Comença el procés per decidir el futur del Palau de Vidre
Mig centenar de ciutadans participen en el primer taller del programa Espais Singulars als Camps Elisis
Data publicació: Dilluns 11, febrer del 2019
Imatge: (c) Ajuntament de Lleida
Gairebé mig centenar de ciutadans han participat aquest matí als Camps Elisis en el primer dels tallers participatius del programa Espais Singulars, que promou l’Ajuntament de Lleida a través de la Fundació del Paisatge, per decidir sobre el futur del Palau de Vidre.
Els tallers participatius, que tindran una segona sessió el pròxim dissabte, volen provocar una pluja d’idees on els ciutadans parlin obertament sobre el futur d’aquest equipament municipal, que permeti construir un nou relat sobre aquest edifici i el seu entorn.
Durant el mes de març, aquestes aportacions, que avui han començat a recollir-se escoltant ciutadania, serviran de base per convocar un concurs d’idees d’arquitectura per intervenir en l’àmbit del Palau de Vidre, amb la col·laboració del Col·legi d’Arquitectes.
Finalment, al voltant de la primavera d’enguany, es posarà en marxa la tercera fase del programa Espais Singulars, consistent en una exposició pública dels projectes presentats al concurs, per tal d’escollir una proposta guanyadora i els finalistes. El concurs no preveu que el guanyador sigui qui després faci el projecte d’execució, però sí que serà una base sobre la qual l’Ajuntament de Lleida tirarà endavant el projecte que es decideixi sobre el Palau de Vidre.
El taller participatiu d’avui ha tingut format de visita guiada i recorregut pels Camps Elisis i Palau de Vidre. En la primera part, tècnics municipals de les regidories de Sostenibilitat i Urbanisme han explicat els orígens del parc i el paper que ha jugat en el context ciutadà al llarg dels anys, mentre que Josep M. Cots Call, fill de l’enginyer autor de l’edifici, Josep M. Cots Massana, ha comentat les singularitats d’un equipament, que neix motivat per les circumstàncies històriques del creixement del recinte firal i que respon al brutalisme, estil arquitectònic on el formigó pren tot el protagonisme en una construcció absent d’elements ornamentals.
Després de mostrar el disseny original d’un edifici, que inicialment volia emular estils com el del Cristal Palace londinenc o el Palacio de Cristal del Retiro, l’enginyer Cots Call ha explicat com la modificació que va patir, forçada per les circumstàncies econòmiques del moment, ha amagat i trencat visualment l’estructura de l’edifici. Llavors es va salvar la funcionalitat d’equipament diàfan, però es van sacrificar els elements arquitectònics estructurals en benefici d’un manteniment, que amb els anys ha estat popularment contraproduent.
Tot seguit, els participants en el taller s’han dividit en dos grups, on han començat la pluja d’idees sobre quin ha de ser el futur del Palau de Vidre. Opinions que han anat des del seu enderroc i la recuperació de l’antic estany fins a donar-li una multiplicitat d’usos.
Totes aquestes idees d’avui s’afegiran a les que puguin sortir el pròxim dissabte, quan es realitzi el segon dels tallers participatius. En aquest cas, se celebrarà de les 11 del matí fins a les 2 del migdia, a l’espai del Pati de les Comèdies, entre la Regidoria de Cultura i l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Tindrà un format de dinàmica participativa i inclourà també enquestes espontànies als ciutadans i ciutadanes que passin pel carrer.
Aquest és el segon programa d’Espais Singulars que l’Ajuntament de Lleida posa, en marxa a través de la Fundació del Paisatge, amb la col·laboració del Col·legi d’Arquitectes, per tal d’aconseguir indrets públics vius i útils, adequats a les necessitats la ciutadania, a través d’un procés participatiu.
Fruit de la primera edició són els projectes de reforma de la Plaça de l’Auditori i de la Plaça de la Panera, que estan pràcticament enllestits i a punt de licitar-se.