Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Una altra ‘Nit de Ratpenats’ al Parc de la Mitjana

Una altra ‘Nit de Ratpenats’ al Parc de la Mitjana

L’espai natural va acollir l’ecoactivitat “Quirorius”, l’observació nocturna de ratpenats aquàtics

Data publicació: Divendres 16, juny del 2023


Imatge de la notícia Una altra ‘Nit de Ratpenats’ al Parc de la Mitjana

L’espai natural va acollir l’ecoactivitat “Quirorius”, l’observació nocturna de ratpenats aquàtics

 

 

El Parc de la Mitjana va ser l’escenari de  l’ecoactivitat Quirorius que consisteix en l’observació de ratpenats aquàtics i que s’emmarca en cens simultani de ratpenats d’aigua que es realitza arreu de Catalunya.

La iniciativa s’inicia amb una explicació introductòria per part d’una tècnica municipal sobre el protocol del projecte Quirorius, tan pel que fa l’observació com el recompte de ratpenats d’aigua, així com del mètode de treball, que no requereix coneixements previs.

Un cop feta la introducció, les persones que hi participen comencen l’activitat tot  situant-se a la riba del riu. Amb una llanterna enfoquen el curs de l'aigua arran de la superfície i  en un període de temps fixe de 10 minuts, perquè sigui comparable amb totes les estacions on es fa el comptatge, van poder comptar els ratpenats aquàtics, Myotis daubentonii/Myotis capaccinii, que creuen la llum. Seguidament, els participants aixequen els feixos de llum uns 45º i durant 5 minuts per comptar les pipistrelles, Pipistrellus sp., que són els ratpenats que volen a més alçada amb un vol erràtic uns quants metres damunt de l’aigua.

Aquest tipus de seguiment permet fer el cens de la fauna que habita en el parc natural i esdevé un indicador de l'estat dels ecosistemes fluvials i dels boscos de la ribera. Les dades que s’extreuen es comparteixen amb la resta de jornades de Quirorius que es desenvolupen arreu del territori.

També cal assenyalar que des de les associacions que treballant amb aquests protocols, es fa una crida a la ciutadania per participar en Cens Simultani de Ratpenat d'Aigua. Aquest Grup de Treball, que segueix el mètode dels Quirorius, busca tenir un cens simultani d'aquesta espècie a tot el territori durant la seva època de cria, és a dir, just quan les femelles s'han establert a les colònies de cria, durant la primera quinzena de juny, i també un altre quan els juvenils ja estan volant (durant la segona quinzena d'agost). No cal tenir coneixements experts per dur a terme aquest seguiment.

Les Ecoactivitats s’inclouen en el projecte de Renaturalització de la ciutat, dins el projecte d’Adaptació al canvi climàtic i Millora de la biodiversitat de Lleida, finançat per Fons Next Generation de la Unió Europea i el PRTR. Aquestes són unes subvencions convocades a través de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri de Transició Ecològica, que pretenen fomentar actuacions dirigides a la renaturalització i resiliència de les ciutats, per fer front al canvi climàtic.

El programa d’Ecoactivitats de l’any 2023 es pot consultar a través de la web https://urbanisme.paeria.cat/sostenibilitat, així com amb les xarxes socials de @lleidaenverd. Aquest programa inclou tot un seguit de propostes de natura i medi ambient per a tots els públics.

 

Imatges relacionades

 

Et destaquem...