La Paeria impulsa un mapa interactiu d'espais "Smart Green” a Lleida
El nou mapa geolocalitza a la ciutat més d'una quarantena d'iniciatives exemplars en l'aplicació de mesures de sostenibilitat. El projecte s'ha elaborat de manera participativa durant tot el 2014 amb les propostes i suggeriments dels participants a les activitats de sensibilització ambiental del Dia de l'Aigua i de la Festa del Medi Ambient
Data publicació: Dimecres 31, desembre del 2014
La regidoria d’Horta i Medi Ambient de l’Ajuntament de Lleida ha impulsat la creació d’un mapa interactiu de punts “smart green” que geolocalitzen a la ciutat totes les iniciatives que són un exemple en l’aplicació de mesures de sostenibilitat. El mapa interactiu, que es pot consultar al web http://www.ciutatdelfutur.cat/lleida-smart-green-map/, ofereix els detalls de 43 punts d’interès en matèria de sostenibilitat a Lleida, organitzats per temàtiques i amb una fitxa detallada de les seves característiques.
Pel que fa a la categoria de “Bioconstrució”, cal destacar com a Smart Green Pont el Parc Científic, la Casa de Fusta, un Àtic Bioclimàtic a Alcalde Areny, la Casa Passiva a l’Arborètum, els habitatges plurifamiliars de Lluís Besa i la rehabilitació d’un edifici comunitari al carrer Acadèmia. En la categoria “Aigua”, destaca l’aprofitament que es fa al sector Sud 5, l’Hospital Arnau de Vilanoca, el Parc Joc de la Bola i l’aprofitament de l’aigua al Sector Sud 2.
En la categoria “Energia”, destaquen com a Smart Green Points l’Escola Joan XXIII, l’Edifici Sant Francesc, la Llotja, l’Escola Pràctiques II, el Pavelló Municipal Barris Nord, el Gimnàs Trèvol, l’Escola Enric Farreny, l’Escola Frederic Godàs, el Camp d’Esports, i la rehabilitació del Club Tennis Urgell. Com a “Espais Verds”, La Mitjana, l’Arborètum, el Control de Plagues a Cappont, Zona Centre, Ciutat Jardí, La Bordeta, Pardinyes i al Cementiri Municipal, la vegetació resistent dels Camps Elisis, els Aiguamolls de Rufea, el Centre de Fauna de Vallcalent i el Camí del Riu.
En la categoria “Horta”, els Horts Urbans de Pardinyes Altes, els Horts Urbans Punteco, el Mercat de l’Hort a Taula, el Viver d’Agricultors de Rufea i els Horts Familiars de Rufea estan presents en el mapa interactiu. Pel que fa a mobilitat, destaca el servei de préstec de bicicletes (UdL) i el punt de recàrrega de vehicles elèctrics. Finalment, en la categoria “Residus” cal destacar la deixalleria central, la de la bordeta, Mariola i la de l’Estació.
A més, per facilitar l’experiència al carrer (i anar descobrint in situ aquests punts) s’ha desenvolupat una aplicació mòbil, basada en realitat augmentada: Lleida Smart Green City des d’on es poden visualitzar els punts smart green segons diferents categories (bioconstrucció, energia, espais verds, horta, residus i aigua) al carrer amb l’ajuda del mòbil.
Aquest projecte s’ha anat elaborant participativament al llarg de l’any 2014 i s’han rebut propostes i suggeriments dels participants a les activitats de sensibilització ambiental del Dia de l’Aigua i de la Festa del Medi Ambient que es van fer al Parc de la Mitjana. També han participat alumnes dels centres de secundaria de Lleida a les activitats del MERCATEC i de la Gimcana Europea.
La iniciativa s’ha desenvolupat gràcies a una subvenció de 10.000 euros atorgada per la Fundación Española de Ciencia y Teconologia del Ministerio de Economia y Competitividad dins de la “Convocatoria de Ayudas para el fomento de la cultura científica y la innovación” per al projecte anomenat “Ciencia y Tecnología para la Sostenibilidad Urbana: Avances inteligentes al alcande de tu mano” presentat per l’Ajuntament de Lleida