L'Horta de Lleida recupera varietats hortícoles locals tradicionals
Josep Barberà ha ofert als horticultors dels Horts de Rufea una planteta de bròquil llucat per reivindicar la identitat de l'Horta i potenciar la seva imatge com a espai agrari
Data publicació: Dissabte 20, octubre del 2012
L’Horta de Lleida potencia la seva imatge com a espai agrari i un territori amb identitat pròpia a través del projecte de recuperació de les varietats hortícoles locals de l’Horta. La Regidoria de Medi Ambient i Horta dóna a conèixer els resultats d’aquest estudi i, amb aquesta voluntat de fer visibles els resultats, ofereix aquesta tardor un test amb una planteta de “bròquil llucat”, que va en una bossa de cartó dissenyada per transmetre els valors de l’Horta. El regidor Josep Barberà ha participat aquest matí en l’esmorzar dels hortolans que cuiden els Horts familiars de Rufea i els ha donat aquesta planta perquè la introdueixin com una varietat més als seus horts.
Seguint aquesta línia d’actuació, a la primavera s’oferirà un test amb la maduixera de Lleida. El bròquil llucat ha estat sembrat per la família Valls (Hortivalls) amb la llavor que guarden any rere any als seus horts de la partida de Serrallonga. La maduixa de Lleida ha estat cedida per en Tomàs Ollé, pagès jubilat.
Amb aquesta actuació es pretén reivindicar la identitat de l’Horta de Lleida, tant des del punt de vista sociocultural i històric (l’evolució de l’Horta ha estat lligada al desenvolupament de la ciutat), com econòmic (l’Horta és font de riquesa i treball lligat a l’activitat agrària i d’aliments de qualitat), com ambiental (espai verd i accessible proper a la ciutat). A la vegada, aquesta actuació és un reconeixement a tots els pagesos i pageses que al llarg dels anys han cultivat l’Horta de Lleida i han mantingut el paisatge característic i les seves tradicional.
L’estudi de recuperació de les varietats tradicionals ha estat realitzat per la Universitat de Lleida, per encàrrec de la Regidoria de Medi Ambient i Horta de l’Ajuntament de Lleida i la Fundació Lleida 21. L’estudi ha permès identificar varies hortalisses que estan en vies de desaparició a l’Horta de Lleida, tals com la maduixa de Lleida, la carbassa farinetes o el bròquil llucat. En total s’han identificat 130 mostres de diferents cultius (tomàquets, cols, pèsol, mongeta, enciams, cogombres, albergínies, pebrots...), que estan cultivats o havien estat cultivats per pagesos i pageses de l’Horta.