Alcalde Larrosa: “El nou POUM no s’atura”
El paer en cap de Lleida recorda que l’admissió a tràmit del contenciós presentat pel grup del Comú no impugna la tramitació que s’ajusta als supòsits que fixa la normativa. “Sabem que tenim raó i confiem el contenciós es resoldrà a favor nostre i que els representants del Comú de Lleida, especialistes en perdre demandes, quedaran desautoritzats”, afirma.
Data publicació: Dijous 17, gener del 2019
“El nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) pensat per reforçar el paper de Lleida com la segona capital de Catalunya, que aposta per fer més habitatge social, per una ciutat més verda i més sostenible, per la regeneració de barris, per adequar l’entorn del riu Segre, per posar en valor el patrimoni, especialment el Turó de la Seu Vella i per impulsar l’Horta, entre d’altres mesures, no s’atura”, sosté el paer en cap, Fèlix Larrosa, que respon així les declaracions fetes avui pels representants del Comú de Lleida en el sentit que la simple admissió a tràmit d’un contenciós contra el POUM impugna el procés.
“Afirmar això demostra un desconeixement del funcionament del sistema judicial i equival a mentir, a jugar a la confusió, a fer volar coloms”, assenyala Larrosa, que lamenta que el grup polític que fa la demanda, presentada al novembre i “anunciada, per tant, en diferit”, pretengui “guanyar als tribunals allò que perd democràticament”.
En aquest context, l’alcalde de Lleida ha recordat que després que fos aprovat en fase d’avanç l’any 2014 i que la Generalitat n’informés favorablement el 2015, la Paeria va obrir un procés participatiu amb la ciutadania en què van prendre part 1.828 persones i que va es va tancar amb 417 al·legacions (el Pla General anterior en va rebre 581). L’Ajuntament va promoure 78 enquestes, tallers, debats i presentacions públiques a la ciutat.
Arguments sòlids
L’admissió a tràmit del contenciós presentat pel grup del Comú de Lleida va tenir lloc el novembre passat; setmanes més tard, el 5 de desembre, el jutjat va admetre a tràmit la prova pericial del Consistori, que consisteix en un extens informe en què es demostra, amb tots els arguments, que es compleixen els supòsits legals que autoritzen a un Ajuntament com el de Lleida a iniciar la redacció, tramitació i aprovació del nou POUM.
En aquest context, ha quedat desestimat l’encàrrec d’una prova pericial judicial, de manera que per resoldre el procediment només es tindran en compte els arguments de les parts. “Sabem que tenim raó, que els nostres arguments són sòlids, i confiem que la justícia resoldrà a favor nostre i que els senyors del Comú de Lleida, especialistes en perdre contenciosos, quedaran desautoritzats”.
Compliment de tots els supòsits legals
En la prova presentada pels serveis tècnics d’Urbanisme queda constància que la tramitació del nou POUM compleix “tots els supòsits que la normativa preveu”, i que, segons l’apartat segon de l’article 4 del Pla General de Lleida (PGL) 1995-2005, que té vigència indefinida fins que no s’aprovi definitivament el nou planejament, són:
a) El transcurs de vint anys des de la seva entrada en vigor; o bé per haver superat la ciutat 144.630 habitants l’any 2020
b) En els supòsits previstos en la Legislació Urbanística Vigent.
c) Majors exigències d’espais públics, derivades de la mateixa evolució demogràfica o de disposicions urbanístiques de categoria superior.
d) Saturació d’edificació de les dues terceres parts de les previsions de sòl urbanitzable, destinat a un ús homogeni del Pla.
En el mateix article 4 del GL s’apunta que la revisió s’escaurà quan es doni alguna de les circumstàncies enumerades. “Sostenim, doncs, que l’acord d’aprovació inicial del PGL no infringeix els preceptes esmentats donat que concorren algun d’aquests supòsits” i que “no ens trobem en un supòsit de revisió anticipada”, afirma la Paeria en l’informe presentat al contenciós.
Transparència
En aquest context, Fèlix Larrosa ha recordat que el calendari i la tramitació són clars, ha insistit que l’admissió a tràmit del contenciós “no significa ni impugna res” i ha manifestat que l’equip de govern “seguirà treballant per dotar la ciutat del planejament del futur”. Sobre la campanya de captació de fons iniciada pel Comú de Lleida, l’alcalde es pregunta: “Ens diran qui hi ha darrere de les donacions? Seran transparents com diuen que són? Avui mateix, per sortir de dubtes, l’equip de Govern sol·licitarà a la Comissió de Transparència que es facin públics els noms del donants per evitar possibles interferències de lobbies o grups de pressió”.