Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/La Paeria utilitza un sistema biològic per controlar les plagues

La Paeria utilitza un sistema biològic per controlar les plagues

L'aplicació d'aquesta tècnica, més respectuosa amb el medi ambient, es multiplica per quatre respecte l'any anterior i s'aplica a més de 1.200 arbres de la ciutat

Data publicació: Dimecres 03, juny del 2009


Imatge de la notícia La Paeria utilitza un sistema biològic per controlar les plagues

L’Ajuntament de Lleida ha iniciat els treballs de control biològic de plagues que realitza als espais públics de la ciutat. Aquesta actuació, que es duu a terme per segon any consecutiu, consisteix en alliberar insectes depredadors de les espècies que ataquen l’arbrat i evita la fumigació amb productes químics.

El regidor de Medi Ambient i Horta, Josep Barberà, que ha visitat aquest dilluns l'inici dels treballs, ha destacat que aquest sistema "actua d’una forma més beneficiosa per a la salut de les persones i per al medi ambient, a banda d'evitar molèsties als veïns".

La campanya s’aplica enguany a 1.266 arbres, per tant es multiplica per quatre respecte l’any passat el número d’arbres que rebran aquest tractament fitosanitari. Cal destacar que els resultats de la campanya de l’any anterior, en què es va aplicar a 284 arbres, van ser positius per al control de les plagues. Enguany es manté, doncs, el mateix tipus de gènere d’arbrat afectat però s’amplia considerablement el número de carrers (s’adjunta en un document annex la relació de carrers i arbres).

Els operaris fan un control periòdic de l’evolució de la plaga i decideixen si cal introduir més insectes depredadors per a controlar-la, en funció de l’evolució de les poblacions. Els informes elaborats el darrer any han constatat la desaparició de les espècies nocives als arbres on s’ha actuat o bé una considerable disminució de la seva presència.

El “tigre del plàtan” i el pugó, principals insectes contra els quals s’actua
El “tigre del plàtan” (Corythuca ciliata) és un insecte xuclador, originari dels EUA, que ataca principalment els plataners però també els til•lers i els liquidàmbars, entre altres. És un heteròpter d’entre 3 i 4 mm. de longitud, de color blanquinós i amb un parell de taques fosques al mig de cadascuna de les ales. Són molt prolífics. Una femella pot fer 5 postes en un estiu, amb 350 ous cada vegada. Les larves mengen les fulles dels plataners, que es posen grogues i s’assequen, fins al punt que l’arbre pot quedat totalment desfullat en ple estiu. Per combatre el “tigre del plàtan”, s’ha alliberat una altra xinxa depredadora anomenada Anthocoris nemoralis que s’alimenta d’aquest.

L’altra plaga que s’està tractant és el pugó, en les seves diferents espècies -Aphis craccivora, Myzus persicae o Callaphis juglandis-. Afecten les nogueres americanes i les robínies. Quan aquest insecte les ataca, secreta una melassa enganxifosa que embruta tot el que hi ha al voltant de l’arbre i afavoreix altres infeccions. Aquesta plaga es tracta amb l’Aphidius colemani, una petita vespa negra que ataca els pugons i pon els ous al seu interior, i amb la marieta dels dos punts (Adalia bipunctata), que se’ls menja.

 

Tall de veu del regidor Josep Barberà (120,6 KB)

Annex carrers amb control biològic de plagues (120,6 KB)

Et destaquem...