L’Ajuntament de Lleida ha organitzat la “1a Jornada de formació en autoconsum compartit”, adreçada principalment a professionals instal·ladors i tècnics de projectes d’instal·lacions de producció fotovoltaica. 35 professionals de diferents empreses de Lleida i l’entorn han participat en la jornada, que va tenir lloc el dijous 6 de juliol. Els tècnics de l’Agència de l’Energia de Lleida, després de 3 anys de treball intensiu en acompanyament a diferents comunitats de veïns i també en altres projectes de comunitat energètica, han assolit un coneixement tècnic complert sobre les diferents fases d’execució i tramitació d’una instal·lació fotovoltaica. Amb aquesta jornada s’ha traslladat aquesta informació als professionals del sector per facilitar i impulsar la implantació d’instal·lacions fotovoltaiques compartides en blocs plurifamiliars de la ciutat.
L’autoconsum compartit és l’eina clau per tal de compartir l’energia proporcionada per les instal·lacions fotovoltaiques, però està lluny de ser un procediment administratiu senzill i fluid. Alguns dels problemes que es donen, tant en la fase d’execució, com principalment en la de tramitació de la connexió amb la companyia elèctrica, podrien evitar-se si es realitzen correctament els procediments. En aquest sentit l’Agència de l’Energia ha acompanyat amb èxit diferents comunitats en la realització de les seves instal·lacions d’autoconsum compartit, amb què s’ha adquirit un valuós coneixement sobre l’execució i tramitació d’aquest tipus d’instal·lacions i els principals problemes que es donen. També s’ha assistit a reunions de treball amb tècnics d’altres agències d’energia, del Departament d’Acció Climàtica i de la companyia elèctrica de distribució, per buscar com resoldre els problemes existents de connexió.
La jornada es va pensar principalment per a professionals instal·ladors que es vulguin dedicar a realitzar instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum compartit, tot i que, igualment, es va obrir a tothom amb interès en el tema, com administradors de finques, tècnics de l’administració pública o consultores i enginyeries. Per altra banda, s’ha aprofitat per retornar al sector les indicacions i consideracions fetes per l’empresa distribuïdora majoritària de la zona en els últimes reunions de treball mantingudes conjuntament amb tècnics d’altres administracions. D’aquesta forma, es contribueix a la capacitació del sector professional associat a les intervencions d’eficiència energètica i instal·lacions de fotovoltaica, la qual ha estat sempre un dels principals objectius de l’Agència de l’Energia.
La jornada es va estructurar al voltant d’un cas pràctic d’un bloc d’habitatges on es realitza una instal·lació fotovoltaica compartida i al voltant de la qual es van desenvolupant els diferents aspectes amb la seva aplicació pràctica, indicant les possibles variacions i introduint conceptes també per projectes de comunitats energètiques.
1a Jornada de formació en autoconsum compartit
Assessoraments de l’Agència de l’Energia de Lleida aquest 2023
L’Agència de l’Energia de Lleida ha realitzat 87 assessoraments personalitzats a 87 comunitats de veïns des de l’any 2020, especialment el darrer any, ja que en el que portem de 2023 s’han realitzat 72 assessoraments. Els assessoraments poden incloure accions en diferents fases en què es trobi cada comunitat, des d’un estudi personalitzat, una xerrada inicial al veïns per resoldre dubtes i inquietuds, un assessorament amb els pressupostos, o assessorament tècnic en la fase de tramitació i legalització col·laborant amb els instal·ladors. Aquests acompanyaments han donat fruit amb la creació de més de 17 instal·lacions d’autoconsum compartit a Lleida del qual se’n beneficien 179 habitatges.
|