EcoActivitats i Lleida en viu per descobrir la natura i el medi ambient
Lleida celebra el proper dissabte la Nit dels Ratpenats
Data publicació: Divendres 01, gener del 2010
La Regidoria de Medi Ambient i Horta de Lleida ha presentat les propostes de natura i medi ambient per als propers mesos. El programa “EcoActivitats, setembre-desembre 2010”, s’emmarca en l’Any Internacional de la Biodiversitat. Enguany, una de les novetats és la col•laboració amb el Consorci d’Utxesa i amb el Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, en l’organització del curs “Els ocells de les zones humides” i en la celebració de “La Nit dels Ratpenats” per primera vegada a Lleida. El regidor Josep Barberà ha destacat el gran interès que ha suscitat aquesta darrera proposta. La passejada nocturna per veure muricecs a la La Mitjana, l'activitat que requeria inscripció, ja està pràcticament coberta.
En el programa d’EcoActivitats es proposen tota una sèrie de cursos, tallers i ecodescobertes, entre altres activitats, amb l’objectiu de difondre i promoure la biodiversitat de la plana de Lleida així com proporcionar formació i un lloc de trobada a tots el aficionats a la natura.
Programa d’activitats EcoActivitats setembre – desembre 2010:
-18 de setembre: Festa. La Nit dels Ratpenats
-1, 2 i 3 d’octubre: Curs. Fotografia de natura, a càrrec de Jordi Clariana, fotògraf professional
-16 d’octubre: Jornada. Demostració de telescopis terrestres amb tots els accessoris necessaris per a la pràctica del digiscoping, a càrrec de Shutter, centre de formació i Swarovski
- 23 d’octubre: Taller. Elaboració de productes amb plantes aromàtiques i medicinals, a càrrec d’Anna Galera, botànica
- 5, 6 i 7 de novembre: Curs. És temps de bolets!, a càrrec de la Secció de Micologia de l’IEI de Lleida.
- del 8 a l’11 de novembre: Exposició. Els bolets de les nostres contrades
- 14 de novembre: Ecodescoberta. El camí que fa l’aigua de casa al riu
- 20 de novembre: Taller. Construcció de caixes niu i menjadors per a ocells, a càrrec de Joan Ramon Cueto, del Parc de Collserola
- 27 de novembre: Taller. Per un Nadal més sostenible!, a càrrec de Rosa Franco, de l’escola d’art plàstica Traç
- 17, 18 i 19 de desembre: Curs. Els ocells de les zones humides, a càrrec d’Steve West, ornitòleg.
Bat Night: La Nit dels Ratpenats
Lleida se suma, enguany, a la Bat Night, la Nit dels Ratpenats que s’acostuma a celebrar en molts punts d’Europa per tal de donar a conèixer aquesta espècie. A Europa ja van per la 15a edició i a Catalunya ja és el 6é any que se celebra.
Els ratpenats són animals nocturns que han estat protagonistes de moltes llegendes. Diversos estudis demostren que les poblacions de ratpenats estan disminuint arreu d’Europa, així doncs, aquestes jornades tenen com a finalitat apropar als ciutadans aquestes espècies tant vulnerables per tal d’aprendre a respectar-los i protegir-los.
La Nit dels ratpenats tindrà lloc el dia 18 de setembre a les 18 hores, al Centre d’interpretació de la Mitjana. Durant la festa es podrà gaudir d’un espectacle infantil i tallers de manualitats per als més petits. A les 21.30 h tindrà lloc una xerrada per aprofundir en el món dels quiròpters, a càrrec del biòleg David Guixé, un dels investigadors que va fer la primera cita a Catalunya del ratpenat nòctul gran (Nyctalus noctula), l’ espècie va ser localitzada als Camps Elisis de Lleida. A les 21.30 h es realitzarà una passejada nocturna pels voltants de la Mitjana, per observar l’activitat dels ratpenats amb detectors d’ultrasons.
D’altra banda, segueixen en marxa les visites guiades al parc de la Mitjana, cada dissabte, diumenge i festius a les 12 h. El punt de trobada és el Centre d’Interpretació de la Mitjana.
Balanç del programa de primavera
• Cursos, tallers, ecodescobertes: 336 persones
• Fires i celebracions: més de 3000 persones
• L’estiu a la Mitjana-tallers i jocs : 311 persones
• Visites a l’exposició permanent (inaugurada a l’abril): 3.186 persones
Comença Lleida en viu
D'altra banda, la Regidoria de Sostenibilitat, Medi Ambient i Horta inicia el període d’inscripcions al programa d’educació ambiental “Lleida en Viu”.
La novetat d’enguany és el curs “El treball a l’hort” que s’inclourà en totes les activitats de l’Horta i que permetrà als participants realitzar tasques com la sembra, el reg, el desherbat o la collita, en funció de l’època de l’any en que es realitzi. Aquest nou recurs que s’ofereix a les activitats d’horta es complementa amb els tallers en els quals els alumnes aprenen a fer melmelades, a sembrar llavors, a fer esqueixos o bé a comprar al mercat dins de les instal•lacions de l’Aula de l’Horta.
El nou curs de Lleida en viu també inclou visites al Parc de la Mitjana, als Aiguamolls de Rufea, als Camps Elisis, a l’Horta de Lleida, a la planta de tractament de residus del Segrià, a l’abocador de Serrallarga, a la Depuradora d’aigües residuals de Lleida i al centre d’acollida d’animals de companyia.
El programa es duu a terme des del 1994, amb l’objectiu de oferir activitats mediambientals a les escoles i instituts de Lleida i al conjunt de la ciutadania.
Les activitats que s’organitzen són les següents:
Espai i tipus d’activitats realitzades
MITJANA
Descobrim els tresors de la Mitjana
Una tarda amb els tresors de la Mitjana
Descobrim el parc de la Mitjana
Els tallers de la Mitjana
Descobrim el medi ambient a través del joc
Aigua i vida: les adaptacions dels éssers vius a l’aigua
Els tallers de l’aigua i la vida
La vegetació de ribera
Els sediments fluvials
Geomorfologia fluvial
HORTA
El pagès Ramon ha perdut la memòria
Una tarda rumiant l’horta
Descobrim l’horta de Lleida
Els tallers de l’aula de l’horta
El paisatge de l’horta
GESTIÓ DE RESIDUS
Descobrim la gestió dels residus sòlids urbans
AIGUAMOLLS DE RUFEA
Descobrim els aiguamolls de Rufea
CAMPS ELISIS
Descobrim els racons dels Camps Elisis
Descobrim els Camps Elisis
EDAR
Descobrim la depuradora d’aigües residuals
Els processos de depuració
CENTRE D’ACOLLIDA D’ANIMALS DE COMPANYIA
Descobrim el centre d’acollida d’animals de companyia
Durant el curs passat van participar en el programa 6.317 alumnes de 63 centres educatius, 47 d’ells del municipi de Lleida i 16 de fora de Lleida. La major part de les activitats (198) van tenir lloc al parc de la Mitjana, 32 d’elles als Camps Elisis, 28 a l’horta de Lleida, 26 a l’Estació depuradora d’aigües residuals, 22 a les instal•lacions de gestió de residus i 2 als aiguamolls de Rufea.
Les activitats més demanades han estat les de “Descoberta de la Mitjana”, “Els tresors de la Mitjana”, i “Descobrim el medi ambient a través del joc”. A més, ha augmentat significativament la demanda de les activitats “Descobrim el medi ambient a través de joc”, “El pagès Ramon ha perdut la memòria”, “Descobrim els racons dels Camps Elisis” i “Descobrim la gestió dels residus sòlids urbans” respecte al curs passat. També s’han tornat a fer activitats a la depuradora, suspeses durant 2 cursos degut a les obres d’ampliació de la instal•lació.