L'Ajuntament de Lleida aconsegueix un estalvi del 65% en Kwh/any i d'un milió d'euros anuals amb el nou model d'enllumenat públic
Lleida és una de les ciutats de l'Estat amb més percentatge de tecnologia LED en el seu enllumenat públic –ha passat del 5 al 40% en dos anys Actualment s'està treballant per disminuir els consums dels equipaments municipals
Data publicació: Dilluns 11, abril del 2016
“El nou model de gestió i nou model tecnològic de l’enlluemnat públic de Lleida ha generat un 65% d’estalvi en Kwh/hora/any i un estalvi d’un milió d’euros anual respecte l’anterior model d’enllumenat”. Així ho ha anunciat l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, durant la presentació dels resultats de l’aplicació de polítiques d’estalvi i eficiència energètica en l’enllumenat públic de Lleida, acompanyat del tinent d’alcalde i regidor d’Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, i diversos representants de la UTE Romero Polo i Citelum.
El paer en cap ha recordat que la Paeria va posar en funcionament fa dos anys un nou model de gestió de l’enllumenat públic i del seu manteniment, que tenia en l’estalvi energètic i econòmic, en el compliment de la normativa i en la reducció de les emissions de CO2 els seus objectius principals. “Un nou model d’enllumenat públic amb què ens vam anticipar a una normativa que ara hauran de complir tots els ajuntaments del pais, adaptant criteris provinents d’Europa”, ha posat de manifest Àngel Ros. Tall de veu de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros.
Per la seva banda, el tinent d’alcalde i regidor d’Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, ha recordat durant la seva intervenció que “les millores en l’enllumenat públic tenen continuitat amb altres projectes en matèria de sostenibilitat i eficiència energètica que s’estan treballant en aquests moments”. “Volem ser un referent territorial en la correcta gestió dels recursos econòmics i naturals de la ciutat i en el respecte als valors de caràcter mediambiental”, ha explicat Larrosa. “Hem de continuar avançant en una major consciènciació i complicitat de la ciutadania per aconseguir una veritable revolució verda a Lleida”, ha conclòs el regidor. Inclou tall de veu del regidor Fèlix Larrosa.
El nombre total de punts de llum a la ciutat ha augmentat en 1.697, passant de 23.014 a 24.711 en dos anys. Per tipus de font de llum, cal destacar que l’any 2011 Lleida tenia un 71% de lluminàries de vapor de sodi, un 11% d’hal·logenurs metàl·lics, un 7% de llum flourescent, un 6% de vapor de mercuri i un 5% de LED. Actualment, l’enllumenat públic de Lleida funciona amb un 47% de lluminàries de vapor de sodi, un 10% d’hal·logenurs metàl·lics, un 3% de llum fluorescent i un 40% de LED. Cal destacar, en aquest sentit, que Lleida és una de les ciutats de l’Estat amb més percentatge de tecnologia LED en el seu enllumenat públic.
El consum en Kwh i la despesa de l’enllumenat públic a Lleida han disminut progressivament des de l’any 2011. L’any 2011 es van consumir 13.563.100 kwh anuals, una xifra que ha disminuït fins a 5.315.613 Kwh l’any 2015, un fet que suposa un estalvi del 65% en Kwh/any. La despesa econòmica en enllumenat públic també s’ha reduit considerablement. L’any 2011 la despesa en enllumenat públic va ser de 2.133.108 euros a Lleida, mentre que l’any 2015 ha estat de 893.023 euros.
L’any 2011, el pes de l’enllumenat públic en el consum total d’electricitat de la Paeria suposava un 57% i els consums en els edificis municipals suposava un 27% del total. Actualment, l’actuació realitzada en l’enllumenat públic ha fet que aquest suposi només un 34,6% del total del consum de l’Ajuntament de Lleida. Ara, però, es treballa en reduir els consums dels edificis municipals, on encara hi ha marge de millora.
Cal recordar que el Ple Municipal ha aprovat recentment el plec de manteniment i neteja per a la gestió sostenible dels edificis municipals, que pretén impulsar un nou sistema de gestió conjunta dels 220 edificis i equipaments municipals de la ciutat, una iniciativa proposada per l’equip de govern de l’Ajuntament de Lleida que permetrà unificar, per primera vegada, la gestió de tots els equipaments públics –de caràcter educatiu, esportiu, cívic, social o cultural- amb l’objectiu, d’una banda, de millorar la gestió diària dels equipaments i, de l’altra, contribuir a l’estalvi i l’eficiència energètica.
El projecte global i l’estratègia seguida amb el nou model d’enllumenat públic s’ha demostrat encertada segons les dades d’estalvi obtingudes. Ara, però, es continuarà treballant en l’enllumenat públic per eliminar els punts foscos que es puguin produir i per continuar augmentant el % de tecnologia LED. Una altra de les properes actuacions serà la millora dels sistemes de regulació i de telegestió. La Paeria preveu, en aquest sentit, tenir el 100% dels quadres de llum telegestionats a finals de l’any 2016, un fet que permet una gestió més intel·ligent de l’energia a la ciutat.