Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Lleida, entre les ciutats europees amb menys mortalitat atribuïble a la manca d’espais verds

Lleida, entre les ciutats europees amb menys mortalitat atribuïble a la manca d’espais verds

Estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal)

Data publicació: Dijous 14, octubre del 2021


Imatge de la notícia Lleida, entre les ciutats europees amb menys mortalitat atribuïble a la manca d’espais verds

Imatge: (c) Javi Martín

Lleida ha obtingut bons resultats en un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), que ha elaborat un rànquing de les ciutats europees segons la mortalitat atribuïble a la manca d'espais verds. La capital del Segrià se situa en la part favorable de la classificació, en el lloc 819 d’un total de 866 municipis pertanyents a 31 països. Lleida, per tant, forma part del 10% de les ciutats amb menys mortalitat relacionada amb els espais verds.

La recerca assenyala que entre totes les ciutats analitzades es podrien evitar unes 43.000 morts prematures cada any si complissin la recomanació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre proximitat residencial a espais verds. Aquest organisme estableix que n'hi hauria d'haver un d'almenys mitja hectàrea a una distància de no més de 300 metres en línia recta des de cada domicili.

Per calcular l'espai verd existent en cada ciutat, l'estudi ha utilitzat l'Índex de Vegetació de Diferència Normalitzada (NDVI) com a indicador principal. El NDVI és un indicador que mesura com de verda és una àrea determinada. Té en compte qualsevol tipus de vegetació, des de l'arbrat dels carrers als jardins en propietats privades i s'obté a partir d'imatges capturades per satèl·lit.

Segons l'informe d’ISGlobal, les cinc ciutats de més de 100.000 habitants amb major càrrega de mortalitat atribuïble a un menor índex de vegetació són Trieste (Itàlia); Torí (Itàlia); Blackpool (Regne Unit); Gijón (Espanya) i Brussel·les (Bèlgica). Les cinc ciutats amb menys càrrega de mortalitat són Elx (Espanya); Telde (Espanya); Guimarães (Portugal); Perugia (Itàlia) i Cartagena (Espanya).

Pel que fa a les capitals catalanes, Barcelona es troba en el lloc 90 del rànquing; Girona, en el 397; Tarragona, en el 481, i Lleida, en el 819; és la tercera ciutat catalana millor posicionada, després d’Igualada (841) i de Mollet del Vallès (831), i el 24 municipi de l’Estat amb un millor resultat.

Els espais verds de Lleida

Lleida disposa d'un extens parc central, al riu, que actua de connector amb grans espais lliures com el Turó del Seu, el Turó de Gardeny i el Parc de la Mitjana que creen grans àrees verdes al mig de la ciutat.

La configuració d'espais verds i parcs de barri (parc de Joan Oró, plaça de les Magnòlies, Bosc urbà de Cappont,  Parc de Joc de la Bola...) acaben de donar a la ciutadania la proximitat a aquestes zones verdes, necessària per tenir efectes positius sobre la salut.

Completar la distribució d'aquest tipus d'espais per tots els barris i crear una xarxa d'itineraris verds per desplaçar-se per la ciutat són els reptes que Lleida es planteja per als propers anys per millorar la qualitat de vida urbana, assumir els compromisos ambientals i contribuir a una millora de la salut de la població.

Categories: espais verds, 2021

Et destaquem...