Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/El riu Segre tindrà per primera vegada un cabal ecològic garantit

El riu Segre tindrà per primera vegada un cabal ecològic garantit

Amb una mitjana de 5 m3/s, entre el cabal mig permanent i uns cabals addicionals de fins a 20 m3/s un o dos cops per setmana segons l'època de l'any. Això suposa quatre vegades més de l'aigua que passa habitualment per la ciutat de Lleida i 25 vegades més del mínim que hi havia establert fins ara, que era de 0,2 m3/s

Data publicació: Dilluns 24, març del 2014


Imatge de la notícia El riu Segre tindrà per primera vegada un cabal ecològic garantit

El riu Segre al seu pas per Lleida tindrà per primera vegada un cabal ecològic garantit com a mínim i per èpoques de sequera. En anys normals el cabal será molt superior. Aquesta és la proposta que ha president de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, Xavier de Pedro, a l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, en una reunió mantinguda aquest dilluns a la Paeria.



En aquest sentit, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha explicat que la proposta recull la fixació d’un cabal ecològic mínim d’obligat compliment i prioritari a altres usos. Això suposa una mitjana ponderada d’aigua de 5 m3/s sumant el cabal continu i un règim de cabals addicionals per tal de millorar la qualitat ambiental de l’aigua del riu Segre a la ciutat de Lleida, “el que representa 4 vegades l’aigua que ara passa de mitjana pel riu i fins a 25 vegades més que el mínim obligatori que han de deixar anar els concessionaris hidroelèctrics del riu que és de 0,2 m3/s”.



Així, la proposta planteja uns cabals mínims per temps de sequera per a cada mes de l’any que van des dels 3,5 m3/s fins als 5 m3/s, a més a més d’un cabal addicional de 20 m3/s durant 8 hores seguides, amb freqüència setmanal durant la tardor i la primavera i dos vegades per setmana a l’estiu, la qual cosa serà garantirà el bon estat ecològic i la salubritat del riu Segre ja que permetrà lluitar contra la proliferació de la mosca negra i els macròfits, que es concentren als mesos que fa més calor.



Aquesta proposta, una vegada ha estat consensuada amb els responsables i tècnics de l’Ajuntament de Lleida, ha de ser aprovada pel Consell de l’Aigua de la Conca de l’Ebre, que el president de la CHE preveu convocar per als propers mesos d’abril o maig. Per tant, aquest cabal ecològic mínim, tant el flux continu com els cabals addicionals, es podrien començar aplicar a principis d’aquest mateix estiu.



Ros ha destacat que aquesta proposta és un avenç significatiu que serà visible per tota la ciutadania, a més de ser una millora mediambiental i paisatgística que regenerarà la situació actual del Segre



El president de la CHE, Xavier de Pedro, ha assegurat que el concepte de cabals mínims garantits no havia existit fins ara i que és la primera vegada que es durà a terme a la ciutat de Lleida (tall de veu del president de la CHE, Xavier de Pedro) ja que és un compromís que es va adquirir i que respon a les al•legacions presentades en el seu dia per l’Ajuntament de Lleida al Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre. Així mateix, ha posat de relleu que aquesta proposta pretén buscar un desenvolupament sostenible del riu Segre.



El president de la CHE i l’alcalde han presentat aquesta proposta als representants de Lleida Ambiental, al president del Sícoris i al president del canal de Pinyana i ambdós s’han compromès a mantenir reunions de seguiment amb totes les entitats ambientals implicades un cop s’hagi implantat el cabal ecològic per analitzar com evoluciona la situació del riu Segre ja que Ros ha destacat que es tracta d’un primer pas i un salt qualitatiu important però no definitiu.

Et destaquem...