Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/La ‘Batnight' inaugura les Ecodescobertes de la temporada de tardor-hivern

La ‘Batnight' inaugura les Ecodescobertes de la temporada de tardor-hivern

Unes 200 persones s'han donat cita aquesta nit a la Mitjana per conèixer la vida dels ratpenats i fomentar la seva protecció

Data publicació: Divendres 23, setembre del 2016


Imatge de la notícia La ‘Batnight' inaugura les Ecodescobertes de la temporada de tardor-hivern

L’Ajuntament de Lleida ha iniciat aquest divendres un nou programa d’Ecoactivitats per a la temporada tardor-hivern. La iniciativa, que ja està consolidada en el calendari d’activitats de la ciutat, manté propostes com la nit dels ratpenats, els cursos de bolets i la visita a la planta depuradora de Lleida, i n’incorpora de noves, com la Celebració del Dia Mundial dels Ocells amb una estació d’avistament i anellament als Aiguamolls de Rufea, un taller de Geocaching i un altre de cuina d’aprofitament, i una Ecodescoberta nova, l’Horta més enllà dels fruiters, que pretén acostar a la ciutadania als espais naturals d’alt valor ecològic que podem trobar a l’Horta de Lleida.

Precísament la “Batnight” o la Nit dels Ratpenats ha estat l’encarregada d’estrenar les Ecoactivitats, que ha programat la Regidoria de Gestió de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat. Unes 200 persones, des de les 6 de la tarda fins a les 11 de la nit, han participat aquest divendres en els diferents jocs de descoberta i tallers infantils de manualitats, des de punts de llibre, a ratpenats articulats, imants per a la nevera i ratpenats voladors de papiroflèxia.

Una conferència, un audiovisual i visites guiades nocturnes al Parc han permès conèixer els aspectes científics, veure els mètodes de captura de ratpenats, utilitzar els aparells d’ultrasons per diferenciar les espècies i observar el vol dels ratpenats per damunt del riu.

Aquest és el setè any consecutiu que se celebra la “Batnight” a la Mitjana, amb l’objectiu de conèixer els ratpenats i fomentar la seva protecció.

Els ratpenats són animals nocturns, d’alt interès ecològic, grans depredadors d’insectes, molt vulnerables i sovint desconeguts. Diversos estudis demostren que les poblacions de ratpenats estan disminuint arreu d’Europa. És per aquest motiu que des de l’Ajuntament de Lleida es participa en aquesta activitat que se celebra arreu d’Europa cada any durant l’estiu per promoure el coneixement i la sensibilitat vers aquests animals i en estudis científics dels ratpenats de Lleida, com és la instal·lació i seguiment de caixes refugi de ratpenats al parc de la Mitjana i als Camps Elisis.

De les 14 espècies de ratpenats presents al Parc de la Mitjana, les més abundants són el ratpenat dels graners i la pipistrel·la nana i el més interessant des del punt de vista ecològic és el nòctul mitjà (Nyctalus noctula), que enguany és el Ratpenat de l’Any, per la seva vulnerabilitat. El nòctul mitjà va ser trobat per primera vegada l’any 2010 als Camps Elisis i és l’única localitat coneguda de tota Catalunya. Aquest ratpenat utilitza els grans arbres dels Camps Elisis com a refugi per amagar-se durant el dia i, des d’aquí es desplaça fins a la Mitjana dins de les seves rutes de cacera nocturna.

També s’ha detectat la presència de la ratapinyada d’aigua (Myotis daubentonii), tant a la Mitjana com a Rufea, i la ratapinyada de peus grans (Myotis capaccinii). Les dues espècies estan lligades als ambients aquàtics i s’alimenten bàsicament d’insectes aquàtics. Ambdues espècies estan protegides i en el cas de ratapinyada de peus grans és una espècie en perill d’extinció que només es troba en localitats circummediterrànies

Més de 3.000 participants en la darrera edició de les Ecoactivitats

La Regidoria de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat organitza les Ecoactivitats, amb cursos relacionats amb el medi ambient, tallers pràctics, visites guiades i programes de seguiment naturalista adreçats a tot tipus de públic. El propòsit és millorar el coneixement i el vincle de la ciutadania cap al medi natural, alhora que fomentar els bons hàbits a favor del medi ambient i la sostenibilitat, com són l’estalvi d’energia, d’aigua, la correcta separació dels residus, etcètera. S’ha de recordar que més de 3.000 persones van participar en les activitats promogudes en l’anterior edició i que més de des que el programa va iniciar-se el 2010 ho han fet més de 19.000 participants.

Et destaquem...