Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Sostre Cívic presenta a l'EMU l'estudi previ de viabilitat per crear un edifici de 25 habitatges en règim cooperatiu a Lleida

Sostre Cívic presenta a l'EMU l'estudi previ de viabilitat per crear un edifici de 25 habitatges en règim cooperatiu a Lleida

S’assoleix així la primera fita del procés de desenvolupament del projecte, que resta a l’espera de tràmits urbanístics per tirar endavant

Data publicació: Dijous 25, febrer del 2021


Imatge de la notícia Sostre Cívic presenta a l'EMU l'estudi previ de viabilitat per crear un edifici de 25 habitatges en règim cooperatiu a Lleida

Imatge: ©Sostre Cívic

El regidor d’Habitatge i Transició Ecològica de la Paeria, Sergi Talamonte, i tècnics de la cooperativa d’habitatge social Sostre Cívic han mantingut avui una reunió de treball en la qual s’ha presentat l’estudi previ de viabilitat per a la creació d’un edifici residencial cooperatiu en cessió d’ús a la ciutat de Lleida. Totes dues parts han analitzat les condicions urbanístiques i arquitectòniques del projecte, alhora que també han fet una previsió econòmica i financera de la promoció d’aquests habitatges, que es preveuen en un solar situat al carrer Enric Roca Peralta de Lleida.

L’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) i Sostre Cívic van signar ja l’agost passat un conveni per promoure aquest edifici d’habitatges en règim de cessió d’ús al barri de Ciutat Jardí. Així, l’EMU es comprometia a cedir el dret de superfície del solar de l’esmentat carrer durant 75 anys per a permetre així que les sòcies convivents puguin accedir a un habitatge digne, estable i assequible.

Avui s’ha presentat un avantprojecte, que preveu un edifici de 25 habitatges, amb superfícies que oscil·laran entre els 45 m2 dels estudis; els 54 m2 dels habitatges d’un dormitori o dos; fins als de tres dormitoris que tindran una superfície de 82m2. La promoció en total tindrà un pressupost de 4,1 milions d’euros que permetrà que els habitatges siguin assequibles, amb un preu inferior al del mercat de Lleida per obra nova.

El desenvolupament del projecte requereix l’aprovació per part del ple municipal de la cessió de sòl a favor de Sostre Cívic. Abans, però, caldrà resoldre dubtes sobre tramitacions urbanístiques i concretar alguns dels escenaris de finançament. Un cop enllestits aquests tràmits, Sostre Cívic farà la crida a persones interessades per a constituir el grup de sòcies futures convivents del projecte i iniciar, així, el procés participatiu del disseny arquitectònic del projecte definitiu.

El regidor d’habitatge, Sergi Talamonte ha valorat positivament “el fet que les persones que viuran a l’edifici formin part del procés de disseny, ja que això permet canalitzar les seues aportacions i que siguin ells mateixos els qui puguin prendre les decisions, posant en valor aspectes que en una promoció privada són difícils de preveure. El de Sostre Cívic serà un projecte pioner a Lleida que se suma a tot un conjunt de noves modalitats d’accés a l’habitatge que estem implementant a la ciutat per fer front a l’emergència habitacional que patim i que s’ha vist accentuada amb la Covid”.

Àngel Estévez, coordinador de projectes de Sostre Cívic, ha assenyalat que la cooperativa “aposta per la transició energètica i la sostenibilitat ambiental”. Segons Estévez, la cooperativa s'ha dotat d'una sèrie de criteris de disseny mediambiental que s’implementarà en el projecte d’habitatge cooperatiu de Lleida: “Tindrà una certificació energètica A i serà un edifici de consum energètic gairebé zero”.

Habitatge cooperatiu en cessió d’ús

El model que presenta Sostre Cívic és una forma de promoció immobiliaria que vetlla per garantir el dret a l’habitatge. En aquest model la titularitat de la propietat és col·lectiva i recau en la cooperativa, de manera que les persones sòcies tenen la cessió d’ús dels habitatges cooperatius indefinidament o per un període molt llarg de temps. Aquests habitatges cooperatius, doncs, es qualificaran com a habitatges de protecció oficial (HPO) per assegurar el dret a l’habitatge de les persones que tinguin una situació de vulnerabilitat.

El patró econòmic que seguiran les persones que formin part de la cooperativa és el que marca la propietat col·lectiva i la cessió d’ús, és a dir, pagaran una aportació inicial —retornable en cas que s’hagi de marxar de l’edifici—i una quota mensual que deriva dels costos d’adquisició, manteniment i funcionament del projecte d’habitatge cooperatiu. D’aquesta manera, se surt d’allò què marca el mercat especulatiu i els pisos tenen un preu més assequible, per garantir l'accés a l’habitatge.

Et destaquem...