L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha presidit la reunió del Patronat de la Fundació Lleida 21.
L'Horta de Lleida i la potenciació del comerç de proximitat, objectius de l'Agenda 21
Data publicació: Dimecres 29, juliol del 2009
L’Horta de Lleida i la potenciació del comerç de proximitat, objectius de l’Agenda 21
49 centres educatius han participat en l'Agenda 21 Escolar
L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha presidit la reunió del Patronat de la Fundació Lleida 21. L’Ajuntament de Lleida va crear aquest òrgan al 2002 per fomentar i impulsar la participació de la ciutadania, de les entitats i dels agents socials de Lleida en projectes i iniciatives de sostenibilitat i com a instrument per desenvolupar l'Agenda 21 local. Per al 2009, la Fundació compta amb un pressupost de 372.047’50 euros, dels quals 160.293’73 corresponen a l’Agència de l’Energia).
La Fundació Lleida 21 està dedicant enguany un esforç especial a l’Horta de Lleida i a la potenciació del comerç de proximitat perquè els productes de l’horta siguin valorats i comprats a Lleida. S'adjunta arxiu de so d'Àngel Ros
El programa “La Lleida de l’Horta” porta a terme les actuacions següents:
- col•laboració en l’organització de les actuacions de promoció de l’agricultura ecològica a l’Horta: xerrada informativa i assessorament personalitzat als pagesos de Lleida.
- promoció iniciatives consum de proximitat (menjadors escolars, mercats productes locals, suport pagesos i cooperatives).
- dinamització del projecte d’horts familiars municipals i del viver de joves agricultors a Rufea.
- creació de la base de dades bibliogràfica i històrica a l’Horta de Lleida.
- redacció de l’argumentari sobre els valors de l’Horta de Lleida.
Alta participació a les activitats de l’Agenda 21
D’altra banda, al 2008 s’ha assolit la participació de 49 centres educatius en les activitats de l’Agenda 21 Escolar i de 30 entitats en el programa d’Ecoentitats. Pel que fa al programa d’educació ambiental “Lleida en viu”, 6.000 persones han seguit les visites realitzades a la Mitjana, a l’Horta, a la depuradora i a l’abocador, entre altres punts. A aquestes iniciatives, cal afegir les campanyes d’estalvi d’aigua, de recollida de residus i de prevenció de residus; la Festa del Medi Ambient; l’elaboració de 12 projectes per a subvencions, i l’obtenció de 397.000 euros per finançar 8 projectes.
La Fundació Lleida 21 divideix la seva acció en quatre àmbits:
-L’Agenda 21: amb els grups de treball de l’Agenda 21, l’Agenda 21 Escolar, els programes Ecoentitats, Paeria 21 i Lleida en Viu i les campanyes de conscienciació (residus, estalvi d’aigua).
-Horta i Territori: programa la Lleida de l’Horta i Gestió d’espais naturals (millora forestal de les finques municipals, Elaboració de material divulgatiu sobre els espais naturals municipals i la biodiversitat, programa de divulgació conjunta d’espais naturals territorials com ara Utxesa o Corbins) i promoció del Camí del Riu.
-L’agència de l’energia de Lleida.
-Gestió de projectes: tràmit i gestió de subvencions estatals i nacionals, recerca de patrocinadors i finançament privat i elaboració, tràmit i gestió de projectes europeus.