Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Taller pràctic per evitar el malbaratament alimentari al Parc de la Mitjana

Taller pràctic per evitar el malbaratament alimentari al Parc de la Mitjana

L'Ajuntament ha clos amb aquest acte la Setmana de la Prevenció de Residus a Lleida

Data publicació: Diumenge 27, novembre del 2016


Imatge de la notícia Taller pràctic per evitar el malbaratament alimentari al Parc de la Mitjana

A ningú li agrada llençar el menjar… però se’n llença: restes que deixem al plat, productes caducats, aliments que se’ns fan malbé abans d’arribar a consumir-los… De mitjana, a Catalunya, cada ciutadà llença uns 35 quilos de menjar a l’any. La major part a casa, però també al llarg de tota la cadena de proveïment: productors, supermercats, comerços o restaurants.

Malbaratar aliments, desaprofitar-los, tot i que encara tenen un valor nutritiu per a les persones, és un problema que els darrers temps, amb la crisi econòmica, ha adquirit més rellevància. Es calcula, que cada català, perd uns 112 € a l’any en aliments malbaratats.

Les darreres edicions de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, han posat l’accent en donar a conèixer i prevenir aquests residus. I aquest és l’objectiu, també del taller de cuina d’aprofitament que ha tingut lloc, aquest dissabte, al matí, al Parc de la Mitjana, amb el qual l’Ajuntament de Lleida ha tancat els actes de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus d’aquest any.

El taller, pretenia:

- Sensibilitzar sobre la problemàtica dels excessos de consum de recursos alimentaris.

- Fomentar la prevenció dels residus orgànics generats a les nostres cuines.

- Donar consells de cuina vers l'estalvi econòmic i consum conscient.

- Donar consells sobre consum de productes ecològics i de proximitat que generin menys residus i menys impacte en la seva producció.

- Ensenyar a planificar el menú setmanal o la llista de la compra.

- Divulgar receptes realitzades amb restes d'àpats.

En la primera part, el taller ha ofert als participants nombroses eines, recursos i consells bàsics per evitar llençar aliments, com són:

- Comprovar la caducitat dels aliments

- Ajustar la temperatura de la nevera

- Respectar les indicacions de conservació dels aliments

- Fer una rotació ordenada

- Ajustar les racions

- Congelar

En la segona part, més pràctica, s’han elaborat diferents receptes amb aliments de temporada per aprofitar parts d’aliments que sovint es llencen i per reutilitzar sobres d’àpats.

Així, s’ha cuinat una crema de carabassa amb pell, s’han elaborat xips de pell de patata, i confitura amb peles de fruita,… entre altres receptes que han sorprès als assistents.

El taller, realitzat en el marc del programa Ecoactivitats de Tardor de la Regidoria de l’Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat, ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, i ha tingut un gran èxit de públic, amb totes les places cobertes des de feia setmanes i una llarga llista d’espera de gent interessada.

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus pretén conscienciar els ciutadans i ciutadanes una gestió més eficient. Fent compres en paquets més grans, evitant les porcions individuals, així com fer servir les carmanyoles per dur el menjar. Un pas posterior és reciclar tot allò que hàgim produït. Una necessitat que ve imposada no només per raons mediambientals, sinó també econòmiques.

A Lleida hem aconseguit augmentar lleugerament la recollida selectiva durant el darrer any, és per això que l’Ajuntament treballa per a incrementar el nombre d’illes completes de contenidors per la recollida selectiva. Aquest mes de novembre s'arribaran a desplegar-ne més, fins a arribar a les 520 en tota la ciutat.

La darrera proposta del programa Ecoactivitats de tardor és l’Ecodescoberta “L’esporga d’arbres i plantes, als carrers i a casa”, que tindrà lloc el pròxim diumenge, 4 de desembre, d’11 a 13 h. Es tracta d’una activitat gratuïta que a través d’un recorregut per les places i jardins de la ciutat, donarà a conèixer la importància dels treballs d’esporga en les plantes, quan, com i per què es fan a la ciutat i com s’han de dur a terme a casa. Els interessats es poden inscriure al web http://sostenibilitat.paeria.cat

El programa EcoActivitats, està organitzat per la Regidoria de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat de l’Ajuntament de Lleida. Aquest programa inclou cursos, tallers pràctics, visites guiades relacionades amb el medi ambient i programes de seguiment naturalista adreçats a tot tipus de públic. El propòsit és millorar el coneixement i el vincle de la ciutadania cap al medi natural, alhora que fomentar els bons hàbits a favor del medi ambient i la sostenibilitat, com són l’estalvi d’energia, d’aigua, la correcta separació dels residus, etcètera.

S’ha de recordar que més de 3.000 persones van participar en les activitats promogudes en l’anterior edició del programa i que des que aquest es va iniciar, al 2010, ho han fet més de 19.000.

Et destaquem...