Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/La Paeria plantarà més de 3.000 plantes i 98 arbres als patis de 14 escoles de la ciutat

La Paeria plantarà més de 3.000 plantes i 98 arbres als patis de 14 escoles de la ciutat

La tinenta d’alcalde Begoña Iglesias ha anunciat que al gener es posarà en marxa el projecte de renaturalització d’aquests espais, que es convertiran en “oasis de biodiversitat”. L’objectiu és incrementar la flora i fauna que acullen i ajudar a mitigar l’efecte del canvi climàtic.

Data publicació: Dijous 05, desembre del 2024


Imatge de la notícia La Paeria plantarà més de 3.000 plantes i 98 arbres als patis de 14 escoles de la ciutat

La Paeria posa en marxa el projecte de renaturalització dels patis de 14 centres de Primària de la ciutat, per tal de convertir-los en “oasis de biodiversitat”, amb un increment de la flora i fauna que acullen que permeti millorar la qualitat ecològica de l’entorn.

La primera tinenta d’alcalde i regidora de Sostenibilitat, Begoña Iglesias, ha visitat avui un dels centres participants, l’Escola Països Catalans, i ha explicat que el projecte sortirà a licitació en els pròxims dies, amb la voluntat que es pugui dur a terme a partir del mes de gener, amb una durada prevista de dos mesos.

Les actuacions en els patis d’aquestes 14 escoles comportaran l’augment de 2.300 m² de superfície renaturalitzada dins la ciutat i la plantació de més de 3.000 plantes i 98 arbres, ha explicat Iglesias, que ha estat acompanyada pel regidor d’Educació, Xavi Blanco. S’han triat espècies autòctones, adaptades al clima i es comptarà amb un sistema de reg de suport per garantir la implantació de la vegetació durant els primers anys.

Blanco ha destacat que la renaturalització dels patis és una forma més de treballar el confort climàtic als centres educatius, a més de les iniciatives d’instal·lació de climatització que s’estan treballant.

Els centres participants són els següents:

  • Sant Josep de Calassanç
  • Joan Maragall
  • Pràctiques 2
  • Joc de la Bola
  • Pràctiques 1
  • Països Catalans
  • Magí Morera i Galícia
  • Riu Segre
  • Seu Vella
  • Torre Queralt
  • Pardinyes
  • Príncep de Viana
  • Frederic Godàs
  • Santa Maria de Gardeny

Prèviament, ja es va actuar a l’escola Joan XXIII dins d’aquest mateix projecte. La intervenció és diferent a cada centre, però es prioritza la creació d’un bosquet mediterrani, sempre que la dimensió del pati ho permeti, o la construcció d’un parterre renaturalitzat amb predominança de vegetació autòctona. En algunes escoles també serà possible reforçar l’arbrat d’alineació que ombreja els accessos, la plantació d’arbrat dispers o bé la col·locació de jardineres.

De forma general es faran actuacions d’augment de la superfície permeable, afavorint la infiltració de l’aigua, la millora de la fertilitat del sòl i el control de l’erosió; la creació de bosquets o parterres amb plantacions d’espècies diverses; la millora de l’ombreig; i la col·locació d’elements afavoridors de la fauna com rocalles, esculleres o caixes niu.

També es crearan microreserves didàctiques de flora i fauna, que permetran que els infants puguin tenir un contacte directe i quotidià amb la natura i oferir també un recurs per activitats educatives de descoberta i estudi del medi.

Tècnics de la regidoria de Sostenibilitat han visitat els centres que participaran en el projecte per tal de valorar conjuntament amb els equips docents de les escoles quins són els espais i actuacions que s’adeqüen millor a les seves necessitats, tenint en compte els condicionants de l’espai (superfície, orientació, vegetació existent, usos dels patis, proximitat a edificis, etc).

En el marc del programa Escoles Sostenibles, s’ha organitzat un grup de treball amb mestres dels centres participants per analitzar i compartir propostes didàctiques d’estudi de la biodiversitat a l’escola, en el que es duran a terme diferents iniciatives per implicar l’alumnat, des del procés de creació de l’oasi de biodiversitat al manteniment de l’entorn i l’estudi posterior de les plantes i els animals que l’habiten i la seva relació amb l’entorn.

Les obres coincidiran amb període lectiu i hauran de conviure amb les classes. El pressupost global és de 235.149,10 € (IVA inclòs). L’actuació forma part del projecte URBAN-NAT d'adaptació al canvi climàtic i millora de la biodiversitat urbana de Lleida, que disposa d’un ajut de la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea-Next GenerationEU.

Racons de Biodiversitat

D’altra banda, l’Ajuntament impulsarà també els Racons de Biodiversitat, per a les Escoles Bressol i aquells centres educatius que no s’han pogut incloure en el projecte de patis renaturalitzats, però que poden disposar d’un espai no pavimentat d’entre un i tres metres quadrats. Se’ls hi oferirà l’entrega de plantes i, si és possible, de petits arbres, l’aportació de compost o material per encoixinar l’espai, pals i corda per delimitar-lo i l’assessorament tècnic i educatiu per desenvolupar activitats. La previsió és que una vintena de centres puguin adherir-s’hi.

Saber-ne més >>

Imatges relacionades

Fitxers relacionats

Et destaquem...