Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Lleida se suma a la Nit dels Ratpenats que, enguany, serà virtual

Lleida se suma a la Nit dels Ratpenats que, enguany, serà virtual

Una conferència on-line, seguiment de les poblacions de ratpenats a Lleida a través de les xarxes socials i un taller de manualitats per fer a casa, propostes del programa dedicat a aquest animal que és present a Lleida amb 14 espècies, algunes de les quals, protegides.

Data publicació: Dimarts 15, setembre del 2020


Imatge de la notícia Lleida se suma a la Nit dels Ratpenats que, enguany, serà virtual

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

Lleida se suma a la iniciativa europea de celebrar la Nit dels Ratepenats (Batnight) que, en aquesta edició, es realitzarà de manera virtual d’acord amb el context de la pandèmia. L’Ajuntament de Lleida ha programat una sèrie d’activitats per divulgar les característiques d’aquests animals, la seva presència a la ciutat i la importància de conservar-los.

Les activitats de la Nit dels Ratpenats tindran lloc el dilluns 21 de setembre i inclouran una conferència on-line (a les 19 h) a càrrec de David Guixè, tècnic del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. Pronunciarà la xerrada “Una ullada als ratpenats: Com viuen? Què mengen? Com s’orienten?... i com poden ser un aliat en la lluita contra els virus? La sessió resoldrà dubtes, doncs, sobre la vinculació dels ratpenats amb els virus, on poden tenir un paper clau per frenar la transmissió de moltes malalties.

Aquest any, per primera vegada, la ciutadania podrà seguir en directe, a través de les xarxes socials (@ecoactivitats, @lleidaenverd i @paericomunica), la revisió de les caixes refugi de ratpenats instal·lades al municipi que realitzara tècnics experts. Aquesta operació permet conèixer l’estat de les poblacions de ratpenats de Lleida i seguir la seva evolució al llarg dels temps.

El programa de la Nit dels Ratpenats es completa amb un taller de manualitats per fer a casa. Es posarà a disposició de tothom plantilles i instruccions per crear figures de ratpenats, com ara titelles de dit o altres, i es convida a compartir els resultats a les xarxes amb el hashtag #BatNightLleida. Així mateix, es penjaran recursos on-line amb vídeos, webs informatives i propostes participatives de ciència ciutadana per a aquells que vulguin aprofundir més en el coneixement dels ratpenats.Varietats d’espècies a Lleida

Lleida disposa de caixes refugi per a ratpenats en espais urbans com els Camps Elisis, zones humides o vinculades a l’aigua, com el Parc de la Mitjana i els Aiguamolls de Rufea, i altres entorns més agrícoles, com el Parc Ambiental de Serrallarga. També està previst instal·lar nous refugis de ratpenats, en breu, a l’entorn del Riu Segre.

De les 14 espècies presents al Parc de la Mitjana, les més abundants són el ratpenat dels graners i la pipistrel·la nana i el més interessant, des del punt de vista ecològic, són la ratapinyada d’aigua (Myotis daubentonii) i el nòctul mitjà (Nyctalus noctula). Aquesta darrera espècie, que va ser trobada per primera vegada a Catalunya el 2010 als Camps Elisis, utilitza els seus grans arbres com a refugi durant el dia i, des d’aquí, es desplaça fins a la Mitjana d’acord amb les seves rutes de cacera nocturna.

També s’ha detectat, tant a la Mitjana com a Rufea, la presència de dues espècies de ratpenats lligades als ambients aquàtics que són la ratapinyada d’aigua (Myotis daubentonii) i la ratapinyada de peus grans (Myotis capaccinii). Totes dues, que s’alimenten bàsicament d’insectes aquàtics, estan protegides. En el cas de la ratapinyada de peus grans, és una espècie en perill d’extinció que només es troba en localitats circummediterrànies.

Projecte +Biodiversitat

L’estudi, divulgació i conservació dels ratpenats, amb la Nit dels Ratpenats, com a element més visible, és una de les línies de treball del projecte + Biodiversitat de l’Ajuntament de Lleida, que té l’objectiu de donar a conèixer i millorar la biodiversitat a Lleida amb el suport de la ciutadania.

La Nit dels Ratpenats s’ha organitzat, dins del programa INTERREG POCTEFA – TTFS, (Turisme Transfronterer, Fluvial, Sostenible – Ter, Têt, Fluvià, Segre), on participa l’Ajuntament de Lleida, amb l’objectiu de promocionar el riu Segre. El programa està cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través de l’Interreg V-A Espanya, França, Andorra (POCTEFA 2014-2020). La finalitat del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona de frontera entre Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.

La ciutadania pot rebre informació periòdica sobre les activitats de natura i medi ambient que organitza l’Ajuntament de Lleida a través del butlletí electrònic al qual es pot subscriure aquí.

Categories: Batnight, 2020, ratpenats

Et destaquem...