Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/La Paeria arrenca les actuacions dels Oasis de Biodiversitat als patis escolars

La Paeria arrenca les actuacions dels Oasis de Biodiversitat als patis escolars

L’objectiu és la creació de microhàbitats a través de la millora del sòl, plantacions, reg de suport comptant amb la implicació de l’alumnat i equip docent Hi participen catorze centres i, en paral·lel, s’impulsaran diferents iniciatives de renaturalització en altres escoles. Es preveu una durada de dos mesos que es completarà a la tardor amb les plantacions d’arbres i arbustiva.

Data publicació: Dilluns 14, de juliol del 2025


Imatge de la notícia La Paeria arrenca les actuacions dels Oasis de Biodiversitat als patis escolars

L’Ajuntament de Lleida ha endegat aquesta setmana les obres per a la creació dels Oasis de Biodiversitat als patis escolars de catorze centres educatius de Lleida. Aquesta actuació proposa la creació de microreserves didàctiques de flora i fauna als patis per millorar la qualitat ecològica de l’entorn amb espais renaturalitzats i, al mateix temps, oferir un recurs en què l’alumnat pugui estudiar la natura i la biodiversitat de forma directa i propera. 

Aquesta iniciativa s’inclou dins el projecte URBAN-NAT Lleida, finançat amb fons NextGenerationEU i forma part de l’estratègia d’augmentar els espais verds a l’àmbit urbà i periurbà per mitigar el canvi climàtic i promoure la biodiversitat. En aquest sentit, per desenvolupar els projectes de cada centre, s’ha comptat amb la col·laboració de l’equip docent.

Les actuacions en els patis d’aquestes catorze escoles comportaran l’augment de 2.300 m² de superfície renaturalitzada dins la ciutat i la plantació de més de 3.000 plantes i 98 arbres. En aquest sentit, s’han triat espècies autòctones, adaptades al clima i es comptarà amb un sistema de reg de suport per garantir la implantació de la vegetació durant els primers anys. En escoles on no ha estat possible instal·lar una xarxa automatitzada, s’aprofitarà un punt d’aigua des d’on connectar una mànega per fer regs manuals o sistemes de reg  localitzat mitjançant “sacs o flotadors” emplenables.

També es faran actuacions per a la millora de la fertilitat del sòl, encoixinat, creació de bosquets o parterres, plantacions d’espècies d’interès, col·locació d’elements afavoridors de la biodiversitat com rocalles, caixes niu, plantacions d’arbrat o enfiladisses per ombreig, etc.

Cada intervenció s’adapta  a les particularitats dels respectius centres, però el denominador comú serà la creació d’un bosquet mediterrani o la construcció d’un parterre renaturalitzat amb predominança de vegetació autòctona adaptada a les condicions climàtiques de la zona. Hi ha escoles on també serà possible reforçar l’arbrat d’alineació, la plantació d’arbrat dispers o bé la col·locació de jardineres.

D’altra banda, el condicionament de petites zones de rocalla generarà oportunitats perquè principalment sargantanes, dragons, invertebrats puguin colonitzar aquestes estructures millorant, així, la biodiversitat de l’espai.

La iniciativa també compta amb un important component pedagògic, ja que tots els centres han treballat durant el curs passat en l’estudi de la biodiversitat dels seus patis i han fet propostes per millorar-la. Així, a partir de la creació dels nous oasis de biodiversitat, podran participar en les plantacions, senyalització, creació de camins, etc. 

Els 14 centres educatius de Lleida participants són: Sant Josep de Calassanç, Joan Maragall, Pràctiques 2, Joc de la Bola, Pràctiques1, Països Catalans, Magí Morera, Riu Segre, Seu Vella,  Torre Queralt, Pardinyes, Príncep de Viana, Frederic Godàs i Santa Maria de Gardeny.

Les obres tindran una durada aproximada de dos mesos i finalitzaran un cop es duguin a terme les plantacions, programades a l’octubre. El pressupost global és de 235.149,10 € (IVA inclòs)

Racons de biodiversitat com a alternativa als oasis

D’altra banda, l’Ajuntament de Lleida impulsarà en vuit centres educatius els Racons de Biodiversitat. Aquestes escoles, per les seves característiques particulars, no s’han pogut incloure en el projecte d’oasis de biodiversitat. El motiu més comú és la falta d’espai. Per això, des de la regidoria de sostenibilitat, a través d’aquesta iniciativa, oferiran diferents solucions als centres que disposin d’un espai no pavimentat d’entre 1 i 3 m2: entrega de vegetació adaptada al clima de Lleida (herbàcies, arbustives i, si és possible, arbre de port petit), compost o material per encoixinar l’espai, segons les necessitats, pals i corda per delimitar l’espai i assessorament tècnic i educatiu per desenvolupar activitats amb l’alumnat i professorat. El cost global d’aquesta iniciativa és de 15.774,19 € (IVA inclòs).

El projecte URBAN- NAT d’adaptació al canvi climàtic i millora de la biodiversitat de Lleida, s’emmarca en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per Fons Next Generation de la Unió Europea. Les subvencions estan convocades a través de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO), per fomentar actuacions dirigides a la renaturalització i resiliència de les ciutats, per fer front al canvi climàtic.

Imatge1.jpg

Saber-ne més >>

Imatges relacionades

Et destaquem...