Taller per conèixer les eines 2.0 per a l'estudi i seguiment naturalista
En l'ecodescoberta d'aquest dissabte s'han presentat els programes informàtics i les app de contingut naturalista d'ús més habitual en els estudis de fauna de Catalunya i d'Europa. La Paeria estudiarà incorporar una nova categorització de caràcter paisatgístic i medi ambiental al Pla General d'Ordenació urbana
Data publicació: Diumenge 29, novembre del 2015
L’Ajuntament de Lleida ha ofert aquest dissabte el taller Eines 2.0 per a l'estudi i seguiment naturalista que ha permès descobrir les possibilitats d’aquestes noves eines i aprendre a consultar-les i a participar-hi. El professor i director de la Oficina Tècnica de d’Institut Català d’ornitologia, Gabriel Gargallo, ha presentat en el curs els principals programes informàtics i les app de contingut naturalista d’ús més habitual en els estudis de fauna de Catalunya i d’Europa.
Els participants han après que es poden introduir les observacions de les espècies de fauna en diferents portals. Al portal NIUS es recullen totes les dades de nidificació que s’observen, des del moment que l’ocell fa la posta fins que els polls surten del niu. També es poden penjar fotos i consultar la informació sobre la nidificació dels ocells de l’entorn. El portal ORENETES és específic per comptabilitzar els nius d’oreneta dels pobles i ciutats i facilita poder veure l’evolució de les poblacions d’aquests ocells migradors. El portal OCELLS DE JARDINS permet introduir la informació d’ocells propis de balcons, terrasses i jardins urbans.
D’àmbit més ampli, el portal SIOC ofereix de forma complerta i detallada tota la informació de cada una de les espècies d’ocells de Catalunya. A més, en aquest portal s’hi troba la informació bàsica de descripció, nombre de parelles nidificants, legislació, estat de conservació, hàbitat, nombre d’anellaments, evolució de la població, etc. S’han estudiat les utilitats per a interessats en els ocells, com per a professionals que vulguin utilitzar-la en informes o documents tècnics.
Per últim, el portal ORNITHO és sobre el que s’ha treballat més, donat que en aquest espai es poden entrar totes les dades d’observacions que fa cada ornitòleg. També es poden introduir altres grups faunístics: mamífers, papallones, rèptils o ratpenat, entre altres. El portal compta amb 3.000 estudiosos que introdueixen dades i es produeixen més de 30.000 consultes. L’ interès d’aquest portal rau en la compilació de dades diversa del territori i al llarg del temps i que permet extreure una informació de gran valor científic i divulgatiu. Forma part d’un dels projectes de ciència ciutadana més consolidat al país i està connectat amb les xarxes d’informació europees, pel que es pot veure en temps real la distribució d’una espècie per tota Europa.
Complementàriament a l’ORNITHO, s’ha après a utilitzar l’app NATURALIST que permet recollir i introduir les dades directament al camp mitjançant un mòbil o una tableta
Igualment, s’han presentat les utilitats per fer mapes temàtics amb la informació i taules i gràfics per fer informes.
L’última descoberta del programa tardor-hivern es farà el diumenge 13 de desembre i serà una visita guiada a l’Estany d’Ivars, parador d’aus hivernants. La Regidoria de promoció i gestió de l’hàbitat urbà i rural i la sostenibilitat s’encarrega de la programació de les Ecoactivitats, amb propostes de natura i medi ambient per promoure el coneixement de la biodiversitat i l’entorn de la plana de Lleida. La iniciativa pretén ser un punt de trobada per als aficionats a la natura a Lleida i per als que volen millorar la seva formació i el seu vincle amb el l'entorn natural.
Nova categorització de caràcter paisatgístic i medi ambiental
L’Ajuntament de Lleida estudiarà incorporar en la regulació annexa del Pla General d’ordenació urbana l’obertura d’una nova categorització de caràcter paisatgístic i medi ambiental. En aquest sentit, el tinent d’alcalde i regidor de Promoció i gestió de l’hàbitat urbà i rural i la sostenibilitat, Fèlix Larrosa, ha explicat que la Paeria durà a terme accions de sensibilització per a la conservació de les cigonyes i que col·laborarà amb el departament competent de la Generalitat en les mesures d’establiment de noves colònies de nidificació que s’establiran en l’entorn del riu, així com en les diferent actuacions de gestió i conservació de l’espècie que es realitzin.