Vint-i-cinc persones, la majoria hortolans particulars, han participat aquest dissabte als Horts Familiars de Rufea en l’Ecoactivitat “la biodiversitat a l’hort”. La sessió ha estat conduïda per una experta en agricultura ecològica i biodiversitat de l’Agrupació de Defensa Vegetal de Producció Ecològica de Ponent.
Així, la iniciativa ha arrencat amb una xerrada introductòria sobre la importància de potenciar la biodiversitat a l’hort i la protecció de la fauna benèfica. També s’han posat exemples de com incrementar la biodiversitat a partir dels refugis d’insectes o les bandes florals, entre altres. En aquest sentit s’ha revisat un dels refugis d’insectes que s’han instal·lat enguany als horts, amb l’objectiu de fomentar la presència d’òsmies (Osmia cornuta) que son abelles solitàries que tenen un paper molt important de cara a afavorir la pol·linització dels cultius.
Alhora, l’experta ha explicat com afavorir la biodiversitat a partir de les rotacions i associacions de cultius en l’hort familiar. També s’ha parlat de l’ús de varietats locals, com a garants per mantenir la biodiversitat de les diferents varietats de cultius lligats a l’agricultura tradicional lleidatana.
In situ, s’han visitat els diferents horts i s’ha fet èmfasis en algunes bones pràctiques que, en definitiva, també beneficien a la pròpia producció.
Amb bicicleta per l’Horta de Lleida, la pròxima Ecoactivitat
El mes de juny arrencarà amb una nova proposta de natura en el marc de les Ecoactivitats. “Amb bicicleta per l’Horta i el camí del riu”, que es durà a terme el dissabte 3 de juny, proposa als assistents recórrer el tram sud del camí del riu, un camí tradicional recuperat que uneix poblacions de la riba del Segre. En aquest recorregut, que finalitza als Aiguamolls de Rufea, d'uns 10 km d'anada i tornada, s’observarà la importància del riu en el paisatge i la vida de Lleida i es coneixeran algunes llegendes lligades a la nostra Horta. La iniciativa està adreçada a públic familiar a partir de 8 anys i es necessari portar casc i bici sense rodetes.
Les Ecoactivitats s’inclouen en el projecte de Renaturalització de la ciutat, dins el projecte d’Adaptació al canvi climàtic i Millora de la biodiversitat de Lleida, finançat per Fons Next Generation de la Unió Europea i el PRTR. Aquestes són unes subvencions convocades a través de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri de Transició Ecològica, que pretenen fomentar actuacions dirigides a la renaturalització i resiliència de les ciutats, per fer front al canvi climàtic.
El programa d’Ecoactivitats de l’any 2023 es pot consultar a través de la web, així com amb les xarxes socials de @lleidaenverd. Aquest programa inclou tot un seguit de propostes de natura i medi ambient per a tots els públics.
Saber-ne més >>
|