ha tingut lloc aquest matí a la Llotja amb representants de les associacions de veïns dels diferents barris i de l’Horta, que també han tingut temps per plantejar qüestions del seu interès. La sessió ha comptat també amb la participació del regidor de Participació Ciutadana, Roberto Pino.

Saber-ne més >>

Imatges relacionades

Fitxers relacionats

Et destaquem...