Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/La Paeria introdueix falcons a la ciutat per afavorir l'equilibri ecològic

La Paeria introdueix falcons a la ciutat per afavorir l'equilibri ecològic

Les teulades de l’Hospital Arnau de Vilanova i de la Seu Vella acullen dues caixes niu amb cries d’aquesta espècie depredadora natural d’ocells urbans que causen molèsties i desplacen altres espècies. S’ha fet ús de la tècnica hacking, que pretén evitar el contacte dels cuidadors amb els animals per així adaptar-se a l’entorn.

Data publicació: Dimarts 08, de juliol del 2025


Imatge de la notícia La Paeria introdueix falcons a la ciutat per afavorir l'equilibri ecològic

L'Ajuntament de Lleida ha col·locat, durant el mes de juny, dues caixesniu a les teulades de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i del Turó de la Seu Vella amb tres individus, respectivament, de l’espècie Falco peregrinus (falcó pelegrí). L’objectiu d'introduir aquesta espècie dins l’ecosistema de la ciutat és millorar la biodiversitat i promoure l’equilibri ecològic entre els ocells. La tinent d’alcalde Begoña Iglesias valora molt positivament la iniciativa perquè, a més,  “actua sobre la concentració d’estols d’ocells urbans en determinats punts de la ciutat, que desplacen altres espècies i causen molèsties al veïnat”.

En aquest sentit, per la implantació d’aquests falcons a la ciutat de la forma més natural possible, s’ha fet ús de la tècnica hacking. Aquest sistema es basa a criar aus en l'entorn en el qual s'alliberaran, col·locant-los en caixes nius quan són encara polls i alimentant-los de tal forma que s'eviti el contacte amb els cuidadors. Amb una revisió veterinària prèvia i l’anellament pel seguiment posterior, els falcons identificaran aquest lloc com el seu entorn de naixement. Amb una adequada estratègia d'alimentació durant els primers dies en llibertat, s’ajuda que aprenguin a buscar aliment i a adaptar-se a l’espai per si mateixos. Un cop que els surten les plomes definitives i arriben a l’edat de començar a volar, s’obre la caixa niu. Els pròxims anys, formaran les seves pròpies parelles i és probable que s’estableixin en l'entorn on van créixer, on tornaran a criar.  

La ubicació dels nius s’ha fet amb la col·laboració de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i el Consorci del turó de la Seu Vella i ha permès cobrir tota la ciutat, tenint en compte l’alçada, l’entorn i el camp visual.   

Aquesta iniciativa s’emmarca dins del projecte URBAN-NAT Lleida, un dels objectius del qual és millorar la biodiversitat urbana, fomentant la diversificació d’espècies i afavorint l’equilibri ecològic entre elles. Així, introduint aquests falcons a la ciutat, es pot controlar els estols d’ocells com coloms, tudons, gralles i estornells, els seus enemics naturals. 

El Falco peregrinus (falcó pelegrí), és una espècie protegida i bioindicadora d’ecosistemes saludables i presenta un interès especial per a la seva integració i consolidació en entorns urbans. Aquest rapinyaire s’alimenta de coloms i tórtores, sent un bon aliat contra la problemàtica d’aquestes aus, no només per ladisminució de la població per la depredació directa, sinó perquè la seva simple presència fa que els coloms i altres espècies d’aus estiguin en alerta, disminuint la seva taxa de reproducció, de descans i provocant que es dispersin per la ciutat. A Lleida, durant la primavera, es poden observar entre 15 i 20 espècies d’aus, comcueretes blanques, gafarrons, pardals, mallerengues, orenetes, falciots, gavians, cigonyes, garses, gralles, tudons, coloms, xoriguers, entre altres.   

Aquesta actuació s'emmarca en elprojecte URBAN-NAT Lleida, de renaturalització, adaptació al canvi climàtic i millora de la biodiversitat de la zona urbana i periurbana de Lleida, que compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea-Next GenerationEU.

Saber-ne més >>

Imatges relacionades

Et destaquem...