Una trentena de persones van participar aquest dissabte en l'Ecodescoberta "Els arbres de la ciutat", una iniciativa emmarcada en la programació d'Ecoactivitats i que té com a objectiu mostrar les diferents espècies d'arbrat que hi ha a la ciutat i la seva contribució a millorar la qualitat dels entorns urbans.
Els tècnics que van desenvolupar l'activitat van indicar alguns del molts beneficis que tenen els arbres de la ciutat: l'increment de la biodiversitat, ja que aporten aliments i recer a insectes i aus; augmenten la humitat de l'ambient amb la seva transpiració, capturen partícules contaminants, esmorteixen els sorolls i embelleixen els carrers, entre altres.
La proposta, amb un recorregut de poc menys de 2 Km que ha servit per veure unes 25 espècies d'arbres, va arrencar des de la plaça Víctor Siurana, on els tècnics van fer una introducció del marc general pel que fa a l'arbrat de Lleida, que compta amb més de 70 espècies diferents. Seguidament, van identificar les presents a la plaça, com per exemple els plataners (Platanus x hispànica), que són els majoritaris. Es tracta d'una espècie de port gran, que ofereix molta ombra a l'espai. També s'hi troba, a la porta del rectorat de la Universitat de Lleida, l'arbre de l'amor (o de Judes), amb una floració rosa molt vistosa durant la primavera i més, els discrets ginkos (Ginkgo biloba), fòssils vivents presents als nostres carrers. En aquest sentit, es va destacar sobre aquesta espècie la presència de fruits en els peus femenins.
La visita va continuar pel carrer Ramón y Cajal on es van observar moreres sense fruit (Morus alba fruitless) creades específicament per a jardineria i que eviten la presència d'aquests fruits al carrer. Des d'aquí, la comitiva va pujar pel carrer Maragall, on van descobrir truanes (Ligustrum iaponicum), una espècie de port petit que s'adapta a carrers estrets.
Seguidament, la visita va aturar-se a la plaça Pau Casals, on es poden trobar una morera (Morus alba) amb una gran quantitat de fruits i plataners de grans dimensions amb unes cavitats peculiars, produïdes per les tècniques d'esporga.
L'activitat va anar fins a plaça Cervantes, que acull palmeres (Trachycarpus fortunei). A més es va fer al·lusió a la plaga de morrut que afecta aquesta espècie. Molt a prop, els participants van observar els castanyers d'indies (Aescolus hippocastanum), una espècie que s'adapta a les zones d'ombra de Ronda Sant Martí.
A Camp de Mart, es va mostrar els prunus (Prunus subhirtella var. autumnalis), destacant el sistema de control de la plaga de pugó a través de la lluita biològica.
La ruta de l'ecodescoberta va dirigir-se cap al Turó de la Seu vella, on els tècnics van explicar el projecte URBAN-Nat de Renaturalització de la ciutat. En aquest cas, van exposar les millores i actuacions desenvolupades al Turó, com la bassa naturalitzada i les plantacions d'ametllers (Prunus dulcis), lledoners (Celtis australis) per crear una senda arbrada i aromàtiques que beneficien a fauna auxiliar. Alhora, es van mostrar altres intervencions fetes en el marc del projecte, com els hotels d'insectes i més plantacions al voltant de la llengua de serp, la porta del Lleó i la plaça Guifré. En aquest punt es va fer una explicació de la gespa present i les diferències entre aquesta i els prats amb segues dirigides.
L'activitat va continuar a la coberta verda situada sobre els jutjats de Lleida. Aquí, el tècnic va indicar la dificultat de manteniment d'aquests espais, tot i que són un punt que acull molta biodiversitat. A continuació, i ja en la recta final, es va visitar la plaça Sant Joan, on hi ha un tipus d'auró (Acer fremani), una espècia típica de jardineria. Després, a plaça de la Pau, van mostrar-se els cedres (Cedrus deodara) i la magnòlia (Magnolia grandiflora).
L'activitat va acabar amb un passeig per avinguda del Segre i la seva ombra de lledoners fins a la passarel·la de Cappont, per explicar els xops (Populus nigra) del marge esquerre de la canalització i les diferències de tractament entre els dos marges.
Durant l'Ecodescoberta, a més, els tècnics van exposar la idiosincràsia de la ciutat com, per exemple, en l'àmbit de la jardineria, herència de les tendències que hi ha hagut en les dècades i que, actualment, estan donant pas a nous criteris sobre les plantacions, amb una línia d'actuació molt clara: prioritzar espècies autòctones, adaptades al clima, amb menys requisits hídrics (amb reg soterrat), gestionades amb menys intervenció, com l'esporga, que només es fa per evitar afectacions en enllumenat o façanes.
Les Ecoactivitats formen part del projecte URBAN-NAT d'adaptació al canvi climàtic i millora de la biodiversitat urbana de Lleida, que compta amb un ajut de la convocatòria de subvencions per a la renaturalització i resiliència de ciutats de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea-Next GenerationEU.
La pròxima ecoativitat, el 18 de maig, serà un nou punt d'observació Biodiversitat sobre els invertebrats del Riu Segre al seu pas per Lleida. Per participar-hi cal inscripció prèvia en aquest enllaç.