Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/L’Escola Bressol Municipal Ronda-La Mercè estrena una nova coberta verda al sostre de l’edifici que dota d’un major confort climàtic els infants i mestres

L’Escola Bressol Municipal Ronda-La Mercè estrena una nova coberta verda al sostre de l’edifici que dota d’un major confort climàtic els infants i mestres

L’actuació s’ha realitzat gràcies al projecte Big4Life de la Universitat de Lleida, en col·laboració amb la Paeria, amb l’objectiu de millorar l’eficiència energètica de l’edifici i promoure la renaturalització de l’entorn. El programa LIFE és el programa de la Unió Europea per al Medi Ambient i l'Acció Climàtica.

Data publicació: Dimarts 08, de juliol del 2025


Imatge de la notícia L’Escola Bressol Municipal Ronda-La Mercè estrena una nova coberta verda al sostre de l’edifici que dota d’un major confort climàtic els infants i mestres

L’Escola Bressol Municipal Ronda-La Mercè llueix una nova coberta verda ubicada al sostre del volum central de l’edifici, una milloraconstructiva que permet un important estalvi energètic en els consums de l’edifici i dota d’un major confort tèrmic els infants i els mestres de l’escola. Es tracta d’una coberta extensiva no transitable de plantes crases tipus “sedum” de molt baixes necessitats hídriques i manteniment quasi bé nul.

L’actuació s’ha realitzat en el marc del projecte Big4Life, impulsat per la Universitat de Lleida i amb la col·laboració de la Paeria. El regidor de Joventut i Educació, Xavi Blanco, ha explicat que la coberta de l’edifici no proporcionava els serveis ecosistèmics per als quals va ser dissenyat i hi havia una manca de manteniment d’aquesta infraestructura verda des de feia anys. “L’obra realitzada representa una millora substancial de l’eficiència energètica de l’edifici i de confort de l’escola, que va en la línia de la Paeria d’instal·lar elements d’eficiència energètica passiva i renaturalitzar l’entorn”, ha conclòs el regidor.

Per la seva banda, l’investigador principal i la gestora del projecte Big4Life de la Universitat de Lleida, en Gabriel Pérez i la Laura Herrera, han explicat que l’actuació ha consistit en retirar els materials defectuosos existents, revisió de la impermeabilització, col·locació de les capes tècniques, que en ordre ascendent són, el feltre de protecció, les plaques de drenatge, la làmina filtrant, la capa de substrat i la catifa de vegetació formada principalment per crespinells (Sedum), que son  plantes entapissants i crasses, que emmagatzemen aigua a les fulles i son més resistents a la sequera, i que tenen un sistema radicular dens i poc profund que conforma un coixí gruixut de vegetació.

L’investigador de la UdL en Julià Coma, a càrrec de l’equipament de monitoreig, ha comentat que un cop instal·lada la nova coberta ja es van observar reduccions de temperatura interior de 1,3 ºC en el període d’estiu. Les cobertes verdes extensives poden arribar a reduir  en consum d’energia entre un 40 i un 50%. A més de l’estalvi d’energia i la millora del confort interior, es monitoritzaran el suport a la biodiversitat, la contribució a la reducció de l’efecte illa de calor urbana i la captura de la pol·lució.

La nova coberta verda, que s’ha rehabilitat en uns 200m2 aproximadament, es presentarà aquesta tarda a totes les famílies de l’escola bressol municipal, a través del vol d’un dron que es farà volar per la coberta de l’edifici.

El projecte Big4Life promou estratègies de col·laboració per a la gestió, el manteniment, el seguiment de l’impacte i l’avaluació dels sistemes BIG (Building Integrated Greenery), és a dir, cobertes, murs i façanes verdes.

A través de vuit casos pilot representatius, Big4Life vol potenciar la vida útil dels sistemes BIG millorant la seva sostenibilitat a llarg termini i la prestació de serveis ecosistèmics en ciutats mediterrànies.

Gràcies a Big4Life s’ha actuat recentment en la millora de cobertes verdes al Parc Científic i Tecnològic de Lleida (Parc Agrobiotech), així com en un edifici propietat de l’EMAU ubicat al carrer Cavallers. També s’han portat a terme projectes en poblacions com Barcelona i el Prat de Llobregat.

El projecte, d’una durada de tres anys, tindrà una rèplica a Gènova (Italia) i Atenes (Grècia), i concloura a l’octubre del 2026 amb el Congrès Mundial d’Infrastructures Verdes a Barcelona i Lleida.

Imatges relacionades

Et destaquem...