Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/La Paeria posa en marxa el nou Viver d'Agricultors de Rufea

La Paeria posa en marxa el nou Viver d'Agricultors de Rufea

Aquesta iniciativa, que s'endega amb tres projectes d'emprenedors agraris, respon a la necessitat de donar suport a les persones que veuen en aquesta activitat una sortida professional Aquesta finca municipal també compta actualment amb 80 horts familiars, que s'ampliaran amb 18 més, i 3 horts socials gestionats per Arrels, Aspid i l'Associació Antisida

Data publicació: Dimecres 16, octubre del 2013


Imatge de la notícia La Paeria posa en marxa el nou Viver d'Agricultors de Rufea

L’Ajuntament de Lleida ha posat en marxa el Viver d’Agricultors de Rufea amb tres emprenedors agraris que endegaran els seus projectes en aquests terrenys municipals de l’Horta de Lleida. Aquesta iniciativa, que s’emmarca dins del Pla local d’ocupació, formació i emprenedoria (oQp’t), respon a la necessitat de donar suport a les persones que veuen en aquesta activitat una sortida professional. Aquesta finca municipal també compta actualment amb 80 horts familiars, que s’ampliaran amb 15 més, i 3 horts socials gestionats per Arrels, Aspid i l’Associació Antisida

El passat dia 15 d’abril va finalitzar el primer període per sol·licitar l’accés a una parcel·la del viver. S’hi van presentar 6 projectes que van sol·licitar entrar al Viver d’Agricultors de Rufea, dels quals 3 han passat la fase d’avaluació i ja tenen les parcel·les adjudicades i, precisament, avui l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha fet el lliurament simbòlic de les claus als nous emprenedors. Dels projectes presentats, l’orientació productiva més generalitzada és la producció d’hortalisses ecològiques, orientades a la venda de proximitat i directament al consumidor. Per altra banda, un projecte contempla aspectes socials dins del seu funcionament, tals com la inserció socio-laboral de joves sense estudis. A la visita al nou Viver d’Agricultors de Rufea també han assistit els tinents d’alcalde, Marta Camps, Josep Presseguer i Montse Mínguez, així com el regidor de Medi Ambient i Horta, Josep Barberà.

El paer en cap ha posat de relleu que “hem posat en funcionament una primera fase amb 4 parcel·les de dues hectàrees cadascuna, de les quals hem adjudicat tres amb projectes empresarials agraris que complementen la bona acollida que estan tenint els horts familiars i els horts socials”

Així mateix, Ros ha subratllat que “progressivament tota aquesta finca municipal de Rufea l’anem dedicant a activitats agràries des d’un punt de vista lúdic per a les famílies; terapèutic, per a les entitats socials; i empresarial per als emprenedors que endegaran projectes d’agricultura de proximitat i ecològic, perquè és la manera d’anar creant cultura agrària i desenvolupament d’empreses d’aquest sector en un entorn com el de Lleida” 

Dels 4 projectes aprovats, 3 tenen previst endegar l’activitat aquesta tardor i són els següents:

- Héctor Serrano. “El tros ecològic de Ponent”. Projecte d’horticultura ecològica orientat a la comercialització de proximitat. També es plantegen cultivar plantes aromàtiques per a cosmètica natural.

- Daniel Rovira, “L’Hort a la carta”. Cultiu d’hortalisses ecològiques per a la seva comercialització a través de cistelles a domicili, restaurants,... El projecte representa l’ampliació d’una empresa que ja va començar l‘activitat al Penedès i que, per motiu diversos, ara s’implanten a Lleida amb la idea de potenciar el comerç de proximitat i donar valor a l’Horta de Lleida.

- Juan Carlos Sánchez. Projecte d’agricultura social amb l’objectiu de producció i comercialització d’hortalisses ecològiques amb joves amb risc d’exclusió social i de promoció de l’ocupació juvenil.

Aquesta tardor es preveu obrir un nou període de sol·licitud d’accés al Viver d’Agricultors per atendre les demandes de diversos emprenedors que s’han posat en contacte amb l’Ajuntament per sol·licitar informació per accedir-hi.

El projecte del Viver d’Agricultors de Rufea, que compta amb l’assessorament dels tècnics de la Regidoria de Medi Ambient i Horta, és un projecte innovador únic a Catalunya amb el qual s’assoleixen els objectius de creació de llocs de treball i autoocupació, donant suport als emprenedors i actuant de dinamitzadors de l’Horta de Lleida a partir de projectes on s’exploren noves formes de comercialització i de valoració dels productes agraris de proximitat.

El viver d’agricultors s’inspira amb els vivers d’empreses ja existents i s’orienta a totes aquelles persones que tenen una idea de negoci basat en l’agricultura i que, sense disposar de terra, volen iniciar-lo minimitzant la inversió inicial. A través del viver els emprenedors poden accedir a l’ús d’una parcel·la agrícola durant 5 anys, que inclou la xarxa principal de reg,. El viver està orientat a persones que no són del sector agrari, o a agricultors que volen diversificar la seva producció.

Els nous emprenedors rebran assessorament sobre la gestió empresarial i producció agrària. A més a més es proposaran una sèrie de sortides i trobades periòdiques amb agricultors professionals, per tal de fomentar l’intercanvi de coneixements amb persones amb experiència en el sector. A la vegada també es fomentarà l’intercanvi entre els mateixos joves del viver, per compartir materials i eines, tècniques, motivacions i inquietuds.

Les finques del Viver compartiran la bassa de reg i la bomba que actualment ja funciona per als horts familiars. En total, en aquesta primera fase, s’ha fet arribar l’aigua a 8 de les 20 hectàrees de terreny cultivable, que s’ampliarà més endavant en funció de la demanda. També s’ha canalitzatt la sèquia que limita la finca. El conjunt de les obres han tingut un pressupost total de 30.000 €.

Durant el mes de setembre, s’han llaurant els terrenys, ja que des de feia molt anys que no s’hi cultivava res i, en alguns punts, estaven plens de canyes i arbustos. El fet que fos una finca que s’utilitzava per la pastura ha permès que els agricultors puguin fer agricultura ecològica certificada sense necessitat de fer període de reconversió.

Vessant social dels Horts de Rufea

Per altra banda, aquesta finca municipal de Rufea també compta actualment amb  Horts Socials, en què diverses entitats socials, com l’Associcació Antisida de Lleida, Aspros o la fundació Sant Ignasi de Loiola inclouen el cultiu d’hortalisses com una activitat apta per a la integració sòcio-laboral de diversos col·lectius en risc d’exclusió social

A més, hores d’ara l’espai també compta amb 80 horts familiars i atès a la creixent demanda d’horts particulars, properament s’ampliarà la convocatòria per habilitar-ne uns 18 més.

Et destaquem...