L'Agenda 21 Escolar rep el compromís de 5 nous centres educatius
El programa compta amb la participació de 64 escoles bressol, col•legis i instituts de Lleida
Data publicació: Divendres 04, novembre del 2011
L’alcalde, Àngel Ros, ha presidit avui la signatura del compromís dels cinc nous centres educatius que aquest curs s’incorporen a l’Agenda 21 Escolar. Són l’Escola Bressol Municipal (EBM) La Mitjana, l’ EBM Vailet, ESC Príncep de Viana, ESC Riu Segre i Escola Especial Llar de Sant Josep. A l’acte, que s'ha celebrat al Saló de Sessions, també han assistit la primera tinenta d’Alcalde i Regidora d’Urbanisme, Mobilitat, Via Pública i Concessions, Marta Camps, i el regidor de Medi Ambient i Horta, Josep Barberà.
L’Agenda 21 Escolar és un programa que vol facilitar la implicació dels escolars i del professorat de la ciutat a favor d’un món més sostenible des del mateix entorn educatiu. Aquest curs 2011-2012, el sisè de funcionament del programa, hi participen 64 centres, des d’escoles bressol a centres de secundària, que duen a terme projectes en diferents àmbits (gestió dels residus, estalvi d’aigua i energia, hort escolar, un pati més verd...).
En el mateix acte s'ha formalitzat que 14 centres inicien enguany projectes triennals, després d’haver participat al llarg de 5 cursos en l’Agenda 21 Escolar de Lleida i de realitzar un procés d’avaluació d’aquesta experiència, (cursos 2011-2014). Són l’Escola Bressol El Gegant del Pi, ESC Camps Elisis, ESC El Segrià, ESC Espiga, ESC Frederic Godàs, ESC Joc de la Bola, ESC Parc de l’Aigua, ESC Pràctiques II, ESC Sant Jordi, INS Josep Lladonosa, INS Manuel de Montsuar, COL Lestonnac, COL Santa Anna.
La resta, 45 centres escolars, continuen participant en l’Agenda 21 Escolar de Lleida amb un projecte annual. El programa és obert a tots els centres d’educació infantil (0-3 i 3-6), primària, secundària (ESO, batxillerats, cicles formatius), educació especial i d’altres modalitats de la ciutat de Lleida.
L’Agenda 21 de Lleida
La finalitat de l’Agenda 21 és avançar cap a una Lleida més sostenible. El programa recull els objectius principals que cal assolir i les línies d’acció a desenvolupar a través del Pla d’Acció. Tothom pot participar en l’Agenda 21: ciutadans, empreses, associacions i entitats. Cadascú al seu nivell pot fer el seu pla d’acció per la sostenibilitat. L’Agenda 21 Escolar és alhora reconeixement, estímul i suport a la tasca que molts centres ja fan, una invitació als que encara no hi treballen i una nova oportunitat de reforçar els vincles entre escola i ciutat.
Totes les Agenda 21 Escolar tenen en comú el fet de ser un procés participatiu:
- De revisió dels plantejaments i pràctiques educatives
- De compromís en algunes accions de millora en relació al medi ambient i la sostenibilitat en l’entorn escolar: ambientalització del currículum, gestió sostenible del centre, relació amb l’entorn.
Per ajudar els centres a elaborar i dur endavant l’Agenda 21 Escolar, la Paeria ofereix.
- Un marc comú de treball, en el qual us sentireu part d’un projecte col•lectiu.
- Materials de suport, amb orientacions pràctiques per a la realització del procés.
- Propostes i suggeriments de treball, recursos específics, suport tècnic,...
- Un servei d’informació, comunicació i assessorament, tècnic i pedagògic, personalitzat i continuat.
- Formació específica adreçada al professorat interessat.
- Dinamització i seguiment del procés, amb mecanismes per a l’intercanvi d’experiències.
- Ajuts econòmics per als centres sostinguts amb fons públics.