La Paeria assessora els lleidatans i lleidatanes en matèria d'estalvi energètic
L'Ajuntament de Lleida realitza una campanya per promoure l'estalvi d'energia a les llars i ajudar les famílies lleidatanes a rebaixar la seva factura energètica. La prova pilot d'assessorament energètic realitzada en diversos habitatges ha permès assolir fins a un 30% d'estalvi energètic. La campanya, sota el lema "Estalviar energia a casa per viure millor”, contempla xerrades als Centres Cívics oberts a tota la ciutadania, auditories energètiques a les llars dels lleidatans i lleidatanes i, també, assessorament personalitzat especialment adreçat a famílies en situacions de risc de pobresa energètica
Data publicació: Dijous 16, juny del 2016
L’Ajuntament de Lleida, a través d’un treball transversal i coordinat entre les regidories d’Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat i la Regidoria de Polítiques per als Drets de les Persones, està duent a terme una campanya informativa per promoure l’estalvi d’energia a les llars i ajudar les famílies lleidatanes a rebaixar la seva factura energètica. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat del tinent d’alcalde i regidor d’Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, ha visitat avui la casa d’una família lleidatana que participa en la campanya d’estalvi energètic, una acció més de l’aposta de l’equip de govern en fer de Lleida una ciutat més verda i sostenible.
El paer en cap ha destacat que “la iniciativa que visitem avui és un exemple del compromís de la Paeria amb l’estalvi energètic i amb la sostenibilitat. Les polítiques d’estalvi energètic són positives per a les famílies, les empreses i el país”. Ros també ha detallat que la campanya s’ha iniciat amb una prova pilot aplicada a diferents tipologies d’habitatges i de famílies amb l’objectiu de disminuir les seves despeses energètiques, una iniciativa extrapolable també des del punt de vista empresarial”. Inclou tall de veu de l’alcalde de Lleida.
Per la seva banda, Larrosa ha destacat que “la prova pilot d’assessorament energètic realitzada en diversos habitatges ha permès assolir fins a un 30% d’estalvi energètic”. Larrosa també ha subratllat la vocació de caràcter social d’aquesta iniciativa, atès que també s’assessora famílies en risc de vulnerabilitat.
La campanya està adreçada inicialment a 50 famílies lleidatanes que volen aconseguir reduir l’import de la seva factura energètica i col·laborar, d’aquesta manera, en rebaixar les emissions globals de gasos que contribueixen al canvi climàtic. Un equip de tècnics i experts visiten les famílies i fan una auditoria energètica de la llar. Es facilita un aparell mesurador de consums, que es col·loca al quadre elèctric de la casa. Posteriorment s’ofereix a la família diversos consells i pautes per aconseguir un estalvi efectiu i es proposen intervencions senzilles de millora del comportament energètic (detecció de fuites, usos inadequats dels aparells, possibilitat d’instal·lació de sistemes de control com termòstats, canvi de bombetes, programadors horaris, vàlvules....). Cal destacar que la prova pilot realitzada en sis habitatges de la ciutat ha permès assolir estalvis energètics d’entre un 7% i un 30%.
L’Ajuntament de Lleida ha establert un marc de col·laboració institucional amb l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida per la realització de les auditories energètiques als habitatges. Fruit d’aquest conveni, els professors de l’escola han participat en el disseny de les auditories energètiques als habitatges i en la formació dels alumnes dels darrers cursos d’enginyeria, que completaran la seva formació universitària amb un treball que té una incidència real sobre la millora energètica de Lleida. Amb les dades aconseguides en aquesta campanya, els estudiants fan el treball de recerca sobre les millors tècniques disponibles per les auditories energètiques i els efectes de les actuacions sobre les diferents tipologies d’habitatges i de famílies.
A més a més, la campanya informativa es fa extensiva, a través dels serveis socials municipals, a les famílies lleidatanes que es trobin en risc de pobresa energètica, oferint recursos per rebaixar els consums de les seves llars i optimitzar, d’aquesta manera, la seva factura. En aquests casos, s’està oferint informació sobre la Llei 24/2015, del 29 de juliol, de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, i es porta a terme una actuació d’intervenció directa als habitatges, on s’assessora les famílies sobre la possibilitat de millora de l’eficiència energètica de la llar i aplicació de mesures bàsiques, com instal·lació de bombetes led, millora dels tancaments, instal·lació de reguladors horaris, etcètera.
La campanya informativa també ha ofert un conjunt de xerrades en diversos barris de Lleida, obertes a tots els públics, per conscienciar la ciutadania sobre la importància de l’estalvi i per informar de mesures senzilles per baixar la factura de la llum. A les xerrades, que s’han portat a terme al Centre Cívic de la Bordeta, de la Mariola, de Balàfia i de Democràcia, s’ha detallat la composició de la factura de la llum, s’han donat a conèixer les possibilitats de tarifes i serveis més adequats a cada situació, s’han presentat diverses mesures per estalviar a la llar, s’ha parlat sobre com detectar sobre consums i fuites i s’han tractat alguns hàbits quotidians que disminueixen el consum. També s’han donat a conèixer els problemes ambientals produïts per la generació d’electricitat.
Les emissions de CO2 provinents dels habitatges representen al voltant del 40% del total del que s’emeten a les ciutats i, per tant, són un dels objectius prioritaris a l’hora d’actuar. En aquest sentit la Unió Europea, a través de la Directiva sobre Eficiència Energètica 2012/27/UE, estableix una sèrie d’obligacions, entre les que hi ha el compromís dels estats membres que abans de l’any 2018, tots els edificis públics de nova construcció o rehabilitació integral s’han de construir sota criteris d’Edificis de Balanç Energètic Quasi Zero, o també que a partir de l’1 de gener de 2017 tots els edificis amb instal·lacions de calefacció central hauran d’ instal·lar comptadors de consum individuals que permetran reduir substancialment el consum d’energia de l’edifici.
Aquesta campanya forma part del conjunt d'actuacions previstes dins el Pla d’Acció Local d’Energia Sostenible de Lleida, per tal d’aconseguir reduir un 20% les emissions de gasos d’efecte hivernacle de la ciutat per l’any 2020, en compliment amb el compromís que Lleida va signar amb el Pacte d’Alcaldes de la Unió Europea. Així mateix, recull una de les propostes d’actuació específiques previstes al Pla de desplegament a la ciutat de Lleida de la llei 24/2015, de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica.
Lleida celebra la Setmana Europea de l’Energia Sostenible
Lleida celebra aquests dies amb multitud d’activitats la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, una iniciativa que es porta a terme en centeners de ciutats europees amb l’objectiu de sensibilitzar la societat en relació a l’estalvi i l’eficiència energètica.
Diumenge passat va tenir lloc una visita guiada a un bloc de pisos bioclimàtics construïts al carrer Cavallers, un edifici fet íntegrament de fusta sota criteris de sostenibilitat i estalvi energètic.
Una altra visita programada amb motiu de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible és una jornada d’Estalvi Energètic en l’enllumenat públic, organitzada pel Col·legi d’Enginyers Industrials i l’Ajuntament de Lleida, que tindrà lloc el proper 21 de juny. També l’ICAEN i el Consorci de comerç d’artesania i mida organitzen el proper dilluns la jornada “Estalvia energia al teu comerç” amb l’oferiment d’una diagnosi energètica gratuïta als establiments comercials interessats.
La Unió Europea s’ha fixat objectius de clima i energia per als anys 2020, 2030 i 2050 amb l’objectiu de fer front als actuals reptes de l’escalfament global, la seguretat de la demanda energètica i la dependència als combustibles fòssils. Els objectius per l’any 2020 són reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle un 20%, com a mínim, respecte als nivells de 1990, tot millorant l’eficiència energètica en un 20% i incrementant l’ús de les renovables un altre 20%.
Els objectius fixats per 2030 són la reducció d’un 40% les emissions de gasos d’efecte hivernacle, amb almenys el 27% d’energies renovables, un augment de l’eficiència energètica en un 27-30% i un 15% d’interconnexió elèctrica (és a dir, el 15% de l’electricitat generada a la UE ha de poder transportar-se a altres estats membres). Finalment, per l’any 2050 la UE es proposa el 80-95% de reducció de gasos d’efecte hivernacle respecte els nivells de l’any 1990.
Lleida, conjuntament amb més de 60.000 ciutats europees, ha signat el compromís del Pacte d’Alcaldes, que implica assumir els objectius fixats a la UE de reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle a partir de la millora de l’eficiència energètica i de l’increment de les energies renovables.