Notícies

Et trobes a:Inici/Notícies/La Paeria ampliarà espais per a vianants al voltant d’escoles i instituts i hi reforçarà el transport públic i la neteja

La Paeria ampliarà espais per a vianants al voltant d’escoles i instituts i hi reforçarà el transport públic i la neteja

L’Ajuntament ha rebut peticions d’una vintena de centres educatius de la ciutat per millorar l’accés dels alumnes i evitar aglomeracions, que s’atendran seguint els criteris tècnics i la disponibilitat de recursos. Els carrers Barbastre i Dolors Sistac seran exclusivament per a vianants, a petició dels centres Enric Farreny i Ciutat Jardí, es crea un espai pilot de “kiss&ride” a l’Espiga i també es cediran espais complementaris per activitats educatives o esportives.

Data publicació: Dijous 10, setembre del 2020


Imatge de la notícia La Paeria ampliarà espais per a vianants al voltant d’escoles i instituts i hi reforçarà el transport públic i la neteja

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

L’Ajuntament de Lleida atendrà les peticions presentades per més una vintena de centres educatius públics i concertats de la ciutat, per tal de millorar l’accés als centres i evitar possibles aglomeracions a l’entrada o la sortida, una situació que està especialment desaconsellada en la situació actual de pandèmia per la Covid-19.

Les peticions, que encara segueixen arribant, s’estudien una per una i s’atenen en la mesura del possible seguint els criteris tècnics i la disponibilitat de recursos per part de l’Ajuntament, han explicat els tinents d’alcalde Toni Postius i Sandra Castro i el regidor de Mobilitat, Joan Ramon Castro.

L’inici del curs el pròxim dilluns 14 de setembre també es trobarà amb una altra novetat important, com és un important reforç en la neteja dels centres d’Infantil i Primària, que assumeix l’Ajuntament. Per a fer-ho possible, ha explicat la tinent d’alcalde Sandra Castro, s’ha fet una ampliació del contracte de neteja, amb un cost extra de 66.000 euros mensuals, a càrrec de l’Ajuntament. Això permetrà incrementar el servei de neteja entre una i cinc hores diàries, en funció de les dimensions i el nombre d’alumnes de cada centre. Aquest increment es concentrarà en la franja de matí i prioritzarà els lavabos, espais de pas, menjadors i zones comunes.

A més, des de la regidoria d’Educació, seguint les indicacions del departament d’Ensenyament, s’han elaborat les directrius per a la gestió dels centres educatius municipals (escoles bressol i escoles artístiques municipals), els quals s’han tramès també a les famílies.

El tinent d’alcalde d’Urbanisme, Toni Postius ha destacat el “treball transversal” a la Paeria per facilitar que l’inici de curs es pugui fer amb seguretat, disposant d’espais més amplis i més neteja. “Això suposa un gran esforç econòmic i seguim reivindicant que la Generalitat ens ajudi, perquè no és fàcil d’assumir”, ha assenyalat.

Millora de les condicions d’accés

Pel que fa als accessos als centres, Postius ha indicat que es tracta d’evitar aglomeracions i que des dels mateixos centres també s’ha fet una feina per tal de promoure l’entrada esglaonada dels i les alumnes i l’ús de diferents accessos. Per a facilitar-ho, la Paeria hi ha estat treballant des d’abans de l’estiu i procurarà atendre totes les peticions rebudes.

En els dos casos que ha estat possible, ha afirmat, s’ha optat per la conversió de carrers en zona de vianants. Així, com demanava l’escola Enric Farreny el carrer Barbastre quedarà tallat al trànsit de forma definitiva a partir del 14 de setembre, tot i que es mantindrà el pas de vehicles al carrer Mollerussa, ja que és un vial d’accés a una part de la Bordeta. També es vianalitzarà el carrer Dolors Sistac, com reclamava l’escola Ciutat Jardí, una acció que quedarà acabada ja avui mateix.

En uns altres cinc centres, la solució adoptada ha estat eliminar estacionament en espais annexos al centre i situar barreres o tanques que permetin ampliar la vorera, ja que no és possible tallar el carrer. És el cas de l’Escola del Carme (carrer Hostal de la Bordeta), Parc de l’Aigua (carrer Sant Paulí de Nola), Episcopal (carrer Joan Miró), Sant Jaume (carrer Castella) i Escola Pinyana (avinguda de Pinyana i carrer Valls d’Andorra).

A més, està previst fer talls puntuals del trànsit en les hores d’entrada i sortida en determinats carres. Així es farà a l’escola Príncep de Viana (carrer Anselm Clavé) i a l’Episcopal (carrer Doctor Combelles, entre les 10.40 i 11.30 h per a fer-hi pati). També es convertirà en sentit únic el tram del carrer Sant Paulí de Nola, més pròxim a l’escola Parc de l’Aigua.

Una altra actuació prevista és senyalitzar passos de vianants al camí d’accés del centre Mater Salvatoris, a la partida Pla de Montsó, i una zona de kiss&ride a l’Espiga. Aquesta és una prova pilot perquè els pares i mares que porten els seus infants en vehicle al centre s’aturin només un moment per deixar-los en mans d’uns monitors que s’encarregaran d’acompanyar-los al centre. D’aquesta manera s’aconsegueix més fluïdesa i s’eviten dobles files i aglomeracions, ha explicat Postius. La mesura s’ha consensuat amb el centre i es començarà a aplicar amb l’inici de curs. Si el model funciona bé, s’ampliarà a altres centres, ha afegit el tinent d’alcalde.

Pel que fa al transport públic, ha detallat el regidor Joan Ramon Castro, es reforçaran l’L8 a primera hora del matí per l’accés a l’institut Manuel de Montsuar i l’L10 per l’entrada al de La Caparrella. També es senyalitzarà una nova parada al carrer Jeroni Pujades per a l’institut Josep Lladonosa i s’ajustaran els horaris dels autobusos a les entrades i sortides als instituts del Camp Escolar (Màrius Torres, Joan Oró i Gili i Gaya).

Per últim, està pendent de rebre més informació la petició de l’Institut Ronda, per pacificar els accessos des del carrer Mestre Tonet, i del col·legi Mirasan. En els últims dies també s’han rebut peticions d’altres centres educatius que s’estudiaran i es resoldran pròximament.

Espais educatius

Des de la Paeria es van oferir inicialment un total de 96 espais, que finalment es van ampliar a 108, per tal que els centres educatius de Lleida poguessin ampliar les seves instal·lacions per adaptar-se a la situació creada per la pandèmia. S’han rebut 17 peticions d’onze centres, que demanen espais com pistes esportives, pavellons i algun local social o espai annex al seu edifici, ha explicat la tinent d’alcalde Sandra Castro, qui ha precisat que, en la mesura del possible, els centres prefereixen mantenir-se al seus espais.

Així, l’Institut Escola Torre Queralt ha demanat un espai per fer activitats esportives o de pati a la plaça Andalusia, la plaça Rioja, l’AEM o el pavelló Juanjo Garra. L’escola Creu del Batlle ha demanat el pis de dalt de l’edifici que ocupa, una petició que haurà de rebre el vistiplau del departament d’Ensenyament, com també succeeix amb una altra petició de l’escola El Vilot de Sucs per fer ús de l’antiga casa del mestre. L’escola El Segrià ha sol·licitat fer ús de la sala i pista del local social de Llívia, mentre que l’escola Antoni Bergós demana ampliar l’horari en què fan ús del local social de Butsènit. Per la seva banda, l’escola Pardinyes farà anar el carrer Enginyer Cellers, que acaba de ser convertit en espai de vianants, i el parc annex, Lo Marraco.

Altres espais que s’han sol·licitat han estat el pavelló de la Bordeta, per part dels instituts Maria Rúbies i l’escola El Carme i el pavelló Barris Nord, per part de l’institut Josep Lladonosa, al qual s’oferirà una altra alternativa ja que no és possible usar-lo com a espai educatiu.

Per últim, els centres Príncep de Viana i La Mitjana participen en el projecte “El museu és una escola”, liderat per la professora de la UdL Glòria Jové, que farà ús del Museu Roda Roda, el Morera i la Seu Vella com espais per a fer classes en diferents grups i horaris. Així, ha explicat Castro, a la Seu Vella s’hi podran explicar conceptes històrico-artístics com els estils gòtic i romànic o de geometria i matemàtiques en lloc de fer-ho a l’aula.

Categories: 2020, petó i adeu, kiss&ride

Notícies destacades