Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/La Paeria presenta els seus projectes de renaturalització en la jornada tècnica de la Fundación Alternativas

La Paeria presenta els seus projectes de renaturalització en la jornada tècnica de la Fundación Alternativas

Lleida contempla set grans projectes i diverses iniciatives per adaptar-se al canvi climàtic i incrementar la biodiversitat a la ciutat.

Data publicació: Dimarts 26, setembre del 2023


Imatge de la notícia La Paeria presenta els seus projectes de renaturalització en la jornada tècnica de la Fundación Alternativas

 

L’Ajuntament de Lleida ha presentat el seu projecte URBAN-NAT de renaturalització a la jornada “Las Soluciones Basadas en la Naturaleza como elemento transformador de las ciudades”, organitzada per la Fundación Alternativas. La cap de secció d’Ecologia i Sostenibilitat de la Paeria i responsable del projecte, Esther Fanlo, ha estat l’encarregada d’explicar els objectius, les línies estratègiques i les set grans actuacions que abraça l’URBAN-NAT, a més d’altres iniciatives de revegetació, sensibilització, governança, participació ciutadana i d’enfortiment del treball col·laboratiu, que tenen el propòsit global de millorar la biodiversitat de la ciutat i la zona periurbana en un context d’adaptació al canvi climàtic.

Fanlo ha exposat la importància d’establir connexions entre els espais verds de la ciutat i l’Horta, així com dissenyar-los tenint en compte la millora del sòl, l’adaptació de la vegetació al clima de Lleida i la creació de petits ambients naturals en els quals puguin viure insectes pol·linitzadors, libèl·lules, papallones, ocells, rèptils, etc. El projecte contempla la millora de Parcs Territorials periurbans a les Basses, Gardeny i La Mitjana, així com l’increment de la connexió arbrada i ombrejada d’aquestes zones amb la ciutat.

Pel que fa a la Seu Vella, la cap de secció ha explicat el projecte de recuperació ambiental i com a refugi climàtic de l’entorn. Dins de la trama urbana de Lleida, Fanlo ha mostrat el projecte de renaturalització dels carrers Riu Ebre i Doctor Fleming. També ha detallat altres projectes per l’increment de la biodiversitat, com la transformació de 15.000 metres de diferents carrers de la ciutat en sendes urbanes arbrades, ombrejant carrers sense arbres, reforçant plantacions, eliminant discontinuïtats dures i renaturalitzant escocells. A més, l’URBAN-NAT inclou altres accions com la renaturalització dels patis escolars, la generació d’oasis urbans de microhàbitats per a la conservació de la biodiversitat i mesures integrals per afavorir les espècies autòctones i millorar la biodiversitat urbana.

La jornada “Las Soluciones Basadas en la Naturaleza como elemento transformador de las ciudades” també ha acollit la presentació de projectes de renaturalització que desenvolupen altres poblacions de l’Estat, com el “Parque de Inundación de La Marjal” d’Alacant, que actua com a laminador en moments d’avingudes; el projecte RedeVerde de  Pontevedra, que proposa, entre altres, desentubar una part del riu Gafos que passa soterrat per la ciutat, o iniciatives com la mostrada per Sylvestris de Jardineria vertical i teulades verdes a Madrid. Les presentacions es poden consultar al Youtube: Las SbN como elemento transformador de las ciudades - YouTube

La jornada, que ha tingut lloc el dijous 14 de setembre, ha volgut posar en relleu el paper clau de les ciutats per a la transició ecològica. Canviant les planificacions estratègiques d’infraestructures verdes, posant en valor els espais verds amb nous models de gestió eficient i la connectivitat d’espais verds, es poden configurar unes ciutats on les infraestructures verdes proporcionen solucions per abordar els reptes climàtics, amb l’objectiu final d’incrementar significativament la biodiversitat i la salut de la ciutadania.

El projecte URBAN- NAT Adaptació al canvi climàtic i millora de la biodiversitat de Lleida, s’emmarca en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per Fons Next Generation de la Unió Europea. Aquestes subvencions han estat convocades a través de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri de Transició Ecològica, que pretenen fomentar actuacions dirigides a la renaturalització i resiliència de les ciutats, per fer front al canvi climàtic.

Imatges relacionades

Et destaquem...