Lleida, un 30% més verda i sostenible
Àngel Ros: "Estem fent una veritable revolució verda a Lleida” L'Ajuntament de Lleida posa en marxa un pla per augmentar l'arbratge de la ciutat mitjançant diversos boscos urbans, amb l'objectiu de fer una ciutat més sostenible, guanyar zones d'ombra a l'estiu i contribuir a la lluita contra el canvi climàtic El consistori lleidatà produirà, en dos vivers municipals, gran part de l'arbustiva i l'arbrat urbà que necessiti per les zones enjardinades i per la creació i el manteniment dels boscos urbans. De moment ja s'han produït prop de 10.000 llavors i esqueixos d'una àmplia varietat de plantes i arbres com roures, alzines, sàlvia, heura, crisantem, pollancres, salzes o tamarius, entre altres espècies
Data publicació: Dijous 28, gener del 2016
L’Ajuntament de Lleida ha presentat avui un pla per augmentar en quatre anys un 30% l’arbratge de la ciutat amb la creació de diversos boscos urbans, amb l’objectiu de fer una ciutat més sostenible, guanyar zones d’ombra a l’estiu i contribuir a la lluita contra el canvi climàtic. A més a més, el consistori lleidatà té la voluntat de produir de manera pròpia gran part de l’arbustiva i l’arbrat urbà que necessiti per les zones enjardinades i per la creació i el manteniment dels boscos urbans, a través d’un viver d’arbustiva pilot i un viver forestal municipal, que ja han començat a funcionar.
L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat del tinent d’alcalde i regidor de Promoció i Gestió de l’Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, han presentat la iniciativa en el viver d’arbustiva pilot, on actualment ja es realitza la reproducció de diverses espècies de plantes que habitualment Lleida té a les zones enjardinades. “Estem fent una veritable revolució verda a Lleida amb l’increment d’un 30% de l’arbrat de la ciutat, sota el concepte de bosc urbà, que a més té una filosofia de cicle tancat a través de la pròpia producció de plantes i arbres en els vivers municipals”, ha destacat l’alcalde de Lleida. El paer en cap ha explicat que durant aquest any es vol iniciar la creació dels quatre primers boscos urbans, un en un solar al costat de l’Església Santa Teresa Jornet a Cappont, un altre al costat del futur Museu de la Ciència a la Mariola, un al carrer del Camp de Magraners, i un altre bosc urbà prop de la Plaça dels Països Catalans a Balàfia.
Per la seva banda, Fèlix Larrosa ha destacat l’impacte positiu de paisatge que té el projecte, i ha demanat la complicitat i la participació ciutadana.
La producció pròpia d’arbustiva i arbrat, en marxa
El viver municipal ha produït a dia d’avui prop de 10.000 llavors i esqueixos d’una àmplia varietat de plantes i arbres com roures, alzines, sàlvia, heura, crisantem, pollancres, salzes, tamarius, etcètera. Dos operaris de la Brigada Municipal de Jardineria s’encarreguen de la recollida del material vegetal, l’esqueixat, plantat, entestat i l’adobat, amb la col·laboració puntual de persones provinents de plans d’ocupació gestionats per l’Institut Municipal d’Ocupació (IMO).
La producció pròpia de planta arbustiva ja ha servit per enjardinar dues places i espais públics de la ciutat: la plaça dels Germans Queralt del Secà de Sant Pere i l’espai davant del Casal Social de la Mariola. L’arbustiva produïda ha servit també per realitzar activitats amb les escoles de Lleida –túnels verds amb vímets-, per produir planta per fer tanques vives als Horts de Rufea i per produir plantes per recuperar zones de la Mitjana que estaven afectades per plantes invasores com la Periploca graeca.
El paer en cap ha explicat que “la Paeria té la voluntat de potenciar la producció de plantes i, en un futur pròxim, poder arribar a una producció “a la carta”, és a dir, poder dissenyar la vegetació d’un espai públic amb antel·lació per poder encarregar l’arbustiva d’aquest disseny per a la seva producció en dependències municipals”. D’aquesta manera, la brigada municipal de jardineria podria abastir i tenir disponibilitat immediata per poder arranjar els espais verds de la ciutat que ho requereixin.
La reproducció d’arbrat és encara embrionària. En aquests moments s’ha elaborat el llistat d’espècies que es podrien produir, com alzines, roures, freixes i xops, s’ha recollit el material de reproducció de la llavor i d'esqueixos obtinguts de l'esporga que fa l’empresa de manteniment i s’ha seleccionat a la brigada de jardineria per la seva multiplicació. La següent fase, de creixement en el camp, es realitzarà en una finca propietat de l’Ajuntament de Lleida situada a la partida de Rufea, que portarà el nom de Viver Forestal Municipal. Es tracta d'una subparcel·la de 10.000 m2 de la finca municipal de Rufea que té accés fàcil amb vehicle, sòl de qualitat, reg localitzat i complementarà altres activitats properes com els Horts Municipals i el Viver d’Agricultors. En aquests moments ja s’han recollit llavors d’alzines, roures i freixes, que ja han brotat i que aviat es passaran al camp.