Lleida surt al carrer per celebrar amb activitats festives el Dia sense Cotxes
Els ciutadans han ocupat per un dia algunes de les principals avingudes de la ciutat per conscienciar sobre la necessitat d’una mobilitat més sostenible. L’alcalde Miquel Pueyo diu que, malgrat que la jornada d’avui és simbòlica, “té molt a veure amb determinades polítiques a implementar en els propers anys. El canvi climàtic no és una amenaça sinó una realitat que tenim aquí i davant la qual hem de començar a fer coses”. El regidor de Mobilitat, Joan R. Castro, diu que hem d’anar cap a la pacificació del trànsit a la ciutat. El tinent d’alcalde i regidor de Transició Ecològica, Sergi Talamonte, recorda que el compromís del Pacte d’Entesa és reduir un 30% les emissions de CO2 a Lleida que anualment són de 129.500 tones. Cada dia entren a Lleida pels accessos principals més de 82.000 vehicles.
Data publicació: Diumenge 22, setembre del 2019
Imatge: ©Javi Martín
Lleida celebra avui el Dia sense cotxes, una jornada inclosa dins dels actes de la Setmana Europea de la Mobilitat i que té com a objectiu promoure la reflexió individual i col·lectiva sobre l’ús del cotxe a la ciutat, posant de manifest que els espais que ara monopolitza poden tenir molts altres usos. La jornada ha comptat amb un gran nombre d’activitats de caràcter cívic, que han omplert de vida els carrers de Lleida, promovent aquesta reflexió entorn d’una mobilitat més sostenible i neta.
L’alcalde, Miquel Pueyo, ha visitat aquest migdia una de les activitats instal·lades, un circuit de patinets elèctrics a la Zona Alta, i ha destacat la necessitat de donar un tomb a les polítiques en l’àmbit de la mobilitat. “Els vehicles de combustió tenen un gran cost ambiental i fins i tot de salut pública pels problemes respiratoris que generen. Cada cop més, no ens ho podem permetre. És per això que és voluntat de la Paeria avançar en polítiques de mobilitat sostenible, com la promoció del transport públic, la implantació de més carril bici, l’impuls dels vehicles elèctrics i la pacificació del trànsit mitjançant zones 20 i 30 i entorns escolars segurs”, ha afirmat Pueyo, qui també ha destacat l’èxit de la recuperació de la Setmana de la Mobilitat.
El paer en cap ha assenyalat que “avui es tracta de fer la demostració de com seria una ciutat amb més espai pels vianants i menys pel transport privat. És una jornada simbòlica, però que té molt a veure amb determinades polítiques a implementar en els propers anys. El canvi climàtic no és una amenaça sinó una realitat que tenim aquí i davant la qual hem de començar a fer coses”. Tall de veu Miquel Pueyo
Per la seva part, el regidor de Mobilitat, Vialitat, Trànsit i Horta, Joan Ramon Castro, ha destacat que actualment entren diàriament a la ciutat pels seus principals accessos viaris més de 82.000 vehicles, una xifra que posa en relleu el gran ús del vehicle privat a la ciutat, especialment en els moviments amb altres poblacions. El regidor de Mobilitat ha destacat que Lleida és una ciutat amb dimensions molt assequibles per moure-s’hi a peu, en bicicleta o transport públic. “L’adequació de les xarxes viàries no ha de tenir com a objectiu, per tant, l’estímul de la circulació en cotxe, sinó que cal promoure que el vehicle privat vagi perdent protagonisme a la ciutat, de forma ordenada”, ha afegit. “Hem d’aconseguir pacificar el trànsit a Lleida i que poder caminar sigui una cosa habitual”, ha dit. Tall de veu Joan R. Castro
El tinent d’alcalde d’Habitatge i Transició Ecològica, Sergi Talamonte, ha remarcat que el “Pacte d’Entesa pel govern de la Paeria assumeix com a objectiu programàtic els compromisos adquirits a la Unió Europea per reduir un 30% les emissions de carboni dels moviments motoritzats a la ciutat”. “Per fer-ho possible, la Paeria impulsarà en totes les seves actuacions la mobilitat no contaminant, seguint el Principi de la jerarquia envers la mobilitat, que prioritza primer els desplaçaments a peu, en segon lloc la bicicleta, en tercer lloc el transport públic i, en quart lloc, el cotxe compartit”, ha afegit i ha recordat el gran impacte ambiental que té també la contaminació generada pels motors de combustió. A Lleida, el trànsit és el sector més emissor de diòxid de carboni, gas responsable del canvi climàtic, amb una emissió estimada de 129.500 tones de CO2/any, ha afegit. Tall de veu Sergi Talamonte
Avui, el trànsit ha desaparegut d’algunes de les principals vies de la ciutat, com són els carrers: Rambla Ferran, avinguda Blondel, Rambla d’Aragó, Balmes, Prat de la Riba, Corregidor Escofet, Doctora Castells, Hostal de la Bordeta i Ignasi Bastús. Tots ells han estat tallats al trànsit des de primera hora del matí fins cap a dos quarts de set de la tarda, quan s’han anat obrint de forma progressiva.
Activitats del Dia sense cotxes
Durant la jornada, els lleidatans han pogut gaudir de la Pedalada, que ha fet un recorregut reivindicatiu de sis quilòmetres per la ciutat amb sortida i arribada a la Rambla Ferran, on també s’han organitzat activitats al carrer com ara animació, zumba, taller de jocs tradicionals, aparcament i servei gratuït de reparació de bicicletes, a més d’avituallament per a tots els participants a l’arribada. L’organització de la Pedalada ha estat possible gràcies a la col·laboració de 40 voluntaris de l'institut Joan Oró, Aspros, Down Lleida, Ekke i Bantierra.
A banda de la gran Pedalada, els lleidatans han pogut gaudir de nombroses activitats més, distribuïdes pels carrers buidats de vehicles, com ara la instal·lació d’un circuit a Rovira Roure perquè qui vulgui pugui provar patinets elèctrics i informar-se sobre aquest mitjà de transport; un circuit per a vehicles elèctrics infantils al carrer Balmes, on s’ha sortejat un patinet elèctric; un autocar històric a Prat de la Riba on s’han dut a terme xerrades sobre vehicles de mobilitat personal i les ordenances municipals; activitats esportives i d’oci a la rambla de Balàfia; actuació musical al carrer a la plaça Espanya; un vermut amb DJs a Doctora Castells, i un mercadet al carrer i activitats de cultura popular al carrer Hostal, entre altres iniciatives proposades per la mateixa ciutadania.
La Setmana Europea de la Mobilitat conclou avui, però els actes per promoure la conscienciació sobre la mobilitat sostenible seguiran tenint continuïtat ben aviat. Així, d’una banda, la celebració del Parking Day prevista pel dissabte va haver de ser suspesa per la pluja i s’ha ajornat pel dia 5 d’octubre. Coincidirà així amb dos actes més previstos pels dies 4 i 5 d’octubre per seguir treballant en aquest àmbit. Són:
Divendres 4 d’octubre – La cursa de mitjans de transport per a alumnes de centres de Secundària de Lleida, que aniran des del seu institut fins a la plaça Sant Joan a peu, en bicicleta, en autobús i en cotxe, per comparar després el temps emprat i el cost econòmic i ambiental de cada desplaçament.
Dissabte 5 d’octubre – Parking Day. Es buidaran espais d’estacionament en carrers de diferents barris que seran ocupats per establiments comercials, entitats i associacions per fer-hi activitats. La iniciativa té com a objectiu reivindicar que l’espai que deixen lliure els vehicles pot tenir molts altres usos cívics i socials.
La major part d’activitats es concentraran a la Zona Alta, on una quinzena de botigues sortiran al carrer i hi haurà activitats musicals, però també hi haurà espais de difusió per a entitats a diferents barris, la instal·lació d’un taulell d’escacs gegant al Clot i una pista de ball de swing a l’aparcament del Rectorat, entre altres iniciatives. Davant de la Paeria també hi haurà un espai informatiu sobre el Parking Day.
Dissabte 5 d’octubre - II Fira de la Mobilitat Elèctrica, a l’esplanada de la Llotja per difondre els avantatges dels vehicles elèctric i facilitar informació a la ciutadania. Durant tot el matí, els principals concessionaris mostraran els seus cotxes, bicicletes i patinets elèctrics, amb possibilitat de provar-los allà mateix. També es realitzarà la segona trobada d’usuaris de cotxe elèctrics, que farà una ruta conjunta fins a la Seu Vella i tornada a la Llotja. Un cop acabada la ruta s’exposaran els cotxes a la fira perquè els propietaris puguin atendre les consultes dels interessats. La Fira es complementarà amb dues xerrades: “Tot el que necessites saber abans de comprar-te un cotxe elèctric” i “Instal·lació de punts de recàrrega en comunitats de veïns”.