Nou programa d’Ecoactivitats per al 2018
La nova edició incorpora una trentena de propostes de natura i medi ambient per descobrir el territori, des de diferents punts de vista, al llarg de tot l’any Aquest diumenge s’ha estrenat l’ecodescoberta del paisatge de l’horta a través dels seus sòls
Data publicació: Dilluns 19, mar� del 2018
@Ajuntament de Lleida
L’Ajuntament de Lleida, a través de la Regidoria de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat, ha iniciat aquest mes de març un nou programa d’Ecoactivitats, que s’estendrà al llarg de les temporades de primavera, estiu i tardor/hivern.
En la programació anual es mantenen propostes com la Festa de la Mitjana, o la Nit dels Ratpenats, els tallers per a petits naturalistes durant Setmana Santa, la visita tècnica a un edifici bioclimàtic de la ciutat, el passeig nocturn per la Mitjana, que aquest cop s’avança al 2 de juny, o l’ecodescoberta a les instal·lacions de gestió de residus del municipi, que es va realitzar el passat diumenge 11 de març i que ha donat el tret de sortida al programa.
Alhora que s’incorporen noves iniciatives, com l’ecodescoberta del paisatge de l’horta a través dels seus sòls, que s’ha estrenat aquest passat diumenge; un taller d’iniciació a la fotografia de fauna per aprendre a aproximar-nos als ocells; el curs sobre plantes silvestres que es poden menjar, que es farà al maig, o l’ecodescoberta a l’estació de la Xarxa de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica de Lleida, que es durà a terme al mes de novembre.
També, a demanda dels participants, es recuperen cursos i tallers d’edicions anteriors, com el d’identificació d’ocells a través dels seus cants, el taller de reproducció de plantes i el curs de flora i vegetació de la plana de Lleida al Prepirineu, que aquest cop es farà a la tardor.
Destacar dues grans novetats, i és que a les activitats tradicionals del programa, ara s’incorpora tota l’oferta d’activitats divulgatives del Museu del Clima i la Ciència de Lleida i les activitats organitzades dins del municipi per la Reserva Natural de Mas de Melons.
Així, al Museu del Clima, es duran a terme activitats com una xerrada sobre Canvi Climàtic a càrrec del meteoròleg Francesc Mauri, el proper 25 d’abril; un cicle de cinema ambiental a la fresca i gimcanes familiars sobre canvi climàtic, durant l’estiu, o diferents tallers d’astronomia per a tots els públics, a part de la Fira de la Mobilitat elèctrica i la xerrada d’estalvi energètic, que es van oferir ja l’any passat amb molt bona acollida.
Pel que fa a les Activitats de la Reserva Natural de Mas de Melons, destacar la visita a la Timoneda d’Alfés i les sortides ornitològiques per conèixer els ocells de la zona i, especialment La Trenca.
La inscripció a les activitats s’ha de fer prèviament i la majoria són gratuïtes. Consultar les Ecoactivitats 2018 al web http://urbanisme.paeria.cat/sostenibilitat o demanar informació.
El conjunt de propostes es completen amb les activitats permanents. L’anellament d’ocells a la Mitjana o a Rufea, que es fa cada mes, i les visites guiades al parc, que cada tercer diumenge de mes ofereixen la possibilitat d’atansar-se al parc a través de l’experiència de professionals. A més, durant l’any es pot visitar l’exposició permanent sobre la història, ecologia i els valors del parc al Centre d’Interpretació del Parc de la Mitjana, que d’abril a octubre obrirà tots els diumenges, d’11 a 13 h. L’exposició de Joan Oró i el Parc del Museu del Clima i la Ciència de Lleida també obriran les seves portes amb visites guiades, a les 11 h, les 12 h i les 13 h, tots els segons diumenge de mes, des d’abril a octubre.
La Regidoria de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat, amb la Fundació Lleida 21, organitza les Ecoactivitats, amb cursos relacionats amb el medi ambient, tallers pràctics, visites guiades i programes de seguiment naturalista adreçats a tot tipus de públic. El propòsit és millorar el coneixement i el vincle de la ciutadania cap al medi natural, alhora que fomentar els bons hàbits a favor del medi ambient i la sostenibilitat, com són l’estalvi d’energia, d’aigua, la correcta separació dels residus, etcètera. S’ha de recordar que, cada any, més d’un miler de persones participen en les activitats promogudes pel programa i, des que aquestes es van iniciar, el 2010, ho han fet més de 22.000 participants.