MOBILITAT, SERVEIS URBANS I HORTA

Et trobes a:Inici/MOBILITAT, SERVEIS URBANS I HORTA/Notícies/La iniciativa municipal “Un mes sense el meu cotxe”, exemple de bones pràctiques en mobilitat urbana

La iniciativa municipal “Un mes sense el meu cotxe”, exemple de bones pràctiques en mobilitat urbana

La “Red Ciudades que Caminan” ha publicat un article posant en relleu aquest projecte i el de LABici.

Data publicació: Dimarts 08, de juliol del 2025


Imatge de la notícia La iniciativa municipal “Un mes sense el meu cotxe”, exemple de bones pràctiques en mobilitat urbana

La iniciativa de l’Ajuntament de Lleida “Un mes sense el meu cotxe” ha estat triada per la “Red Ciudades que Camina” com exemple de bones pràctiques en mobilitat urbana. Així, ha publicat al seu blog un article posant en relleu aquest projecte i el de LABici, en què destaca l’aposta municipal per crear eines transformadores que fomentin hàbits de mobilitat més sostenibles, saludables i inclusius.

En aquest sentit, cal destacar que tant des de la Regidoria de Mobilitat com la de Joventut s’aposta per donar continuïtat a ambdós projectes, que s’estan desplegant en diverses fases amb visió de futur, per promoure tant la mobilitat sostenible entre la ciutadania com vincular-los a projectes d'ocupació juvenil i suport a l'emprenedoria social, amb els quals “s’espera avançar un pas més cap a una ciutat més sostenible i amb una mobilitat més accessible per a tots”, ha destacat la 3a tinenta d’alcalde i regidora de Seguretat, Mobilitat i Civisme, Cristina Morón.

El passat mes de maig, la Paeria lliurava les bicicletes dels projectes LABici i Un mes sense el meu cotxe a les persones usuàries que participen en aquests dos projectes que tenen l’objectiu d’impulsar i promoure una mobilitat més sostenible a la ciutat. Les persones van rebre una formació pràctica en seguretat viària i ús correcte de la bicicleta, incloent-hi com assegurar-la adequadament i el funcionament general del vehicle.

En el marc del projecte LABici s’han lliurat 30 bicicletes recuperades i reciclades, amb què es dona per completada la primera fase del projecte, que va rebre més de 75 sol·licituds. Aquesta primera flota, distribuïda entre la Casa de Fusta, el Centre Cívic de la Mariola i la Regidoria de Mobilitat, ha estat pensada per facilitar l’accés a una mobilitat activa i quotidiana.

Les bicicletes, de color bordeus en referència a la ciutat, compten amb cistella, canvi de marxes interior i sistema de seguretat complet. A més, algunes unitats són elèctriques per donar resposta a necessitats específiques.

El projecte ja es prepara per iniciar la segona fase, prevista per als propers mesos, en què s’ampliarà la flota a 50 bicicletes i es crearà l’Espai LABici, un centre de referència per a la mobilitat sostenible i la comunitat ciclista local.

Paral·lelament, les persones participants del projecte “Un mes sense el meu cotxe” també van rebre aquesta mateixa formació pràctica. En aquest cas, 10 persones estan vivint l’experiència de desplaçar-se en el seu dia a dia amb mitjans de transport alternatius, com la bici, autobús o a peu amb l’objectiu de demostrar que son més ràpids, menys contaminants i més saludables que el vehicle privat. Un cop finalitzada l’experiència, es recollirà la valoració de les deu persones que han participat per conèixer les motivacions per canviar a modes de transport més sostenibles així com quins aspectes caldria millorar.

Així, durant un mes se’ls ofereix un kit de mobilitat segons les seves necessitats: abonament de transport per als autobusos de Lleida, bicicleta elèctrica (inclou accessoris com casc i cadenat), un lot amb motxilla, ampolla reutilitzable, rellotge comptapasses i un plànol tant de la ciutat com el Metrominut. La Paeria va rebre un total de 110 sol·licituds de persones que estaven interessades en participar en aquest projecte pilot.

La iniciativa sorgeix després de l’experiència realitzada a la ciutat de Payerne, a la regió Suïssa de la Broye, una zona situada entre Berna i Lausana. L’experiència en aquesta prova pilot va ser molt satisfactòria, donant a conèixer altres mitjans de transport alternatius al cotxe. Altres ciutats com Montreal i Perpinyà també han impulsat aquesta iniciativa.

Saber-ne més >>

Imatges relacionades

Et destaquem...