Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/La Paeria aposta per un model de gestió estratègic de l'Horta de Lleida consensuat amb tots els agents socials implicats

La Paeria aposta per un model de gestió estratègic de l'Horta de Lleida consensuat amb tots els agents socials implicats

La regidoria d'Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat impulsa el pla operatiu sobre l'Horta de Lleida, que defineix l'Horta com una área d'intervenció prioritària i singular que té un paper estratègic en el desenvolupament del municipi i que alhora ha de ser una eina de gestió del cor verd de la ciutat i que per damunt de tot protegeixi les activitats agrícolas i ramaderes

Data publicació: Dijous 10, desembre del 2015


L’Ajuntament de Lleida aposta per un model de gestió estratègic de l’Horta de Lleida consensuat amb tots els agents socials implicats. La regidoria d’Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat impulsa en aquest sentit el Pla Operatiu sobre l’Horta de Lleida, que defineix l’Horta com una àrea d’intervenció prioritària i singular que té un paper estratègic en el desenvolupament del municipi. El tinent d’alcalde i regidor d’Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, ha explicat que l’Horta de Lleida és fonamental per a la Paeria i que el pla que actualment s’està treballant pretén, en primer lloc, prioritzar les activitats agrícoles i ramaderes i potenciar les infraestructures agràries que permetin una millora de la productivitat, qualitat i distribució dels productes elaborats.

També es pretén impulsar aquelles construccions i instal·lacions que donin valor afegit a les activitats primàries, com són el magatzematge, l’envasat, la manipulació i la transformació (tradicional o innovadora) dels productes obtinguts d’una mateixa explotació agrícola o ramadera i facilitar la construcció de nous habitatges en els casos que resultin necessaris per la seva vinculació a les activitats agrícoles i ramaderes, per a la vigilància i control de les explotacions. En aquest sentit, doncs, es vol evitar la disgregació de les explotacions i facilitar el desenvolupament d’una gestió conjunta de la producció i distribució, que garanteixi una adequada qualitat del producte.

El Pla Operatiu sobre l’Horta de Lleida, que ja es va presentar a la comissió de l'Horta a tots els presidents de les partides i al Consell Territorial de la zona, vol potenciar la innovació i modernització en el sector agrari juntament amb altres agents socials del territori contribuint a la promoció i la comercialització dels productes de l’Horta de Lleida, a més a més de la preservació de la biodiversitat natural i agronòmica, que inclou, a més, la potenciació del riu Segre i la preservació del patrimoni vegetal. Fèlix Larrosa ha explicat que “aquest pla ha de ser una eina de gestió útil per fer progressar el nostre cor verd de la ciutat i, per damunt de tot, ha de protegir les activitats agrícoles i ramaderes”. Larrosa ha destacat que “els veïns i veïnes i pagesos de l’Horta seran les persones que tinguin la darrera paraula en el model de gestió que sigui més beneficiós per a tothom”.

Així, cal destacar que, per conèixer els diferents models de gestió existents, la regidoria té previst xerrades amb experts en la matèria per saber de primera mà quines són les opcions possibles i els seus avantatges i inconvenients. La primera de les xerrades tindrà lloc el proper dilluns al local social de Butsènit amb la presència del Tècnic de Territori de la Diputació de Barcelona i exdirector del Parc Agrari del Baix Llobregat, Josep Montasell. En la conferència-col·loqui s’exposarà què és un parc agrari i es parlarà de l’experiència de creació i de gestió del parc del Baix Llobregat. En aquest sentit, s’han previst dues xerrades més: una, des del punt de vista del planejament urbanístic de la ciutat amb el Pla d’Ordenació Urbana Municipal i, en concret, les actuacions dissenyades a l’Horta de Lleida; i, una altra, a l’entorn de les estratègies de comercialització dels productes de proximitat.

El Pla Operatiu sobre l’Horta de Lleida també ha de servir per regular nous usos, d’acord amb la legislació urbanística, que el Pla general actual no contempla com la transformació de productes de l’explotació agrícola, ramadera o de recursos naturals, afavorir la implantació d’altres activitats econòmiques relacionades amb l’Horta de Lleida o avançar en la implantació d’instal·lacions ambientals d’interès públic; com també limitar els usos que puguin resultar incompatibles amb la consecució d’una producció agrícola i ramadera de qualitat.

Finalment, també es vol avançar en el catàleg de construccions en el Sòl no Urbanitzable amb l’objectiu de recuperar o mantenir aquelles construccions preexistents que calgui preservar o millorar, i permeti el desenvolupament d’altres usos i activitats sempre que no resultin incompatibles amb els usos agrícoles i ramaders de l’entorn, i inventariar aquelles infraestructures (xarxa de camins, de regs, ...) que permeti la seva protecció.

Et destaquem...