Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Identificades 72 llavors de varietats hortícoles locals a l'Horta de Lleida

Identificades 72 llavors de varietats hortícoles locals a l'Horta de Lleida

Presentació de l'estudi encarregat per la regidoria de Medi Ambient per reconéixer els cultius tradicionals de la zona

Data publicació: Divendres 01, gener del 2010


Imatge de la notícia Identificades 72 llavors de varietats hortícoles locals a l'Horta de Lleida

 

El regidor de Medi Ambient i Horta, Josep Barberà, acompanyat de la regidora Maria Rosa Ball, ha presentat als voluntaris i col•laboradors del projecte, els primers resultats de l’estudi de recuperació de les varietats hortícoles locals de l’Horta de Lleida. Aquest estudi ha permès identificar vàries hortalisses que estan en vies de desaparició a l’Horta de Lleida com ara la maduixa de Lleida, la carbassa farinetes o el bròquil llucat. En total s’han classificat 72 llavors de 23 cultius diferents; de 25 d’aquestes se n’ha obtingut llavor, mentre que de la resta la llavor ja s’ha perdut o no s’ha pogut obtenir.

L’estudi ha estat realitzat per la Universitat de Lleida, per encàrrec de la Regidoria de Medi Ambient i Horta de l’Ajuntament de Lleida i la Fundació Lleida 21, i amb el suport del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida. L’estudi també ha comptat amb el suport de la Regidoria de Serveis Personals i Salut, amb qui s’ha treballat per trobar voluntaris i pagesos que cultiven les varietats tradicionals a l’Horta de Lleida, que en la gran majoria són gent gran i persones jubilades.

El regidor Josep Barberà ha explicat que amb el projecte, la primera fase del qual s'ha presentat avui, s'ha volgut recuperar la tradició de l'horta i conéixer de primera mà les llavors i cultius que, de sempre, s'hi han utilitzat i han perviscut al pas del temps i les generacions. 

L’estudi tenia com a objectiu identificar les varietats tradicionals d’hortalisses i fruita i els coneixements pagesos de l’agricultura tradicional de l’Horta de Lleida. L’agricultura que es practicava a l’Horta, lligada al territori i a les seves condicions edafo-climàtiques i socio-econòmiques, ha donat com a resultat una sèrie de pràctiques, un ‘saber fer’, unes costums, una cultura agrícola... típiques. A més a més, al llarg dels anys s’han desenvolupat una sèrie de varietats locals d’hortalisses i fruita úniques de la zona de l’Horta.

Fins ara a l’Horta de Lleida no s’havia fet mai una prospecció per a identificar les varietats locals hortícoles i fructícoles. L’estudi es complementa amb la recopilació de tota la informació que va lligada a les varietats locals: les tècniques de cultiu, els usos gastronòmics, les tradicions, les anècdotes, ...

El projecte ha comptat amb la participació 45 hortolans de Lleida, que mantenen i cultiven varietats tradicionals hortícoles i fructícoles de l’Horta de Lleida. Els hortolans han estat entrevistats sobre les pràctiques tradicionals i els cultius i varietats de l’Horta de Lleida.

L’estudi ha estat dirigit per les doctores Astrid Ballesta i Cristina Chocarro, i en la seva realització ha participat l’estudiant d’enginyeria agrònoma Priscila Gavilán.



Amb l’acte d’aquesta tarda s’ha volgut reconéixer públicament la tasca que realitzen els pagesos i hortolans per mantenir les varietats tradicionals de l’Horta de Lleida i agraïr els col•laboradors de l’estudi la seva participació.

Les varietats locals són varietats que han estat conreades pels/as agricultors/as durant segles, que s'han adaptat a les condicions de la seva àrea d'utilització tradicional i que han sobreviscut al pas del temps a base de traspassar el material de sembra de pares a fills. Malgrat això, en molts casos les varietats locals s'han vist desplaçades per altres varietats comercials intensives

La pèrdua d'aquestes varietats suposa la pèrdua d'un recurs de gran valora ambiental i que forma part de la cultura i la història local de Lleida.

Les varietats locals presenten diversos avantatges:

- Tenen major adaptació a les condicions de cultiu locals: més adaptades a les condicions de Lleida.

- Tenen usos i qualitats específics que diversifiquen la base alimentària.

- Tenen diferent sabor, aroma i gust.

- Són altament nutritives.

- Contribueixen a mantenir els coneixements agrícoles tradicionals.

- Augmenten la biodiversitat de l'agrosistema.

- Afavoreixen el desenvolupament de l'economia local.

Et destaquem...