L’Ajuntament de Lleida està ultimant la renaturalització de nou punts al llarg dels 42 kilòmetres de l’itinerari que uneix els espais de la Xarxa Natura 2000. Les actuacions s’emmarquen dins del projecte URBAN-NAT Lleida, de renaturalització, adaptació al canvi climàtic i millora de la biodiversitat de la zona urbana i periurbana de Lleida.
Així, d’inicis de març, s’han estat desenvolupant diferents treballs en el tram que uneix la zona de Mas de Melons, Alfes i Torreribera amb la de les basses de Sucs i Alcarràs, adequant el camí que discorre pel sòl rural i la renaturalització de diferents punts d’aquest, per afavorir la fauna i flora autòctona i l’adequació d’aquests camins per a l’ús lúdic.
Aquesta restauració ecològica ha consistit en plantacions forestals -fetes durant el mes de març-, conduccions d’aigües per alimentar les basses naturals i col·locació de refugis de fauna; recuperació de zones humides naturals i generació de noves, foment de l’ús social del camí amb ombreig, quatre zones de descans -a Alfés i la Cerdera- i senyalització informativa. Un dels objectius també ha estat la recuperació ambiental de diferents àrees forestals amb plantacions d’espècies autòctones que augmentin la cobertura arbòria i la biodiversitat. En aquest sentit, les actuacions també han contemplat l’eliminació d’espècies al·lòctones invasores.
En total, s’han plantat 1.013 arbres i 3.283 arbustos i plantes aromàtiques i pol·linitzadores representatives de la màquia continental amb contingut nectarífer, que afavoriran la presència de fauna pol·linitzadora. En aquest sentit, les abundants pluges de les darreres setmanes, han estat beneficioses per la primera implantació d’ aquestes plantacions. Tot plegat, suposa una superfície de 100.849 m2 que connectarà la zona urbana i la zona rural generant continuïtat funcional.
Des de la Regidoria de Sostenibilitat, apunten que les actuacions a la XN2000 finalitzaran pels volts del mes de maig, però les operacions de manteniment, que consistiran bàsicament en l’aplicació de regs durant la primavera i estiu, s’allargaran fins a l’octubre, data en el que les plantacions han d’estar en correcte estat per ser revisades. El pressupost d’aquest projecte és de 122.771,50 (IVA inclòs).
Aquesta iniciativa s’emmarca en el projecte URBAN-NAT Lleida, de renaturalització, adaptació al canvi climàtic i millora de la biodiversitat de la zona urbana i periurbana de Lleida, que compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea-Next GenerationEU.