L'Ajuntament de Lleida assumeix la gestió de l'antiga Església de Sant Ruf per recuperar aquest monument medieval i el seu entorn
L'alcalde de Lleida ha firmat avui el conveni de cessió d'ús pels pròxims quinze anys amb els propietaris de la finca, situada a la partida Plana del Bisbe.
Data publicació: Dimarts 19, desembre del 2017
Imatge: (c) Hermínia Sirvent
L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha presidit avui la firma del conveni de cessió d'ús d'una finca de la partida Plana del Bisbe, prop de Llívia, de 3.664 metres quadrats on està situada l'Església de Sant Ruf, un antic monestir medieval del segle XII, declarat Bé Cultural d'Interès Local, que és de propietat privada i que ara podrà ser millorat amb gestió de l'Ajuntament de Lleida.
L'acord contempla la cessió d'ús per part dels propietaris de la finca a la Paeria per un període de 15 anys prorrogables. El paer en cap ha expressat la seva satisfacció per la firma d’aquest conveni i ha agraït la família la seva voluntat de col·laborar amb l’Ajuntament, el que permetrà emprendre les accions de conservació patrimonial i de rehabilitació de l'Església de Sant Ruf que estableixin els serveis tècnics. L'Ajuntament es compromet a dedicar aquest espai a activitats de difusió del patrimoni, dins de l’activitat de Turisme de Lleida. El tinent d’alcalde Fèlix Larrosa ha remarcat la vocació del govern de la Paeria per promoure i recuperar el patrimoni local que, en el cas del Monestir de Sant Ruf, fa un pas endavant gràcies a la col·laboració pública, de la Paeria, i privada, dels propietaris de la finca.
Sant Ruf i la Seu Vella
El Monestir de Sant Ruf va ser fundat l’any 1152, tres anys després de la conquesta cristiana de Lleida, sota l’impuls de Ramon Berenguer IV. Com a priorat de canonges agustinians, el monestir visqué moments d’esplendor en la segona meitat del segle XIII però malgrat aquesta rellevància mai no es va acabar d’edificar i al s. XV ja es trobava en decadència.
El paer en cap ha remarcat que “la importància d’aquest monestir resideix en què es considera que s’hi van assajar els sistemes constructius que poc després s’utilitzarien en la Seu Vella, de manera que el Monestir de Sant Ruf és un exponent de l’arquitectura medieval a la ciutat de Lleida”. L’alcalde ha avançat que es firmarà un acord amb la Universitat de Lleida per ampliar el coneixement d’aquest element patrimonial de la ciutat.
Actuacions previstes
La intenció de l'Ajuntament és abordar una primera actuació de millora de l'exterior i de l'entorn, incloent-hi la senyalització i els accessos, així com la generació del relat històric entorn del monument, per tal d'atansar a la ciutadania aquest conjunt monumental. En una segona fase, s'estudiaran les actuacions arquitectòniques de conservació i rehabilitació que cal fer a l'edifici, per a les quals es demanarà la col·laboració de la Generalitat, segons es va anunciar ja en el si del Consell Municipal de Patrimoni.
L'objectiu de l'acord és permetre compatibilitzar la titularitat econòmica privada del bé amb la promoció del seu interès cultural. De fet, l'Ajuntament de Lleida està promovent davant de la conselleria de Cultura de la Generalitat la declaració d'aquest monument com a Bé Cultural d'Interès Nacional, en la categoria de monument històric.
La firma de l'acord ha comptat també amb la participació del tinent d'alcalde Rafael Peris, així com dels regidors Rosa Maria Salmerón i José María Córdoba.
Imatge: (c) Hermínia Sirvent