Quatre centres de Secundària de Lleida han participat aquest mes en dues actuacions de gestió del parc municipal de la Mitjana: el seguiment científic de les caixes niu i la retirada d'una espècie vegetal invasora, la periploca.
En el marc del programa Escoles Sostenibles de l’Ajuntament de Lleida, 76 alumnes i docents dels instituts Castell dels Templers, Màrius Torres, Guindàvols i el Col·legi Episcopal han col·laborat per despenjar 24 caixes niu situades a la Mitjana.
Totes les caixes estaven ocupades per exemplars de pardal xarrec o mallerenga blava que ja havien iniciat la seva posta. En algunes caixes s’hi van trobar nius amb entre 3 i 5 ous i en d’altres, pollets de 3 a 5 dies aproximadament. Quatre dels pollets de pardal xarrec trobats van poder ser anellats.
Aquesta va ser una experiència singular per alumnes i docents, ja que la manipulació de caixes niu durant la primavera únicament es pot dur a terme amb personal tècnic especialitzat i per raons científiques o de sensibilització. L'ornitòleg i anellador professional, l'Àlex Fonollosa, soci membre de l'Institut Català d’Ornitologia (ICO), va guiar l’actuació.
D'igual manera, els centres han participat activament de la retirada de periploca d'espais amb elevada afectació. La periploca és una de les 51 espècies de plantes i animals exòtics i invasors identificades a la Mitjana (segons la Base de dades de les espècies invasores a Catalunya, EXOCAT).
Les espècies exòtiques i invasores són aquelles que no són natives i, a més, tenen un comportament perjudicial per als ecosistemes locals. En el cas de la periploca, aquesta planta enfiladissa té un creixement molt ràpid i una gran capacitat de reproducció i dispersió. S'enfila pels arbres envaint la seva capçada, amb la qual cosa, redueix la capacitat de fotosíntesi de l'arbre, provocant la seva degradació i fins i tot la seva mort. La participació de l'alumnat ha estat clau per poder actuar sobre una superfície de 1.500 m² aproximadament. Montse Rodríguez, tècnica forestal de l'entitat Sàmara, ha dinamitzat aquesta actuació.
Escoles Sostenibles de Lleida és el programa municipal d’educació ambiental, mitjançant el qual s’ofereixen recursos i s’acompanya a les escoles de Lleida perquè desenvolupin els seus projectes. Escoles Sostenibles de Lleida està impulsat per la regidoria de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Lleida, a través de la Fundació per la Sostenibilitat Lleida 21, i treballa temes tan diversos com la biodiversitat, el consum conscient, l’hort i el compostatge o l’energia.
Aquesta activitat s'emmarca dins del projecte d'Aprenentatge Servei (ApS) Oasis de Biodiversitat. Renaturalitzem la ciutat des de l'escola finançat per la conselleria de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya.