Lleida celebra aquest cap de setmana el Dia Mundial dels Ocells amb diverses activitats ornitològiques
Unes 150 persones han gaudit de les iniciatives programades per la Regidoria de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Lleida.
Data publicació: Dilluns 07, octubre del 2019
Imatge: ©Ajuntament de Lleida
Uns 150 lleidatans i lleidatanes han pogut descobrir la diversitat ornitològica de la ciutat a entorn del riu Segre, gràcies a les activitats programades des de la Regidoria de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Lleida, amb motiu de la celebració del Dia Mundial dels Ocells, que se celebra anualment el primer cap de setmana d’octubre.
Dissabte, el protagonisme se’l va endur el Punt Mòbil d’Observació d’Ocells a les passarel·les i ponts de la ciutat. Aquesta ha estat d’una proposta innovadora, en què un ornitòleg expert, equipat amb diferents aparells d’ampliació de la visió, ha donat a conèixer als ciutadans algunes de les espècies d’ocells fàcilment visibles a entorn del riu.
El punt mòbil s’ha instal·lat en diferents ponts i passarel·les sobre el riu Segre al llarg del dissabte, com la passarel·la dels Camps Elisis, el Pont Vell, la passarel·la de Cappont i el pont de la Universitat, i ha tingut molt bona acollida, amb un degoteig continu de gent que s’ha acostat al llarg de tot el dia al punt d’observació i han pogut observar els ocells amb detall mirant pel telescopi.
En finalitzar la jornada, s’ha fet un recompte de les més de 24 espècies d’ocells diferents que s’han vist i sentit, tant ocells aquàtics, com el bernat pescaire, ànec coll-verd, gavina o blauet, i altres com cigonya, mallerenga carbonera i pardals.
La celebració del Dia dels Ocells s’ha completat el diumenge als Aiguamolls de Rufea, un espai d’alt interès ornitològic, situat a tocar del riu Segre, aigües avall de la ciutat, on s’ha instal·lat una estació d’anellament d’ocells, en col·laboració amb l’Institut Català d’Ornitologia. Durant el matí, s’han ofert visites guiades als aiguamolls i una gimcana familiar amb proves d’observació, lògica i recerca d’informació per descobrir els aiguamolls i les seus valors ornitològics, tot passejant pel seu entorn.
Unes 40 persones han participat durant tot el matí en aquestes activitats. S'han capturat 22 ocells, d’11 espècies diferents, i s'han pogut observar de prop el mosquiter, la merla, la mallerenga cuallarga, el tallarol de casquet, el gratapalles, la cuereta blanca, el rossinyol bord o el blauet, entre d'altres. A més, els assistents també han pogut aprendre com s'anellen, mesuren i pesen els ocells, així com a observar els canvis en el plomatge o la quantitat de greix que acumulen per poder fer les migracions.
Els adults i molt especialment els nens i nenes, que han participat, han pogut observar a la mà com són els ocells i han ajudat a alliberar-los després de l'anellament.
Durant el matí, també s'han pogut observar als aiguamolls altres ocells com els martinets, corb marins, esplugabous i bernats pescaires, entre altres.
Millora ambiental dels Aiguamolls
L'Ajuntament de Lleida està desenvolupant un procés de millora ambiental dels Aiguamollls de Rufea. En aquesta segona i darrera fase, s'està construint una passarel·la per a vianants sobre la bassa gran dels aiguamolls, que permetrà tancar el camí circular per l'entorn, s'instal·larà un nou mirador elevat, a la zona del tamarigar, s’instal·larà una torre de biodiversitat i una nova bassa d’amfibis per millorar la biodiversitat de l’espai i es faran plantacions per millorar el bosc de ribera.
Aquestes actuacions i activitats compten amb el finançament del programa Interreg POCTEFA amb fons Feder, en el marc del Projecte “Turisme Transfronterer Fluvial Sostenible Têt-Ter-Fluvià i Segre” (TTFS). Es tracta d’un programa europeu de cooperació territorial creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre Espanya, França i Andorra.
Si voleu rebre informació periòdica sobre les activitats de Medi Ambient de l’Ajuntament, us podeu subscriure al butlletí electrònic de Medi Ambient i Horta a través del link: https://newslettersostenibilitat.paeria.cat/serveis/subscripcio.asp
També podeu seguir les nostres activitats a les xarxes socials a través de Lleida en Verd:
https://www.instagram.com/lleidaenverd/
https://www.facebook.com/lleidaenverd
https://twitter.com/lleidaenverd
I Ecoactivitats:
https://www.facebook.com/ecoactivitats.lleida/
https://twitter.com/ecoactivitatsll