Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Ecodescoberta per a mostrar la vida nocturna dels habitants del Parc de la Mitjana

Ecodescoberta per a mostrar la vida nocturna dels habitants del Parc de la Mitjana

“A la Mitjana també es fa fosc” descobreix els racons de nit de l’espai natural. S’ha fet aquest cap de setmana i ha permès descobrir l’agitada vida nocturna que acull el Parc un cop es sol es pon.

Data publicació: Dimarts 18, juliol del 2023


Imatge de la notícia Ecodescoberta per a mostrar la vida nocturna dels habitants del  Parc de la Mitjana

 

L’ecoactivitat, “A la Mitjana també es fa fosc”, adreçada a públic familiar, ha consistit en una visita guiada que començava al vespre, amb els darrers raigs de sol, i acabava de nit,  cap a les 22:30h, amb la finalitat que els i les participants, poguessin apreciar els canvis que es produeixen al Parc entre el dia i la nit.

L’experta que ha dut a terme la visita guiada explicava als assistents que al vespre hi ha animals que estan més actius i són més fàcilment observables, com ara martinets de nit, bernats pescaires, una parella de milans negres, una arpella, tudons i conills. A més, es poden veure diversos rastres d’altres animals més difícils de trobar, com teixons o porcs senglars.


La visita també va arribar fins al riu, un punt on sobrevolaven nombroses orenetes i falciots, que caçaven mosquits i altres insectes. Quan es va fer fosc, es va poder identificar esplugabous, tudons i cornelles, que volaven cap als seus dormidors habituals als arbres del Parc.


Ja de nit, els cants dels ocells diürns van canviar pels cants del xot i dels grills, mentre nombrosos ratpenats sobrevolaven l’aigua caçant mosquits i insectes nocturns, substituint les orenetes i els falciots.

Més enllà de descobrir la fauna que hi viu, els participants van poder comprovar que el Parc de la Mitjana funciona com a refugi climàtic en els dies de tanta calor, ja que l’absència d’asfalt i l’evapotranspiració vegetal fan que la temperatura estigui bastants graus per sota de la que hi ha a les zones pavimentades i s’hi dona una sensació tèrmica molt més agradable que a la ciutat.

Les properes ecoactivitats previstes són nous anellaments al Parc de la Mitjana, els diumenges 16 de juliol i 6 d’agost, i un matí de jocs refrescants, també al Parc de la Mitjana, el diumenge 20 d’agost.

Les Ecoactivitats s’inclouen en el projecte de Renaturalització de la ciutat, dins el projecte d’Adaptació al canvi climàtic i Millora de la biodiversitat de Lleida, finançat per Fons Next Generation de la Unió Europea i el PRTR. Es tracta d’unes subvencions convocades a través de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri de Transició Ecològica, que pretenen fomentar actuacions dirigides a la renaturalització i resiliència de les ciutats, per fer front al canvi climàtic.

 

El programa d’Ecoactivitats de l’any 2023 es pot consultar a través de la web https://urbanisme.paeria.cat/sostenibilitat, i també amb les xarxes socials de @lleidaenverd. El programa inclou tot un seguit de propostes de natura i medi ambient per a tots els públics que pretén, entre altres objectius, fer a la ciutadania de Lleida coneixedora de la importància de mantenir la biodiversitat de les nostres terres.

 

Imatges relacionades

Et destaquem...