Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Lleida commemora el Dia Mundial de l’Aigua amb la presentació de la millora dels Aiguamolls de Rufea a tota la ciutadania

Lleida commemora el Dia Mundial de l’Aigua amb la presentació de la millora dels Aiguamolls de Rufea a tota la ciutadania

La jornada lúdica, que tindrà lloc el proper 22 de març al matí, inclourà una plantació d’arbres, visites interpretatives, alliberament de fauna salvatge i un esmorzar popular per a tots els participants.

Data publicació: Dimarts 10, març del 2020


Imatge de la notícia Lleida commemora el Dia Mundial de l’Aigua amb la presentació de la millora dels Aiguamolls de Rufea a tota la ciutadania

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

Lleida commemora el Dia Mundial de l’Aigua amb la presentació de la millora dels Aiguamolls de Rufea a tota la ciutadania. La jornada lúdica, que tindrà lloc el proper 22 de març, permetrà a tots els lleidatans i lleidatanes descobrir els valors naturals d’aquest espai i les millores ambientals i d’ús públic recentment finalitzades. Enguany, aquesta efemèride està dedicada a les relacions entre l’aigua i el canvi climàtic.

L’activitat principal del matí serà una plantació popular d’alguns lledoners (5 u) y freixes (5 u) i més de 250 plantes arbustives pròpies del bosc de ribera, com sanguinyols (100 u), saücs (100 u), tamarius (25 u) i rosers (30 u), algunes amb fruits, que serviran per facilitar una aportació nutricional extra als ocells que visiten la zona, i per generar espais de sotabosc tancat, que ofereixin amagatalls per a la nidificació i el repòs. Amb aquesta iniciativa es completarà la plantació de 900 arbres i arbustos (verns, salzes, àlbers, sargues, oms, esbarzers,....) realitzada a diferents punts dels aiguamolls durant les obres de millora.

Durant la jornada també es realitzaran visites interpretatives en diferents punts dels aiguamolls, que permetran entendre l’origen i la importància d’aquest espai natural i donar a conèixer els nous equipaments, com són la bassa temporal per a la reproducció d’amfibis, la torre de biodiversitat i el nou mirador elevat. El mirador elevat ofereix una nova perspectiva dels aiguamolls, que permet gaudir de l’espai des de la vessant paisatgística, amb una nova visió sobre les basses i sobre el tamarigar.

Les aus, són, sens dubte, un dels grans valors dels aiguamolls, i en aquest sentit, durant la jornada, el participants podran gaudir de dues activitats que els permetran descobrir aquesta riquesa. La primera es tracta de l’observació d’ocells aquàtics, com són els esplugabous, els martinets, els bernats pescaires i corb marins. La segona activitat consta d’un anellament científic d’ocells que, si hi ha sort, permetrà veure de prop ocells com les mallerengues, els blauets, els rossinyols, els tallarols, els mosquiters, etcètera.

Els participants a la jornada també podran gaudir d’un esmorzar popular i d’un alliberament de fauna salvatge del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Vallcalent, que tindrà lloc al mirador elevat aproximadament a les 13 hores. L'empresa Aqualia col·labora amb la festa. 

Les obres de millora dels Aiguamolls de Rufea han inclòs la col·locació de cartells i senyals informatives, la instal·lació de taules, bancs i aparca bicicletes en diverses àrees i la construcció d’una passarel·la sobre la bassa d’aigua gran, que té l’objectiu de donar continuïtat al camí perimetral existent i facilitar l’observació de les basses a nivell d’aigua. Aquesta darrera actuació es durà a terme les properes setmanes.

La segona fase del projecte de Millora Ambiental dels Aiguamolls de Rufea compta amb el finançament del programa Interreg POCTEFA amb fons FEDER, dins el projecte “Turisme Transfronterer Fluvial Sostenible – Têt, Ter, Fluvià i Segre”. Aquest és un programa europeu de cooperació territorial creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre Espanya, França i Andorra.

Els Aiguamolls de Rufea són una zona humida d'interès ecològic i social, situats prop de l'ermita de Butsènit, al marge dret del riu Segre, i que ocupen una superfície de 35 ha, aproximadament. Els aiguamolls formen part de les zones humides disperses per la plana de Lleida, i estan catalogats dins de l’inventari de zones humides de Catalunya. Tenen un elevat potencial com a àrees mixtes de protecció i de gestió del sistema d’espais lliures territorials, que cal promocionar com a seu d’activitats socials i esportives, educatives, de recerca, i com a indrets d’especial interès paisatgístic i natural.

Durant el 2004-2005, es van fer als Aiguamolls de Rufea les primeres actuacions per recuperar paisatgísticament l'indret, com a espai de llacunes fluvials i prats humits vinculats a la dinàmica del riu. Els darrers anys, els Aiguamolls han evolucionat, consolidant el seu interès faunístic i les darreres millores pretenen promocionar l’ús públic de l’espai.

ImatgeHD_cat_45700.jpg

Et destaquem...