L’Ajuntament de Lleida ha rebut avui el Premi de Bones Pràctiques locals per la Biodiversitat, que atorga la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), pel projecte “Camí del Riu Segre”. La distinció s’inclou en la categoria Hàbitats i reconeix la millora, la restauració i la creació dels hàbitats i ecosistemes del municipi.
El projecte presentat per la Paeria, el Camí del Riu Segre, ofereix 15 km d’itinerari des del Molí de Picabaix i el meandre del Segre (a l’encreuament amb l’autovia A-2), al nord del Parc de la Mitjana i continua travessant la ciutat per la canalització, i aigües avall, fins als Aiguamolls de Rufea i l’ermita de Butsènit. Un itinerari que permet fer accessibles els espais d’interès natural i cultural vinculats al riu, i fomentar el contacte amb la Natura, així com generar un espai d’oci, on fer esport, i gaudir del riu, de forma respectuosa i sostenible, i tenir l’oportunitat de descobrir els espais naturals recuperats, com els Aiguamolls de Rufea, i la seva biodiversitat. La proposta del Camí del Riu Segre a Lleida posa en relleu el riu perquè esdevingui una forma sostenible d’acostar-se i descobrir el territori. Una manera diferent de descobrir els valors naturals, la història i la cultura vinculada a l’aigua i als rius.
El regidor Cultura, Ciutat i Transició Ecològica. Jaume Rutllant ha recollit aquest migdia el guardó, lliurat a la seu de la FEMP, a Madrid. El lliurament ha anat càrrec del secretari general de la FEMP, Carlos Daniel Casares, i del president de la Xarxa de Governs Locals + Biodiversitat i Alcalde de Viladecans, Carles Ruiz Novella.
Rutllant, ha posat en valor el treball que es fa des l’àrea de Transició Ecològica per la sensibilització ambiental, el coneixement dels espais naturals i la participació i l’ús d’aquests entorns. També en l’estalvi i la sostenibilitat energètica o, entre altres, en la gestió agrícola i ramadera. El govern municipal té com a un dels eixos prioritaris tenir cap a un model de ciutat que sigui respectuós amb el medi, que fomenti hàbits saludables i sostenibles i que cuidi les persones i el medi ambient. Precisament, El camí del Riu Segre és un itinerari fluvial que es posa a l’abast de la ciutadania, per fer a peu, corrent o en bici, que transcorre per bosc de ribera i l’Horta de Lleida.
La FEMP ha convocat la quarta edició dels guardons Bones Pràctiques per la Biodiversitat de la FEMP, que tenen l’objectiu de recopilar i difondre les actuacions desenvolupades per les entitats locals en l’àmbit de la conservació i l’increment de la biodiversitat amb posteritat al 2018. Amb això, es vol fomentar el desenvolupament de polítiques que s’orienten a la protecció i increment de la biodiversitat.
Els criteris per definir una bona pràctica són: l’impacte tangible en les condicions de vida silvestre (fauna i flora), la sostenibilitat, la participació, l’exemplaritat, la capitat de transferència, la permanència, la mida, la visió global i la innovació.
Saber-ne més >>
|