L’Ajuntament de Lleida ha impulsat una primera actuació de control sanitari i poblacional dels gats comunitaris de la ciutat, mitjançant el mètode CER, que consisteix en la captura, la revisió sanitària i esterilització, abans de retornar d’aquests animals al seu hàbitat urbà. La intervenció s’ha centrat al Turó de la Seu Vella i ha permès tractar 16 gats.
L’actuació es va iniciar durant el mes de novembre i ha comptat amb la participació del personal de l’àrea de Salut Ambiental, del Centre d’Acollida d’Animals de Companyia i de serveis veterinaris, a més de la col·laboració d’associacions especialitzades en els gats comunitaris, que van permetre dur a terme la captura, esterilització i retorn dels gats el passat dia 12.
Per fer totes les tasques del projecte s’han dedicat 73 hores de tècnics i treballadors de l’ajuntament, 14 hores de serveis veterinaris, tot el material necessari per desenvolupar el projecte, i el temps i dedicació dels col·laboradors de l’associació.
La primera tinenta d’alcalde i regidora de Sostenibilitat, Begoña Iglesias, ha destacat que aquesta actuació és fruit del diàleg amb les associacions animalistes de la ciutat, a les quals ha agraït la seva col·laboració, i és una mostra de la implicació del personal i del govern municipal pel benestar animal a la ciutat.
L’actuació s’ha treballat amb diverses etapes prèvies preparatòries, fonamentals per obtenir un bon resultat final. Primer es va fer una anàlisi de la situació dels gats comunitaris del Turó, la detecció dels punts d’alimentació i es va contactar amb els alimentadors dels gats.
Després es van analitzar les dades obtingudes per a valorar la idoneïtat de la ubicació i el tipus d’aliment. Aleshores, es va preparar una estratègia amb les persones alimentadores, per fer un bon control dels gats comunitaris, que ha consistit en donar menjar a la mateixa hora cada dia i retirar l’aliment sobrant. Això fa que, un cop els gats s’acostumen a aquest comportament, sigui molt més fàcil visualitzar-los, fer un recompte més fiable i poder fer-ne el control sanitari visual i la posterior captura.
Durant tres setmanes es va aplicar aquest mètode d’alimentació i es va fer un seguiment per retirar qualsevol altre aliment. Un dia abans de la captura, es va retirar tot el menjar. El dia triat es van instal·lar les gàbies amb el menjar i es van traslladar els gats capturats al veterinari. Allí se’ls va obrir i complimentar una fitxa individual, es va fer fa una revisió del seu estat sanitari, se’ls hi va col·locar una identificació electrònica, es van desparasitar, vacunar i esterilitzar i es van marcar amb un tall a l’orella.
Quan l’animal ja ha passat l’observació postoperatòria, s’han fet totes les comprovacions i està totalment despert es retorna al mateix lloc on s’han capturat i es fa un seguiment del retorn a l’espai.
El balanç de l’actuació ha estat la captura i retorn sense incidències de 16 gats comunitaris, 8 mascles i 8 femelles. Sis d’ells tenen un any o menys; 5, entre 2 i 3 anys; i 5 individus més, entre 3 i 4 anys.
Els serveis municipals han valorat molt positivament com s’ha desenvolupat l’actuació per tal d’anar aconseguint un control sanitari i poblacional dels gats que viuen al carrer. Des de l’entrada en vigor de la Llei de protecció dels drets i del benestar dels animals, els Ajuntaments han d’actuar pel control de les colònies felines als municipis.