Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Visita a l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals de Lleida per conèixer el seu funcionament

Visita a l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals de Lleida per conèixer el seu funcionament

El tinent d'alcalde i regidor de l'Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, juntament amb els regidors que formen part de la Comissió Informativa de Polítiques de la Gestió i Promoció de la ciutat i la Sostenibilitat han conegut de primera mà el recorregut que fa l'aigua des que surt de casa fins que s'aboca al riu. L'EDAR pot tractar 96.000 m3 d'aigua al dia i depura una mitjana de 2.350 m3/hora, és a dir, uns 56.450 m3 al dia La visita a l'EDAR de Lleida és una de les activitats que s'inclou dins del programa d'educació ambiental ‘Lleida en viu' de la Regidoria de l'Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat de l'Ajuntament de Lleida i també en l'Ecodescoberta "El camí que fa l'aigua de casa al riu”

Data publicació: Dijous 12, gener del 2017


Imatge de la notícia Visita a l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals de Lleida per conèixer el seu funcionament

El tinent d’alcalde i regidor de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, juntament amb els regidors que formen part de la Comissió Informativa de Polítiques de la Gestió i Promoció de la Ciutat i la Sostenibilitat, han visitat aquest dijous l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals de Lleida per conèixer el seu funcionament. Així, han pogut conèixer de primera mà com es depura l’aigua de la ciutat i quin és el procés que segueix l’aigua des que surt pel desguàs de casa abans de ser abocada al riu. Entre altres, es depura a l’estació gràcies a un circuit complet que simula el procés d’autodepuració d’un riu. D’aquesta manera, es “neteja” i es millora la qualitat del riu.

Durant la visita, s’ha donat a conèixer quin és el recorregut que fa l’aigua des que surt de casa fins que s’aboca al riu, passant pels diferents tractaments que permeten “netejar” l’aigua d’una part important dels abocaments que es fan durant el seu ús i que queden dissolts, com poden ser la matèria orgànica i elements potencialment contaminants del medi (nitrogen i fòsfor). Algunes dades destacables d’aquesta infraestructura que s’han donat a conèixer són, per exemple, que depura una mitjana de 2.350 m3/hora, és a dir, uns 56.450 m3 al dia. Simula el funcionament del procés d’autodepuració d’un riu en el qual hi ha processos físics (de decantació), químics (precipitacions) i biològics (eliminació de matèria orgànica i nutrients). La depuradora d’aigües residuals de Lleida, que va entrar en funcionament l’any 1994 i es va ampliar l’any 2010, pot tractar fins a un màxim de 96.000 m3 al dia. A més, els regidors han pogut veure una analítica bàsica de l’aigua d’entrada i de sortida de la planta, que els ha permès entendre quins són els processos bioquímics que hi tenen lloc a la planta depuradora.

A la visita, a la qual han assistit els regidors Carme Culleré, José Luis Osorio, Dolors López, Pau Juvillà i Sergi Talamonte, també s’ha fet palesa la importància de no llençar objectes sòlids, greixos, químics, elements tòxics o excessos de sabons pels desguassos de casa, ja que afecten la qualitat de l’aigua que després s’aboca al riu, malgrat la depuració. 

La visita a l’EDAR de Lleida és una de les activitats que s’inclou dins del programa d’educació ambiental ‘Lleida en viu’ de la Regidoria de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat de l’Ajuntament de Lleida, que ofereix l’oportunitat de conèixer d’una manera vivencial alguns dels espais de major interès ambiental de la ciutat. En el darrer curs escolar, més de 4.000 persones, la majoria escolars, van poder conèixer infraestructures com la planta depuradora d’aigües residuals, així com altres instal·lacions per tal que els participants assoleixin un major coneixement del seu medi ambient més proper, i que siguin més conscients de les implicacions dels hàbits quotidians en la conservació del medi i en el camí cap a la sostenibilitat. També, les persones interessades han pogut conèixer l’EDAR a través de l’Ecodescoberta “El camí que fa l’aigua de casa al riu”.

Et destaquem...