Fèlix Larrosa: “la candidatura de la Seu Vella és un projecte d’orgull de ciutat”
El paer en cap presenta en un acte públic a Madrid el projecte de la candidatura de la Seu Vella per ser Patrimoni Mundial i remarca el compromís del Ministeri de Cultura per elevar-lo a la UNESCO el 2023
Data publicació: Dimecres 13, març del 2019
Imatge: (c) Ajuntament de Lleida
Fèlix Larrosa ha dit avui a Madrid que la candidatura del Turó de la Seu Vella per ser Patrimoni Mundial de la UNESCO és un projecte de ciutat ambiciós, singular i arriscat, que va més enllà del patrimoni pel seu valor simbòlic i per la capacitat de generar transformació urbanística al seu entorn més immediat i al conjunt de la ciutat. La candidatura continua avançant per presentar-se formalment davant la UNESCO l’any 2023, d’acord amb el compromís adquirit pel Ministeri de Cultura.
La candidatura “ens ha permès concebre una nova Ordenança del Paisatge pionera en molts aspectes, pensada en bona mesura per a l’antiga catedral, així com avançar en el nou planejament urbanístic de la ciutat”, ha afirmat Fèlix Larrosa.
L’alcalde ha presentat el projecte davant personalitats de la política, la cultura, la comunicació i l’economia, entre les quals, figuraven la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, i el president de RENFE, Isaías Tàboas.
El paer en cap ha destacat el paper del projecte de la Seu Vella en el procés de transformació del Centre Històric així com en la configuració del nou urbanisme de la ciutat que pivota al voltant del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal: “La Seu no és ja sols un atractiu turístic. És un centre d’activitat de referència per a la regeneració del Centre Històric on també s’inclouen programes d’ocupació pensats en la diversitat del barri i propostes de rehabilitació integral com les que plantegen les àrees d’innovació social i urbana”.
Larrosa ha subratllat la feina que s’ha realitzat els darrers anys per impulsar la candidatura, que ha superat molts informes i avaluacions. El pròxim dijous, en la reunió que es mantindrà amb el director general de Belles Arts del Ministeri de Cultura, Román Fernández-Baca, tornarà a ser objecte d’anàlisi.
Com ha destacat el paer en cap, la candidatura de la Seu Vella és un projecte “de símbol i orgull de ciutat i que té molt d’intangible”. En aquest sentit, el dossier de la candidatura és “una clau per transformar i elevar l’orgull de Lleida”, ha remarcat. “És un projecte clau que ve a enfortir la ciutat des del punt de vista econòmic, pensat per a la convivència i que té molt en compte els valors que projecta, concòrdia, diàleg i pau”, ha conclòs el paer en cap.
Suport del Govern Central
La ministra Meritxell Batet ha assegurat: “és un orgull per a mi manifestar el suport a aquest procés que, com tots, és llarg. Estic segura que la seva acceptació significarà un impuls per a la ciutat i que la candidatura i el nomenament representarà una gran aportació a la llista de Patrimoni Mundial”.
Batet ha posat en valor la transformació “espectacular” que la ciutat de Lleida ha experimentat els darrers temps i ha assegurat que ella sent la Seu Vella com a part seva, malgrat no ser lleidatana: “és un monument que impressiona, sobretot, la seva història. Va ser seu de les Corts d’Aragó, seu d’entesa i de convivència”, com ha volgut remarcar expressament.
La ministra ha subratllat el paper que ha dut a terme la societat civil lleidatana per impulsar el projecte de la candidatura així com l’impuls que li han donat l’actual alcalde, Fèlix Larrosa, i l’anterior, Àngel Ros. També s’ha referit a la tasca de la Generalitat: ‘estic segura que està negociant i debatent amb la resta de comunitats autònomes perquè aquest projecte sigui realitat com abans”.
Així mateix, la ministra ha destacat la implicació “decidida” del govern de l’Estat amb les obres de reforma del conjunt monumental.