Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Nit dels Ratpenats a la Mitjana

Nit dels Ratpenats a la Mitjana

Més de 200 persones participen en les visites guiades nocturnes per conèixer i observar aquests animals

Data publicació: Dimarts 27, setembre del 2022


Imatge de la notícia Nit dels Ratpenats a la Mitjana

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

El Parc de la Mitjana ha acollit aquest cap de setmana ‘La nit dels ratpenats o batnight’, una activitat plenament consolidada, ja que fa 11 anys que la Paeria l’inclou en les seves iniciatives de promoció de la natura i divulgació de la biodiversitat. Aquesta és una activitat que se celebra en diferents indrets d’Europa, per donar a conèixer els ratpenats de cada territori, les seves característiques ecològiques i fomentar la seva protecció

La tarda del dissabte es van fer tallers de treballs manuals i projeccions audiovisuals per aprendre millor com viuen els ratpenats

Hem d’explicar que els ratpenats són animals nocturns, d’alt interès ecològic, grans depredadors d’insectes, molt vulnerables i sovint desconeguts. Diversos estudis demostren que les poblacions de ratpenats estan disminuint arreu d’Europa. És per aquest motiu que des de l’Ajuntament de Lleida es participa en aquesta activitat de divulgació i promoció del coneixement i la sensibilitat vers aquests animals, així com en els estudis científics dels ratpenats de Lleida, com és la instal·lació i seguiment de caixes refugi de ratpenats al parc de la Mitjana i els Camps Elisis.

El plat fort de la jornada ha estat les visites guiades nocturnes, que tenen sempre un gran èxit de participació, ja que han aglutinat més de 200 persones en els dos torns que s’han programat. Es tracta d’un passeig nocturn pel parc que permeten conèixer, de la mà de tècnics experts, els aspectes científics dels ratpenats, veure els mètodes de captura, conèixer les caixes refugi de ratpenats, utilitzar els aparells d’ultrasons per diferenciar les espècies i observar el vol dels ratpenats per damunt del riu.

Durant la jornada també s’ha fet la revisió anual de les 55 caixes refugi de ratpenats, que l’Ajuntament té instal·lades en els espais naturals de Lleida: la Mitjana, el parc del riu, els Aiguamolls de Rufea i l’Horta de Lleida són els indrets on estan ubicades aquestes caixes, que promouen la fixació de colònies de ratpenats

14 espècies de ratpenats a Lleida

Els diferents estudis i seguiments fets a Lleida durant els darrers 10 anys, en col·laboració amb el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), han permès la detecció de 14 espècies diferents de ratpenats a la ciutat, de les 30 que hi ha a tota Catalunya. Entre totes, destaca la població de Nòctul gros (Nyctalus noctula), que es troba al Parc dels Camps Elisis i que és l’única població d’aquesta espècie que s’ha detectat a Catalunya.

De les espècies detectades a Lleida, quines tenen més afinitat per ocupar caixes refugi són el ratpenat comú (Pipistrellus pipistrellus), la ratapinyada nana (Pipistrellus pygmaeus), el ratpenat de vores clares (Pipistrellus kuhlii), el ratpenat muntanyenc (Hypsugo savii), el ratpenat d’aigua (Myotis daubentoni) i el noctul mitjà (Nyctalus noctula).

Totes les espècies de ratpenats estan aixoplugades per la llei de protecció dels animals, perquè com a insectívors són bons controladors de les plagues d’insectes i, també perquè 2 d’aquestes espècies es consideren amenaçades: el nòctul mitjà i el ratpenat d’aigua, els quals estan classificats com a vulnerables en el Catàleg d’Espècies Amenaçades.

Aquest projecte s’emmarca dins del programa +Biodiversitat de l’Ajuntament de Lleida, que fa actuacions destinades a la millora, l’estudi, la conservació i la sensibilització sobre la biodiversitat a Lleida.

Categories: Ratpenats, la Mitjana, 2022

Et destaquem...